5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az Európai Néppárt eredetileg őszre ígérte a Fideszről szóló jelentést, majd januárra tolta ki a határidőt, tegnap pedig Donald Tusk állítólag már arról beszélt, hogy a jelentés írásos formában nem is létezik. A Néppárt tíz hónapja tolja maga előtt a magyar kormánypárt ügyét anélkül, hogy bármi konkrétat lépett volna. A Fidesz tagsága felfüggesztve marad – a Néppárt döntésképtelen.
A jelentésre vártok? Nincs is jelentés! (A kép 2018 júniusában készült: Donald Tuskot, az Európai Tanács akkori elnökét Theresa May akkori brit kormányfő fogadta Londonban.) EPA/WILL OLIVER

Nem köthetünk kompromisszumokat a demokrácia, a jogállam, a sajtószabadság, a tudomány szabadsága vagy a kisebbségek jogai terén. Az Európai Néppárt és a Fidesz közötti eltéréseket meg kell szüntetni

– jelentette ki tavaly március 20-án Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) akkori elnöke. Ez volt az a nap, amikor az EPP felfüggesztette a Fidesz tagságát a konzervatív pártcsaládban. (A magyar kormánypárt értelmezése szerint ezt saját maguk tették meg.)

A kellő időben...

A Néppárt honlapján jelenleg is elérhető közlemény szerint a vezetés akkor azt ígérte, hogy egy külön erre a célra felállítandó bizottság (az úgynevezett Bölcsek Tanácsa) jelentést készít a Fidesz-ügyben, és azt a „kellő időben” beterjeszti majd az elnökségnek.

Egy értékelő bizottság felügyeli majd, hogy a Fidesz teljesíti-e azokat a feltételeket, amelyekben megegyeztünk. A testületet az Európai Tanács korábbi elnöke, Herman van Rompuy korábbi miniszterelnök (Belgium) vezeti, és tagja lesz Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke (Németország) és Wolfgang Schüssel korábbi kancellár (Ausztria). Beszámolójukat a kellő időben nyújtják majd be az EPP elnökségének.

Majd ősszel...

Tavaly júniusban Pedro López de Pablo néppárti szóvivő a Népszavának azt mondta: a bizottság jelentése alapján az EPP novemberben fog dönteni a Fidesz sorsáról. Ezzel egybehangzóan német sajtójelentések ekkor szintén arról szóltak, hogy a pártcsalád ősszel (októberben) hoz döntést a kérdésben.

Aztán eljött az ősz, és nem történt semmi. A tavaly novemberi EPP-kongresszuson, amelyen Donald Tuskot választották meg a pártcsalád új elnökének és amelyen a Fidesz felfüggesztett tagsága miatt nem vehetett részt, napirendre sem került a magyar kormánypárt ügye.

Vagy januárban...

Donald Tusk akkor azt mondta: a tervek szerint január végén döntenek majd arról, hogy kizárják-e soraikból a Fideszt. Hozzátette: megvárja a készülő hivatalos jelentést. (Amit korábban őszre ígértek – a szerk.)     

Ezt követően nagyon intenzív konzultációkat fogok kezdeni

– ígérte akkor a Néppárt újdonsült elnöke.

Tusk egyúttal nagyon közeli barátjának nevezte Orbán Viktort, de hozzátette, hogy nem ért egyet az általa képviselt elvekkel, különösen az illiberális demokráciával.

Vagy nincs is jelentés...

Mindezek után aligha meglepő, hogy januárban sem történt semmi. Január 20-án Donald Tusk Twitter-oldalán megosztott ugyan egy fotót, amelyen éppen a „Bölcseket” fogadja Fidesz-ügyben, de ebben már szó sem volt döntésről.

A jelentéssel kapcsolatos értékelésemet az EPP következő politikai gyűlésén prezentálom, miután konzultáltam a pártvezetőkkel

– írta üzenetében. A Privátbankár egyik néppárti forrása ezt úgy értelmezte, hogy Tusk nem magát a jelentést, hanem annak személyes olvasatát kívánja megosztani a gyűlés résztvevőivel, nyilván valamilyen irányba terelve ezzel a diskurzust.

A Magyar Nemzet szerint Tusk a tegnapi frakcióülésen már arról beszélt, hogy a bölcsek jelentése – írásbeli formában – nem is létezik, csupán egy szóbeli értékelésről van szó. A Népszava szerint azt mondta: a bizottság egységesen úgy ítélte meg, hogy Magyarországon nem történt előrehaladás a EPP által elvárt politikában.

Bár Tusk továbbra is barátjának nevezte Orbán Viktort, megjegyezte, hogy csalódott benne. Mint mondta, nem hajlandó megalkuvásra az európai értékekkel kapcsolatban.

Marad a kínlódás

A Financial Times szerint Tusk azt is közölte, hogy a Néppárt a februári gyűlésén sem fog dönteni a Fidesz ügyében, a magyar kormánypárt tagsága továbbra is felfüggesztve marad – határozatlan időre. Tusk ugyan kirúgta volna a Fideszt, de ennek a lépésnek a helyességéről nem tudta meggyőzni a pártcsaládon belüli befolyásos erők egy részét.

A tíz hónapja tartó huzavonából – tesszük hozzá – két következtetés vonható le. Az egyik lehetőség, hogy az amúgy egyre gyengülő EPP végletesen megosztott a Fidesz (és egyben a jövőbeni politikai irányvonal) ügyében, és ezt a belső patthelyzetet nem képes feloldani.

A másik lehetőség, hogy az EPP vezetése az értékalapú politizálás helyett saját jövőjét félti – azaz annyira tart bármilyen döntés következményeitől, hogy a végtelenségig halogatja azt még akkor is, ha ezzel megszegi korábbi ígéreteit, és ezzel tovább ássa saját sírját.

De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Hihetünk-e a függő és független médiának? És mi köze ennek Soros Györgyhöz? Tíz kérdés, tíz válasz videókommentárunkban:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nem várt helyről jött a hidegzuhany Varga Mihályra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:27
A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem fizet a semleges színekben induló sportolóinak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:01
Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.
Makro / Külgazdaság Döntött a Fidesz: tovább csúszik a svédek NATO-csatlakozásának megszavazása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:59
Kétnapos frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban, ahol ma Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: "Akár folyamatban lévő beruházásokat is leállíthatunk"
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:39
A kormány és a jegybank egyetért abban, hogy a gazdaság legnagyobb problémája az infláció, az elsőszámú feladat pedig az infláció letörése – hangsúlyozta Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: az infláció leszorításával és az egyensúlyi mutatók javításával a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a fenntartható növekedési pályára.
Makro / Külgazdaság Nagy bajban van a fiatal generáció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:20
A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét anyagi szempontból, ennek ellenére jelenleg mindössze csak a megkérdezettek 35 százaléka fekteti be a pénzét vagy tesz félre megtakarítási céllal – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, ennek egyik oka, hogy a válaszadók többsége szerint nem érdemes kis összegekben megtakarítani.
Makro / Külgazdaság Lekopírozták Matolcsy Györgyéket Londonban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:41
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankhoz, amely augusztus végén szintén változatlanul hagyta. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
Makro / Külgazdaság Ausztriában már belőtték az egynapos autópálya matrica díját
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:22
Eddig az osztrákoknál is minimum tíznapos matricát kellett venni, de most itt van az újítás. 
Makro / Külgazdaság Csaknem húsz év után ismét Kínába látogatott a szíriai elnök
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:01
Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.
Makro / Külgazdaság Hoppá! A magyarok kétharmada bevezetné az eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 12:31
És természetesen maradna az EU-ban.  
Makro / Külgazdaság Újabb uniós ország adhat F-16-osokat Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 11:46
Dánia és Hollandia mellett most Belgium is fontolgat egy ilyen lépést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG