4p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Folynak a német nagykoalíciós tárgyalások, de egyelőre csak a veszekedés biztos. A németek többsége már nem akar nagykoalíciót, csakhogy ha megismételnék a választásokat, ugyanaz az eredmény születne és ugyanoda jutnának. Sokan megijedtek, hogy arrafelé haladunk, mint a Weimari Köztársaság idején.
Angela Merkel egy fekete répát mutat fel egy választási kampányeseményen szeptemberben
(MTI/EPA/Daniel Kopatsch)

Sürget az idő, ezért a második napon, ma már kora reggel, hét órakor összeültek a német CDU (Angela Merkel pártja), CSU (a bajor szövetséges kereszténydemokraták) és a szocialista SPD képviselői, hogy egy újabb nagykoalícióról tárgyaljanak. A Focus.de szerint az úgynevezett szondázó tárgyalásokról kiszivárgott első hírek arról szóltak, hogy a pártok máris összevesztek az adóbevételek felhasználásán. (Az ülés programjáról, a vitatott pontokról itt írtunk.)

A jobboldal ugyanis hagyományosan inkább vállalati adócsökkentést, adósságcsökkentést szeretne, a baloldal a szociális kiadások növelését, az alacsony keresetűek terheinek csökkentését. (Illetve általában a társadalmi igazságtalanságok mérséklését.)

Az előző koalíciós tárgyalások (a “Jamaika-koalícióról”), amelyeket a kereszténydemokraták a Zöldekkel és a (jobboldali) Liberálisokkal (FDP) folytattak, megszakadtak, főleg a liberálisok ellenállása miatt. Akik a végén kijelentették, hogy jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni.

Nem kell GroKo

A közvélemény-kutatások szerint míg decemberben támogatták a németek az újabb nagykoalíció (“GroKo”) ötletét, januárra megváltozott a hangulat, a többség most már elutasítja. Ehelyett a többség szerint inkább új választásokat kellene kiírni. (Erről itt írtunk.) Ám nem biztos, hogy ez bármin is változtatna.

Az RTL/N-Tv.de közös felmérése szerint ugyanis a pártok támogatottsága idén év elején alig változott tavaly év végéhez képest, az SPD és az FDP népszerűsége minimális mértékben nőtt, a szélsőséges AfD-é kis mértékben csökkent. A CDU/CSU 34, az SPD 20, az FDP 9, a Zöldek 12, a Baloldal (Linke) 9 és az AfD 10 százalékos támogatottsággal bír. Mintegy 22 százalék a bizonytalanok aránya.

Hiába voksolnának újra

Csakhogy, amint az N-Tv.de írja, egy ilyen választási eredménnyel megint oda jutnának, mint szeptemberben: így is csak a Jamaika-kolaíció, vagy a Nagykoalíció lenne életképes. Vagyis nem változna semmi. (Néha előkerülnek azért más verziók is, például a kisebbségi kormányzás – a szerk.)

Ha a kancellárt közvetlenül választanák, ma a szavazók 47 százaléka voksolna rá, ez is annyi, mint tavaly év végén. Ez lehet, hogy csökkenés a hónapokkal korábbiakhoz képest, de így is messze jobb, mint riválisaié. A szocialista Martin Schulz csak 18 százalékot kapna így.

Kormány nélkül is megy a szekér

Ő egyébként még párttársai között is veszített népszerűségéből, csak 53 százalékuk látná szívesen kancellárként. A németek 35 százaléka mondta azt, hogy egyiket sem választaná a kettő közül. Más alternatíva viszont nemigen látszik.

Annak ellenére, hogy az országnak nincsen kormánya, az emberek nem pesszimisták. Mintegy 28 százalékuk a gazdasági helyzet javulását, 26 százalékuk romlását várja, 43 százalék nem számít változásra.

Merkel végre felébred?

Érdekesen látja a helyzetet az amerikai Bloomberg hírügynökség. “Weimar árnyéka vetül a német politikára” – írja hétvégi cikkük címe. Az Első Világháború után kezdődött, majd Hitler hatalomra jutásáig tartó, demokratikus, de kaotikus, gyenge államhatalommal jellemezhető időszak annak idején a nácizmusba és a Második Világháborúba torkollt.

Bár a nácizmus visszatértét senki sem prognosztizálja, Európa legnagyobb gazdaságának esetleges politikai instabilitása riadóztatta a politikai és üzleti elitet – állítja a Bloomberg. Az eddig inkább tétovázó Merkel is komolyabb nyomást gyakorolhat politikustársaira, hogy hozzanak végre tető alá egy koalíciót.

A nagykoalíció bukása szörnyű lett

Weimar arra is emlékeztet, hogy a németeknek nemcsak saját magukkal szemben, de Európával szemben is nagy a “kollektív felelősségük”, hogy a jövő generációi számára megtanítsák az akkori következményeket. Emlékeztetnek arra is, hogy milyen következményei lettek annak, amikor Hermann Müller kancellársága idején, 1930-ban összeomlott a német nagykoalíció. (Hitler három évvel később hatalomra jutott.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még Matolcsy György sem tudja, mikor lesz ennek vége
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 17:26
Egységes döntést hozott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi döntésén a kamattartásról, más opció fel sem merült. A jelenlegi kamatszintet akár hosszabb időtávon is vállalja a jegybank a hazai kamatfelár relatív növekedésének ódiumával együtt. Kamatemelésről szó sincs, és nem indokolt a forintárfolyamba történő beavatkozás sem. A Monetáris Tanács döntését kedden Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke indokolta.
Makro / Külgazdaság Intézkedtek Matolcsy Györgyék, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 14:00
Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamat mértékén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.
Makro / Külgazdaság A cseppfolyós orosz gáznak már nincs szaga?
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 13:44
Oroszország szerepe az Európai Unió cseppfolyósított földgáz piacán növekszik, annak ellenére, hogy a gazdasági blokk igyekszik az orosz gáztól szabadulni.
Makro / Külgazdaság Kiderült, hogy még többe került a Nemzeti Összefogás Hídja
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 11:40
Félmilliárd forinttal drágult a világ leghosszabb kötélhídjaként aposztrofált sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídja. Így már 4,57 milliárd forintba kerül az adófizetőknek. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály fáradhatatlan, mindig talál valami pozitívumot a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 10:33
A japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását stabil kilátások mellett - mondta keddi videóüzenetében a pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Korai káröröm a kormány német iparkritikája?
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 10:07
A magyar iparszerkezetben nem ment végbe szerkezetátalakulás, a németekkel szemben el sem kezdődött a politikaváltás - írja lapcsoportunk, a Klasszis Média állandó szerzője, Bod Péter Ákos.
Makro / Külgazdaság Forrongó BRICS-csúcstalálkozó kezdődik kedden a háborúk árnyékában
Káncz Csaba | 2024. október 22. 09:32
A BRICS folyamatos terjeszkedése egy olyan időszakban történik, amikor a széttöredezettség erői felemelkedőben vannak, és a multilateralizmus formális struktúrái folyamatosan gyengülnek. Ez a problémamegoldás központi elemévé tette az informális csoportosulásokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság KSH: kiderült, hogy mennyi a nettó átlagkereset
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 08:32
2024 augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 628 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 433 100 forint volt - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Miért lett drágább a lakás Kolozsváron, mint Bukarestben?
Bózsó Péter | 2024. október 21. 19:42
A kolozsvári ingatlan egész Románia viszonyítási pontja lett, nem feltétlenül pozitív értelemben. Sokan "indokolatlanul magasnak" tartják az árakat.
Makro / Külgazdaság Mit forgatnak a fejükben Matolcsy Györgyék?
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 15:29
Erről is beszélt a Trend FM hétfő délelőtti műsorában főszerkesztőnk, Csabai Károly. Annak apropóján, hogy kedden a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart. Hogy változhat-e a most 6,5 százalékos jegybanki alapkamat, az is kiderül az adásból, amelyet - ha netán lemaradt volna róla - most visszahallgathat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG