Nagyító
Szubjektív Kényes titkot rejthet a mély: egy éve robbantották fel az Északi Áramlatot 
Wéber Balázs | 2023. szeptember 26. 18:42
Azt biztosan ma sem tudjuk, hogy ki tette tönkre a Nyugat-Európát Oroszországgal összekötő gázvezetékpárokat 2022 szeptemberében. Azt viszont biztosan tudjuk, hogy a hatóságok egy év alatt sem közöltek érdemi információt erről. A hallgatás hátterében az állhat, hogy a szálak a Nyugat szövetségeséhez, Ukrajnához vezethetnek – ezt állítják nyugati tényfeltáró cikkek is. Nagyító alatt ezúttal egy kényes ügy és annak szerencsétlen kezelése.
Szubjektív Von der Leyen migrációs politikája megbukott – tabuk nélkül az illegális bevándorlásról 
Wéber Balázs | 2023. szeptember 19. 18:57
Az Európai Bizottság elnökének négy év alatt sem sikerült enyhíteni az illegális bevándorlás problémáján, sőt: a lélekvesztőkön Olaszországba érkező migránsok és menekültek száma 2016 óta nem látott csúcsra ugrott. Nehéz erre mást mondani, mint hogy bukás. Nagyító alatt ezúttal a lampedusai krízishelyzet és az ausztrál modell.
Makro / Külgazdaság Kína letiporja Németországot az európai piacon 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 12. 19:22
Nagyító rovatunkban ezúttal az akadozó német ipari exportmodellt vesszük górcső alá. A Kína felől érkező versenynyomás a német ipar legfontosabb értékesítési piacán növekszik és akár Németország jóléte is veszélybe kerülhet. Káncz Csaba jegyzete.
Szubjektív Nem kell aggódni a NATO-gyilkos csodafegyver miatt 
Litván Dániel | 2023. szeptember 5. 18:58
Papíron nagyon erős a kibővített, a nyugati világrend leváltását ígérő szerveződés, de csak papíron. Bizarr események tagolták a BRICS-csúcsot, és ezek mélyebb problémákra is rávilágítanak. Nagyító.
Makro / Külgazdaság Össztűz zúdul Zelenszkijre – átverés az új korrupcióellenes terv? 
Wéber Balázs | 2023. augusztus 29. 19:22
Volodimir Zelenszkij újabb korrupcióellenes terve egy szintre emelné a korrupciót a hazaárulással. Helyi civil szervezetek viszont úgy vélik, hogy az új szabályozás lehetőséget ad majd a hatalom számára kényes esetek eltussolására. Nagyító alatt ezúttal az ukrán korrupciós saga újabb fejezete.              
Makro / Külgazdaság Gigantikus szövetség készül a nyugati dominancia megtörésére  
Wéber Balázs | 2023. augusztus 22. 18:47
Nyugati szemmel nézve meglepő, hogy Oroszországnak Ukrajna megtámadása után is maradtak nemzetközileg jelentős szövetségesei gazdasági és/vagy politikai téren. Pedig valójában ez a helyzet: ezt bizonyítja a BRICS ma kezdődött csúcstalálkozója is. De mit gondolnak ezek az országok a háborúról, mire készülnek a mostani csúcson, és mit jelent mindez a globális rendre nézve? Ezt nézzük meg Nagyító rovatunk e heti kiadásában.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború: szakadás az EU-ban, fordul az amerikai közhangulat 
Wéber Balázs | 2023. augusztus 15. 18:58
Lassan másfél éve tart az orosz-ukrán háború. Hol tartunk most? Mit gondolt a nemzetközi közvélemény a konfliktusról a háború elején, és mennyiben változott meg a hangulat azóta? És mi a helyzet Ukrajnában, valamint Oroszországban? Ezt vesszük górcső alá az e heti Nagyítóban.
Szubjektív „Nem akarom, hogy idegennek érezzék magukat a gyerekeim” – bécsi bevándorlót kérdeztünk 
Wéber Balázs | 2023. augusztus 8. 18:52
Az osztrák fővárosban mintegy tízezer, bevándorló családból származó gyerek nem tud elég jól németül ahhoz, hogy részt vehessen a rendes oktatásban. Mindez a jövőbeni integrációjukat ássa alá. Sok múlik persze a szülőkön – szerencsére vannak pozitív példák. Nagyító rovatunkban most egy ilyet mutatunk be.
Makro / Külgazdaság Menekül a tőke Oroszországból, de még korai temetni Putyint 
Wéber Balázs | 2023. július 25. 18:27
Rekordmennyiségű tőkét menekítettek ki Oroszországból a háború kezdete, 2022 februárja óta egy friss elemzés szerint. A gazdaság ugyanakkor nem omlott össze, Kína, India és társai egyelőre enyhítik a nyugati szankciók hatását. De mi várható a jövőben? Nagyító alatt ezúttal az orosz gazdaság.
Makro / Külgazdaság Fű alatt bomlasztja Ukrajna Oroszországot 
Wéber Balázs | 2023. július 18. 18:17
Robbantások a Krími hídon, támadások oroszországi üzemanyagraktárak és vasútvonalak ellen, dróntámadások Moszkvában, orosz nacionalisták likvidálása – Kijev félig homályban maradva próbál komoly károkat okozni Oroszországnak. Nagyító rovatunkban ezúttal az ukrán szabotázsakciókat nézzük meg alaposabban.
Makro / Külgazdaság Ukrán NATO-tagság: cseles megoldással rukkolhat elő a szövetség 
Wéber Balázs | 2023. július 11. 18:22
A NATO nem akar háborúzni Oroszországgal, feltehetően ezért sem kínál fel közeli vagy konkrét időpontot Ukrajnának a csatlakozásra, viszont a tagsággal csaknem egyenértékű védelmi garanciákat adhat neki. Ukrajna érthetően minél nagyobb biztonságot szeretne, ugyanakkor Oroszországnak is lehetnek jogos biztonsági igényei. Nagyító alatt ezúttal az ukrán NATO-álmok, pro és kontra.
Makro / Külgazdaság Sorra fordítanak hátat Izraelnek a nyugati szövetségesek 
Káncz Csaba | 2023. július 4. 18:09
Nagyító rovatunkban ezúttal Izraelt vesszük górcső alá, amely nem tud ütemet tartani a stratégiai változásokkal a régióban és félvállról veszi azt az ukrán konfliktust, amely nyugati partnerei számára kiemelt prioritás. Az amerikai-iráni megállapodás legújabb szabotálási kísérletével pedig már romboló szerepet játszik az Egyesült Államok regionális érdekeit illetően.
Szubjektív Káosz Napok Oroszországban – Prigozsinnak vége, de a Putyin-rendszer megrepedt 
Wéber Balázs | 2023. június 27. 18:41
Káoszba fulladt Oroszország a hétvégén, de ez történelmileg-kulturálisan annyira nem meglepő. Prigozsin két fontos dolgot megtett: szembeszállt a rendszerrel és kimondta az igazságot. Ez már a vég kezdete Putyin számára. Nagyító alatt ezúttal az oroszországi Káosz Napok.              
Makro / Külgazdaság Még mindig nagyot kaszálnak Oroszországban a nyugati cégek 
Wéber Balázs | 2023. június 20. 18:42
TotalEnergies, BP, Raiffeisen, PepsiCo – ezek a cégek zsebelték be a legnagyobb profitot tavaly Oroszországban az ott maradt nyugati vállalatok közül. A top 100 nyugati cég kétharmada növelte az ottani nyereségét. Az orosz érdekeltségek eladása sokszor nehezen megy, és kontraproduktív lehet. Nagyító alatt ezúttal a nyugati vállalatok, amelyek "Putyin országában" rekedtek.
Makro / Külgazdaság Csúsztat a magyar kormány államtitkára migrációs ügyben – miről szól az új uniós egyezmény? 
Wéber Balázs | 2023. június 13. 19:21
A magyar kormány szerint az új uniós menekültügyi csomag célja a migránsok betelepítése és szétosztása, és elveszi tőlünk „azt a jogot, hogy eldöntsük, kivel élünk együtt." Az Európai Tanács szerint ugyanakkor „soha egyetlen tagállam sem lesz befogadásra kötelezve”, azt pénzzel ki lehet váltani. Az új rendszer célja a menekültek egyenlő elosztása, és az több szempontból szigorúbb az előzőnél. Brüsszel pedig csak Tunéziának 100 millió eurót ad az illegális migráció csökkentésére. Nagyító alatt ezúttal az új uniós menekültügyi megállapodás.
Makro / Külgazdaság „A mi embereink pártolnak át“ – miért tarol a protesztpárt Németországban?  
Wéber Balázs | 2023. június 6. 19:55
A második legnépszerűbb párttá vált az Alternatíva Németországért: a németek csaknem ötöde ma már rá adná voksát. Az AfD Kelet-Németországban hagyományosan erős, a jelenlegi kormány bénázása pedig országosan is a malmára hajtja a vizet. Nagyító alatt Németország legvitatottabb pártjának előretörése.
Makro / Külgazdaság Trump brutálisan elverheti floridai versenytársát 
Káncz Csaba | 2023. május 30. 19:12
Nagyító rovatunkban ezúttal a floridai kormányzó elnökjelöltségét vesszük górcső alá, aki szinte lehetetlen kihívással néz szembe. Trump ugyanis karizmatikusabb, gátlástalanabb és szórakoztatóbb nála, valamint politikailag is jobban működnek az ösztönei.
Makro / Külgazdaság Háborús bűnöket tárt fel, mégis egy cellában senyved évek óta Julian Assange 
Wéber Balázs | 2023. május 23. 19:42
A WikiLeaksnek köszönhetően kapott a világ valós képet az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborújának pusztításáról vagy éppen az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség Európára is kiterjedő kémkedéséről. A portál alapítója mégis több mint tíz éve meg van fosztva szabadságától, 2019 óta pedig egy hat négyzetméteres cellában raboskodik. Felesége tegnap drámai beszédben kért ismét segítséget. Nagyító alatt ezúttal Julian Assange küzdelme a szabadságért.
Makro / Külgazdaság Klímaválság: 17 nap múlva elfogy az ivóvíz egy milliós fővárosban 
Wéber Balázs | 2023. május 16. 19:24
Az első baljós jel az volt, hogy Rocco cica nem volt hajlandó többé csapvizet inni. A szárazság miatt a helyzet folyamatosan romlik, 17 nap múlva 1,7 millió embernek elfogyhat az ivóvize. Uruguay most alighanem a fél tengerpartját odaadná egy kiadós budapesti esőért. Nagyító alatt egy dél-amerikai főváros küzdelme a vízhiány ellen, amely Európa számára is tanulságos lehet.
Szubjektív „Húszévesek ezrei gyilkolják egymást” – tömeges gyász kíséri a győzelem napját 
Wéber Balázs | 2023. május 9. 19:18
A győzelem napján most nincs mit ünnepelni, az évfordulót mindkét oldalon tömeges gyász kíséri. Orosz és ukrán fiatalok tömegei mennek vágóhídra geopolitikai érdekekből. Pedig az élethez való jog mindenekfelett való. Nagyító alatt a háború humanista szemszögből.
Makro / Külgazdaság Csalódás érheti Ukrajnát a júliusi NATO-csúcson 
Wéber Balázs | 2023. május 2. 19:13
A kiszivárgott hírek szerint nem tesz majd érdemi lépést a NATO Ukrajna tagsága felé a júliusi csúcson, a szövetség vezető országai ugyanis nem akarnak megkockáztatni egy világháborút. A csatlakozás kérdésének elnapolása politikailag csalódás lehet Kijevnek, amely ugyanakkor egyéb garanciákat kaphat a Nyugattól a jövőbeni agressziók megelőzésére. Kérdés, hogy mindez elég lesz-e az ukrán vezetésnek. Nagyító alatt ezúttal az ukrán NATO-tagság kérdése.  
Makro / Külgazdaság Az ukrán frontot megjárt gyilkosoktól rettegnek az orosz városok 
Wéber Balázs | 2023. április 25. 19:11
Múlt évben mintegy 40 ezer elítélt, köztük erőszaktevők és gyilkosok szegődtek el a Wagner-csoporthoz, hogy Kelet-Ukrajnában harcoljanak. Akik túlélték a féléves extrém missziót, hazatérhettek és amnesztiát kaptak. Többen közülük azóta ismét gyilkoltak. Nagyító alatt ezúttal Prigozsin horroralakulatai.
Makro / Külgazdaság Lángol Franciaország, egyre nagyobb bajba kerül Macron a nyugdíjreform miatt 
Wéber Balázs | 2023. április 18. 19:22
Bár a lakosság több mint kétharmada ellenzi és hónapok óta százezrek tiltakoznak ellene az utcákon, mégis 62-ről 64-re emelkedik a nyugdíjkorhatár Franciaországban. A kormány és Emmanuel Macron kierőszakolt győzelme azonban pirruszi lehet: az elnök népszerűsége zuhan, május elsején pedig újabb megatüntetés várható. Nagyító rovatunkban ezúttal a lángoló Franciaországra vetünk egy alapos pillantást.
Makro / Külgazdaság Dagad az amerikai kémbotrány, Orbán Viktor neve is felbukkant 
Wéber Balázs | 2023. április 11. 19:24
Több mint száz titkos dokumentum szivárgott ki az amerikai védelmi minisztériumból az elmúlt hetekben. Az iratok bizalmas információkat közölnek az ukrán hadsereg állapotáról, és bizonyítani látszanak azt is, hogy Washington legközelebbi szövetségesei után is kémkedik. Az egyik dokumentum – negatív kontextusban – Orbán Viktor miniszterelnököt is megemlíti. De mi van pontosan a részben top secret iratokban, és ki szivárogtatta ki azokat? Ezt nézzük meg az e heti Nagyítóban.
Makro / Külgazdaság Finn NATO-csatlakozás: új korszak kezdődik Európában 
Wéber Balázs | 2023. április 4. 19:28
Finnország egy történelmi alapvetésen lépett túl azzal, hogy feladta semlegességét, és csatlakozott a NATO-hoz. Hamarosan az eddig hasonló cipőben járó Svédország is követheti a példáját. Az észak-atlanti védelmi szövetség 30 év alatt megduplázta tagországai számát Európában, és ezzel átrajzolta a kontinens katonai erőtérképét. Nagyító alatt egy történelmi esemény, és ami elvezetett idáig.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással 
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság És akkor Putyin kinyitott egy vodkát – mit keres Hszi Csin-ping Moszkvában? 
Wéber Balázs | 2023. március 21. 19:40
Kínát és Oroszországot nem csak politikai-gazdasági szövetség köti össze, hanem Putyin és Hszi Csin-ping között is működik a kémia – a kezdetek egy közös vodkázásra nyúlnak vissza. Miközben Nyugaton az orosz vezető persona non grata, a kínai államfő három napig vendégeskedik nála. Nagyító alatt egy vitatott vizit, meg ami mögötte van.
Szubjektív Tényleg nácisodik a brit kormány? Hatalmas öngólt lőtt Gary Lineker 
Wéber Balázs | 2023. március 14. 19:11
A középcsatárból lett megmondóember a náci Németországot emlegette a brit bevándorlási szigorítással kapcsolatban, miközben az valójában egy életveszélyes és illegális gyakorlatnak akar véget vetni. Lineker annyit elért, hogy most mindenki róla beszél a valódi problémák helyett. Nagyító alatt egy buta komment és az azt követő médiavihar.         
Szubjektív Az egymillió rubeles kérdés: miért nem megy Orbán Viktor Kijevbe? 
Wéber Balázs | 2023. március 7. 19:27
 Miközben szűkebb és tágabb térségünk vezetői egymásnak adják a kilincset Ukrajna fővárosában, Orbán Viktor mindeddig nem tett eleget a többszöri meghívásnak. De miért? Nagyító alatt egy meg nem történt látogatás, és mindaz, ami mögötte van.
Makro / Külgazdaság Eltűnhet egy határ Európában – újabb fejezetéhez ért a Brexit-saga 
Wéber Balázs | 2023. február 28. 19:21
A brit kormány és Brüsszel megállapodott az észak-írországi protokoll ügyében, így megszűnhet a vámhatár az Ír-tengeren, Nagy-Britannia és Észak-Írország között. Az e heti Nagyítóban megnézzük, hogyan jutottunk el idáig, és miért fontos a mostani megállapodás.
Makro / Külgazdaság Morajló világunk – újra 1938-ban találtuk magunkat 
Káncz Csaba | 2023. február 21. 19:22
Nagyító rovatunkban ezúttal azt vizsgáljuk meg, hogy miért érezték újra 1938-ban magukat a Müncheni Biztonságpolitikai Fórum résztvevői. Miközben az ENSZ-főtitkár és a pápa arra figyelmeztet, hogy az ukrajnai konfliktus harmadik világháborúvá fajulhat, Németországban egyre hangosabban szólalnak meg azok, akik szerint a globális háborús fenyegetést nem kell komolyan venni.  
Tudomány-technika Kémballonok: sokkal nagyobb bajban van Amerika, mint hinnénk 
Litván Dániel | 2023. február 14. 18:44
Mik repkednek Amerika egén, és miért? A dolog nem annyira rejtélyes, mint elsőre gondolnánk, viszont nagyon komoly fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára. Nagyító rovatunkban az Egyesült Államok légterében történt furcsa események magyarázatát keressük.
Szubjektív Alkony a Fehér Házban: beszélnünk kell Joe Bidenről! 
Wéber Balázs | 2023. február 7. 19:01
Nyolcvan évesen is simán el lehet látni számtalan feladatot, a világ legstresszesebb munkája azonban nem feltétlenül tartozik ezek közé, és ezt már az amerikai demokraták is kezdik belátni. Nagyító alatt egy újabb kényes téma: az amerikai elnök mentális állapotának hanyatlása.  
Makro / Külgazdaság Sötét hajók a tengeren: mégsem Oroszország robbantotta fel az Északi Áramlatot? 
Wéber Balázs | 2023. január 31. 19:24
Már több mint négy hónap eltelt a Nyugat-Európát Oroszországgal összekötő gázvezeték felrobbantása óta, de továbbra sincs egyértelmű bizonyíték Moszkva bűnösségére. A nyomozás állásával kapcsolatban nagy a csend, két azonosítatlan hajó pedig tovább fokozza a rejtélyt. Nagyító rovatunkban ezúttal az elmúlt évek legsúlyosabb, európai infrastruktúra elleni támadását nézzük meg közelebbről.         
Szubjektív Egy ország, ahol egekben az infláció, mégis mindenki ünnepel 
Wéber Balázs | 2023. január 24. 19:14
Argentínában egyik válság követi a másikat, az infláció tavaly 94,8 százalékra ugrott. A közös dél-amerikai valutáig pedig még hosszú az út. A foci-vb győzelem eufóriája és a helyi mentalitás ugyanakkor sok mindenre gyógyír lehet. Nagyító alatt Dél-Amerika talán legellentmondásosabb országa.
Szubjektív Háború és média: gondoljuk meg kétszer, kinek hiszünk  
Wéber Balázs | 2023. január 17. 19:14
Háborúban a média is hadszíntér, a manipuláció a hadviselés része mindkét oldalon. Az ukrajnai vérontás elsődleges felelőse továbbra is Vlagyimir Putyin, de ez a történet sem teljesen fekete-fehér. Nagyító alatt a média, egy végzetes rakétacsapás és néhány kényes kérdés.      
Szubjektív Milliók egy kofferben – dagad az EP korrupciós botránya 
Wéber Balázs | 2023. január 10. 19:22
Az EP-alelnök tavaly novemberben még a katari munkavállalói jogokat dicsérte, decemberben már egy börtönben karácsonyozott. Apját menekülés közben kapták el, kofferjában több százezer euróval. Az Európai Parlament hamarosan újabb képviselők mentelmi jogát függesztheti fel. Itt az alkalom, hogy Brüsszel példát mutasson a korrupció elleni harcban – de a magyar kormánynak is lenne bőven teendője. Nagyító alatt az EU elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb botránya.
Makro / Külgazdaság Buknak-e Orbán Viktor szövetségesei? 2023-ban is fontos választások jönnek 
Wéber Balázs | 2023. január 3. 19:14
Marad-e Erdogan Törökország élén? Továbbra is nemzeti-konzervatív erők kormányozzák-e Lengyelországot? Meg tudják-e tartani a választásokat Ukrajnában? És lesz-e hatalomváltás az EU negyedik legnagyobb államában? Nagyító alatt 2023 európai szempontból legfontosabb választásai.
Makro / Külgazdaság Csata az uniós milliárdokért: most akkor mennyi pénzt kapunk Brüsszelből? 
Wéber Balázs | 2022. december 27. 19:14
Nagyító rovatunkban ezúttal az uniós pénzekért folytatott ütközetet nézzük meg közelebbről, amelyben végül politikai kompromisszum született Brüsszel és az Orbán-kormány között. Az EU 6,3 milliárd eurós kohéziós forrást befagyaszt, és a Helyreállítási Alapból járó 5,8 milliárd eurót sem utalja át egyelőre – ezeket a pénzeket akkor kapja meg az ország, ha a kormány maradéktalanul teljesíti a korrupcióellenes és az igazságszolgáltatás függetlenségét célzó feltételeket. A Bizottság az operatív programokat jóváhagyta, Navracsics Tibor szerint ennek köszönhetően 130 milliárd forintnyi előleget kapunk. Az alku értelmében a magyar kormány végül nem vétózta meg az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot és a globális minimumadót.
Szubjektív Argentin fallosz és fekete franciák: miért szerethető a francia válogatott? 
Wéber Balázs | 2022. december 20. 19:14
A tehetséges, de suttyó argentin csapat vb-t nyert, de Messiből soha nem lesz Maradona. A rasszisták örvendeznek a franciák vereségén, pedig az identitás nem bőrszíntől függ. Aki Franciaországban nőtt fel és énekli a francia himnuszt, az francia. Nagyító alatt a foci-vb és a nemzeti identitás.
Makro / Külgazdaság Belobbantotta a pánarab nacionalizmust Marokkó vb-sikere 
Káncz Csaba | 2022. december 13. 18:29
Nagyító rovatunkban ezen a héten a katari vb tükrében azt vizsgáljuk meg, hogyan lobbant be a pánarab nacionalizmus Marokkó elődöntőbe jutásával. Az arab utcák népe ünnepel, de már a nagypolitika is sütögeti a pecsenyéjét. 
Makro / Külgazdaság Marokkó eredménye nem a semmiből jött, ez az évszázad az afrikai focié lehet 
Litván Dániel | 2022. december 6. 19:21
Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.
Szubjektív A nagy focisvindli: álságos háború zajlik a katari vb-n 
Wéber Balázs | 2022. november 22. 19:37
A FIFA évtizedek óta zűrös társaság, amit a világbajnokság Katarnak való odaítélése is bizonyít. A kőgazdag olajállamnak nem sok köze van a futballhoz, és az emberi jogokkal is hadilábon áll. De ez nem ok arra, hogy európai csapatok vélt morális felsőbbrendűségüket hirdessék, és politikai célra használják az eseményt. A mindenfajta diszkrimináció elleni kiállás üdvözlendő, a politikai színezetű témaerőltetés viszont visszás. Nagyító alatt a katari vb mindkét oldala.  
Makro / Külgazdaság Áttörés történt az idei klímacsúcson – elmondjuk, miért 
Tiszóczi Roland | 2022. november 15. 19:21
Míg a korábbi csúcstalálkozók a felmelegedési folyamat megállítását helyezték a középpontba, és ilyen irányú projektek támogatására tettek vállalásokat, a mostani találkozón már az elszenvedett veszteségek és károk finanszírozásának kérdése is napirendre került. A károk enyhítésére tett első lépés, hogy létrejött a Globális Pajzs. Nagyító rovatunkban ezt a folyamatot mutatjuk be. 
Makro / Külgazdaság Így térhet vissza a Fehér Házba Donald Trump 
Wéber Balázs | 2022. november 8. 19:09
Trump személye mélyen megosztó, vizsgálat folyik vele szemben a Capitolium elleni ostrom miatt, kora pedig – Bidenhez hasonlóan – már aligha ideális egy elnökséghez. Mégis reális forgatókönyv, hogy 2025-ben visszaköltözzön a Fehér Házba. Nagyító alatt az exelnök újabb elnöki esélyei.
Makro / Külgazdaság Bolsonaro elbukott – de mozgalma erősebb, mint valaha  
Káncz Csaba | 2022. november 1. 19:04
E heti Nagyító rovatunk a brazil politikai földrengést nemcsak önmagában, hanem régiós kontextusban is elemzi. Lula megválasztásával a latin-amerikai régió öt legnagyobb gazdaságát már az új baloldal irányítja. Lula főként az ukrán elnököt hibáztatja a háború kitöréséért és önálló palesztin állam létrehozása mellett kardoskodik.
Szubjektív Siker, pénz, csillogás – Rishi Sunak útja a hatalomba 
Wéber Balázs | 2022. október 25. 19:21
Szemtelenül fiatal és mesésen gazdag. Inkább tűnik egy topbank jólfésült menedzserének, mint konzervatív pártvezérnek. Elitiskolákban végzett és Prada cipőben jár. Politikailag nem túl tapasztalt, de pénzügyekben kompetens. Mire lesz ez elég? Nagyító alatt a brit történelem első nem fehér, hindu miniszterelnöke.
Makro / Külgazdaság Veszélyes játékot játszik most a NATO Európában 
Litván Dániel | 2022. október 18. 19:21
Biztos a legjobb ötlet most tartani nukleáris csapásmérő gyakorlatot Európában? 1983-ban majdnem atomháborúhoz vezetett egy hasonló hadgyakorlat, pedig valójában egyik oldal sem akart háborút. Nagyító rovatunkban ma a Steadfast Noont és az Able Archert idézzük fel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG