TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Európai Néppárt eredetileg őszre ígérte a Fideszről szóló jelentést, majd januárra tolta ki a határidőt, tegnap pedig Donald Tusk állítólag már arról beszélt, hogy a jelentés írásos formában nem is létezik. A Néppárt tíz hónapja tolja maga előtt a magyar kormánypárt ügyét anélkül, hogy bármi konkrétat lépett volna. A Fidesz tagsága felfüggesztve marad – a Néppárt döntésképtelen.
A jelentésre vártok? Nincs is jelentés! (A kép 2018 júniusában készült: Donald Tuskot, az Európai Tanács akkori elnökét Theresa May akkori brit kormányfő fogadta Londonban.) EPA/WILL OLIVER

Nem köthetünk kompromisszumokat a demokrácia, a jogállam, a sajtószabadság, a tudomány szabadsága vagy a kisebbségek jogai terén. Az Európai Néppárt és a Fidesz közötti eltéréseket meg kell szüntetni

– jelentette ki tavaly március 20-án Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) akkori elnöke. Ez volt az a nap, amikor az EPP felfüggesztette a Fidesz tagságát a konzervatív pártcsaládban. (A magyar kormánypárt értelmezése szerint ezt saját maguk tették meg.)

A kellő időben...

A Néppárt honlapján jelenleg is elérhető közlemény szerint a vezetés akkor azt ígérte, hogy egy külön erre a célra felállítandó bizottság (az úgynevezett Bölcsek Tanácsa) jelentést készít a Fidesz-ügyben, és azt a „kellő időben” beterjeszti majd az elnökségnek.

Egy értékelő bizottság felügyeli majd, hogy a Fidesz teljesíti-e azokat a feltételeket, amelyekben megegyeztünk. A testületet az Európai Tanács korábbi elnöke, Herman van Rompuy korábbi miniszterelnök (Belgium) vezeti, és tagja lesz Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke (Németország) és Wolfgang Schüssel korábbi kancellár (Ausztria). Beszámolójukat a kellő időben nyújtják majd be az EPP elnökségének.

Majd ősszel...

Tavaly júniusban Pedro López de Pablo néppárti szóvivő a Népszavának azt mondta: a bizottság jelentése alapján az EPP novemberben fog dönteni a Fidesz sorsáról. Ezzel egybehangzóan német sajtójelentések ekkor szintén arról szóltak, hogy a pártcsalád ősszel (októberben) hoz döntést a kérdésben.

Aztán eljött az ősz, és nem történt semmi. A tavaly novemberi EPP-kongresszuson, amelyen Donald Tuskot választották meg a pártcsalád új elnökének és amelyen a Fidesz felfüggesztett tagsága miatt nem vehetett részt, napirendre sem került a magyar kormánypárt ügye.

Vagy januárban...

Donald Tusk akkor azt mondta: a tervek szerint január végén döntenek majd arról, hogy kizárják-e soraikból a Fideszt. Hozzátette: megvárja a készülő hivatalos jelentést. (Amit korábban őszre ígértek – a szerk.)     

Ezt követően nagyon intenzív konzultációkat fogok kezdeni

– ígérte akkor a Néppárt újdonsült elnöke.

Tusk egyúttal nagyon közeli barátjának nevezte Orbán Viktort, de hozzátette, hogy nem ért egyet az általa képviselt elvekkel, különösen az illiberális demokráciával.

Vagy nincs is jelentés...

Mindezek után aligha meglepő, hogy januárban sem történt semmi. Január 20-án Donald Tusk Twitter-oldalán megosztott ugyan egy fotót, amelyen éppen a „Bölcseket” fogadja Fidesz-ügyben, de ebben már szó sem volt döntésről.

A jelentéssel kapcsolatos értékelésemet az EPP következő politikai gyűlésén prezentálom, miután konzultáltam a pártvezetőkkel

– írta üzenetében. A Privátbankár egyik néppárti forrása ezt úgy értelmezte, hogy Tusk nem magát a jelentést, hanem annak személyes olvasatát kívánja megosztani a gyűlés résztvevőivel, nyilván valamilyen irányba terelve ezzel a diskurzust.

A Magyar Nemzet szerint Tusk a tegnapi frakcióülésen már arról beszélt, hogy a bölcsek jelentése – írásbeli formában – nem is létezik, csupán egy szóbeli értékelésről van szó. A Népszava szerint azt mondta: a bizottság egységesen úgy ítélte meg, hogy Magyarországon nem történt előrehaladás a EPP által elvárt politikában.

Bár Tusk továbbra is barátjának nevezte Orbán Viktort, megjegyezte, hogy csalódott benne. Mint mondta, nem hajlandó megalkuvásra az európai értékekkel kapcsolatban.

Marad a kínlódás

A Financial Times szerint Tusk azt is közölte, hogy a Néppárt a februári gyűlésén sem fog dönteni a Fidesz ügyében, a magyar kormánypárt tagsága továbbra is felfüggesztve marad – határozatlan időre. Tusk ugyan kirúgta volna a Fideszt, de ennek a lépésnek a helyességéről nem tudta meggyőzni a pártcsaládon belüli befolyásos erők egy részét.

A tíz hónapja tartó huzavonából – tesszük hozzá – két következtetés vonható le. Az egyik lehetőség, hogy az amúgy egyre gyengülő EPP végletesen megosztott a Fidesz (és egyben a jövőbeni politikai irányvonal) ügyében, és ezt a belső patthelyzetet nem képes feloldani.

A másik lehetőség, hogy az EPP vezetése az értékalapú politizálás helyett saját jövőjét félti – azaz annyira tart bármilyen döntés következményeitől, hogy a végtelenségig halogatja azt még akkor is, ha ezzel megszegi korábbi ígéreteit, és ezzel tovább ássa saját sírját.

De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Hihetünk-e a függő és független médiának? És mi köze ennek Soros Györgyhöz? Tíz kérdés, tíz válasz videókommentárunkban:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél