TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Európai Néppárt eredetileg őszre ígérte a Fideszről szóló jelentést, majd januárra tolta ki a határidőt, tegnap pedig Donald Tusk állítólag már arról beszélt, hogy a jelentés írásos formában nem is létezik. A Néppárt tíz hónapja tolja maga előtt a magyar kormánypárt ügyét anélkül, hogy bármi konkrétat lépett volna. A Fidesz tagsága felfüggesztve marad – a Néppárt döntésképtelen.
A jelentésre vártok? Nincs is jelentés! (A kép 2018 júniusában készült: Donald Tuskot, az Európai Tanács akkori elnökét Theresa May akkori brit kormányfő fogadta Londonban.) EPA/WILL OLIVER

Nem köthetünk kompromisszumokat a demokrácia, a jogállam, a sajtószabadság, a tudomány szabadsága vagy a kisebbségek jogai terén. Az Európai Néppárt és a Fidesz közötti eltéréseket meg kell szüntetni

– jelentette ki tavaly március 20-án Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) akkori elnöke. Ez volt az a nap, amikor az EPP felfüggesztette a Fidesz tagságát a konzervatív pártcsaládban. (A magyar kormánypárt értelmezése szerint ezt saját maguk tették meg.)

A kellő időben...

A Néppárt honlapján jelenleg is elérhető közlemény szerint a vezetés akkor azt ígérte, hogy egy külön erre a célra felállítandó bizottság (az úgynevezett Bölcsek Tanácsa) jelentést készít a Fidesz-ügyben, és azt a „kellő időben” beterjeszti majd az elnökségnek.

Egy értékelő bizottság felügyeli majd, hogy a Fidesz teljesíti-e azokat a feltételeket, amelyekben megegyeztünk. A testületet az Európai Tanács korábbi elnöke, Herman van Rompuy korábbi miniszterelnök (Belgium) vezeti, és tagja lesz Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke (Németország) és Wolfgang Schüssel korábbi kancellár (Ausztria). Beszámolójukat a kellő időben nyújtják majd be az EPP elnökségének.

Majd ősszel...

Tavaly júniusban Pedro López de Pablo néppárti szóvivő a Népszavának azt mondta: a bizottság jelentése alapján az EPP novemberben fog dönteni a Fidesz sorsáról. Ezzel egybehangzóan német sajtójelentések ekkor szintén arról szóltak, hogy a pártcsalád ősszel (októberben) hoz döntést a kérdésben.

Aztán eljött az ősz, és nem történt semmi. A tavaly novemberi EPP-kongresszuson, amelyen Donald Tuskot választották meg a pártcsalád új elnökének és amelyen a Fidesz felfüggesztett tagsága miatt nem vehetett részt, napirendre sem került a magyar kormánypárt ügye.

Vagy januárban...

Donald Tusk akkor azt mondta: a tervek szerint január végén döntenek majd arról, hogy kizárják-e soraikból a Fideszt. Hozzátette: megvárja a készülő hivatalos jelentést. (Amit korábban őszre ígértek – a szerk.)     

Ezt követően nagyon intenzív konzultációkat fogok kezdeni

– ígérte akkor a Néppárt újdonsült elnöke.

Tusk egyúttal nagyon közeli barátjának nevezte Orbán Viktort, de hozzátette, hogy nem ért egyet az általa képviselt elvekkel, különösen az illiberális demokráciával.

Vagy nincs is jelentés...

Mindezek után aligha meglepő, hogy januárban sem történt semmi. Január 20-án Donald Tusk Twitter-oldalán megosztott ugyan egy fotót, amelyen éppen a „Bölcseket” fogadja Fidesz-ügyben, de ebben már szó sem volt döntésről.

A jelentéssel kapcsolatos értékelésemet az EPP következő politikai gyűlésén prezentálom, miután konzultáltam a pártvezetőkkel

– írta üzenetében. A Privátbankár egyik néppárti forrása ezt úgy értelmezte, hogy Tusk nem magát a jelentést, hanem annak személyes olvasatát kívánja megosztani a gyűlés résztvevőivel, nyilván valamilyen irányba terelve ezzel a diskurzust.

A Magyar Nemzet szerint Tusk a tegnapi frakcióülésen már arról beszélt, hogy a bölcsek jelentése – írásbeli formában – nem is létezik, csupán egy szóbeli értékelésről van szó. A Népszava szerint azt mondta: a bizottság egységesen úgy ítélte meg, hogy Magyarországon nem történt előrehaladás a EPP által elvárt politikában.

Bár Tusk továbbra is barátjának nevezte Orbán Viktort, megjegyezte, hogy csalódott benne. Mint mondta, nem hajlandó megalkuvásra az európai értékekkel kapcsolatban.

Marad a kínlódás

A Financial Times szerint Tusk azt is közölte, hogy a Néppárt a februári gyűlésén sem fog dönteni a Fidesz ügyében, a magyar kormánypárt tagsága továbbra is felfüggesztve marad – határozatlan időre. Tusk ugyan kirúgta volna a Fideszt, de ennek a lépésnek a helyességéről nem tudta meggyőzni a pártcsaládon belüli befolyásos erők egy részét.

A tíz hónapja tartó huzavonából – tesszük hozzá – két következtetés vonható le. Az egyik lehetőség, hogy az amúgy egyre gyengülő EPP végletesen megosztott a Fidesz (és egyben a jövőbeni politikai irányvonal) ügyében, és ezt a belső patthelyzetet nem képes feloldani.

A másik lehetőség, hogy az EPP vezetése az értékalapú politizálás helyett saját jövőjét félti – azaz annyira tart bármilyen döntés következményeitől, hogy a végtelenségig halogatja azt még akkor is, ha ezzel megszegi korábbi ígéreteit, és ezzel tovább ássa saját sírját.

De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Hihetünk-e a függő és független médiának? És mi köze ennek Soros Györgyhöz? Tíz kérdés, tíz válasz videókommentárunkban:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél