<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha ma lennének az EP-választások, a jobbközép pártcsalád már csak jóval kisebb előnnyel nyerne, mint két évvel ezelőtt – derül ki egy aktuális felmérésből. Ebben jelentős szerepe van a Fidesz távozásának.

Pontosan két évvel ezelőtt, 2019. május végén tartották az Európai Unióban az európai parlamenti (EP) választásokat. Akkor az Európai Néppárt (EPP) 187 képviselői helyet szerzett a 751 fős intézményben, ami ugyan 34-gyel kevesebb volt, mint 2014-ben, de még így is az övé lett a legnagyobb frakció.

A második legnagyobb képviselőcsoport a szociáldemokratáké lett, akik 147 politikust küldhettek Strasbourgba és Brüsszelbe, a harmadik helyet pedig a liberális, EU-párti Újítsuk meg Európát szerezte meg 98 hellyel.

Zsugorodó EPP

A Néppárt ugyan még ma is megnyerné a választásokat,

előnye a szociáldemokratákkal szemben azonban még sosem volt olyan kicsi 2019 óta, mint idén májusban,

derül ki a Politico legfrissebb, 27 tagország közvélemény-kutatásain alapuló számításából.

Egyre kisebbek lesznek: Manfred Weber, a Néppárt EP-frakcióvezetője és Donald Tusk, a Néppárt elnöke a pártcsalád zágrábi kongresszusán 2019. novemberében. (Fotó: Európai Tanács)Egyre kisebbek lesznek: Manfred Weber, a Néppárt EP-frakcióvezetője és Donald Tusk, a Néppárt elnöke a pártcsalád zágrábi kongresszusán 2019. novemberében. (Fotó: Európai Tanács)

Eszerint az EPP 159, a szociáldemokraták 136, a liberálisok pedig 94 képviselői helyet szereznének, azaz 23 helyre csökkenne a különbség a jobbközép és a balközép frakció között. Összehasonlításul: 2009-ben még 265, 2014-ben 221, 2019-ben pedig 187 képviselőt delegálhatott az EPP.

Mivel a szociáldemokraták is mélyrepülésben vannak,

a két nagy frakció összesített eredménye történelmi mélyponton lenne – azaz még sosem számíthatott olyan kevés képviselői helyre az európai politikai életet évtizedek óta domináló két pártcsalád, mint most.                            

Új szövetség születhet

A brüsszeli portál szerint a Néppárt újabb mélypontja ezúttal a Fidesz kilépésének köszönhető, emiatt ugyanis az EPP 12 képviselőt veszített (a 13. képviselő, a KDNP-s Hölvényi György maradt a néppárti frakcióban). Ez a legnagyobb változás az EP-n belül az elmúlt két évben.    

A fideszes EP-képviselők egyelőre nem csatlakoztak más frakcióhoz –

hirdetés

ugyanakkor április elején Orbán Viktor miniszterelnök Matteo Salvinivel, az olasz Liga elnökével, valamint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt egy új, jobboldali együttműködésről Budapesten.

A Liga az Identitás és Demokrácia (ID), a nagyobbik lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság pedig az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójának a tagja jelenleg az EP-ben.

Az ID 76, az ECR 62 képviselővel rendelkezik.

Ha összefognának és bevennék a „klubba” a Fideszt, akkor egy új, az EPP-től jobbra álló, mintegy 140 fős frakció jöhetne létre – azaz gyakorlatilag egy súlycsoportba kerülnének az EPP-vel és a szociáldemokratákkal.

Az együttműködés útjában ugyanakkor még komoly akadályok állnak, ide tartozik például az Oroszországhoz való viszony.         

Két éves válóper          

Mint ismert, a magyar kormánypárt

március elején jelentette be, hogy – gyakorlatilag megelőzve a felfüggesztést – elhagyja a jobbközép pártcsalád EP-frakcióját, néhány héttel később pedig kilépett magából a pártcsaládból is.

Ezzel mintegy két éves huzavona végére került pont – a Fidesz tagságát ugyanis már 2019 márciusában felfüggesztették.

Az, hogy miért pont most tavasszal került sor a szakításra, számos okra vezethető vissza, mondta lapunknak korábban Feledy Botond külpolitikai szakértő.

Egyrészt Angela Merkel kancellár, aki eddig sikeresen tompította a konfliktust, lassan visszavonul a nagypolitikától – a CDU éléről már 2018 végén távozott, idén pedig a kancellári posztról is leköszön. A Néppártot domináló német testvérpárt – a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) – élén pedig olyan változások történtek, amelyek nem előnyösek a Fidesz számára.

A másik ok, hogy az EP-ben lezárult a költségvetési csomag elfogadása, azaz elhárult egy jelentős kockázati tényező a német oldalon, a Fidesz pártbeli kizárásól folyó vita pedig tavasszal ”jutott el” az EP-frakció szintjére.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló