<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A bajor CSU-ban már most megkezdődtek a belharcok, pedig a történelmi vereség csak vasárnap jön el. Ha mind Bajoroszágban, mind Hesse tartományban leszerepelnek a nagykoalíció pártjai, akkor újra kell szabni a teljes berlini politikai felállást. De mennyibe került a hazai adófizetőnek a kitűnő CSU-Fidesz kapcsolat?
Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök a Keresztényszociális Unió (CSU) CSU parlamenti képviselői tanácskozásának második napján tartott sajtótájékoztatón a bajorországi Seeon kolostor udvarán 2018. január 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az október 14-i, vasárnapi bajor választások egyesek számára népszavazásnak számít Merkel hanyatló kancellárságáról, sokaknak pedig egy esély arra, hogy kifejezzék az utóbbi évtizedekben állampártként viselkedő keresztény-konzervatív CSU elleni tiltakozásukat – ebben a pillanatban csupán a bajor polgárok 47 százaléka elégedett a CSU-kormányzásával. A Fidesz szövetségesére a közvélemény-kutatások szerint a bajorok 33-35 százaléka szavazna – holott 2013-ban még abszolút többséget szerzett a párt. A vasárnapi történelmi léptékű pofon – a CSU az 1950-es évek óta soha nem szerzett 40 százaléknál kevesebbet - olyan átütő erejű lesz, hogy a CSU vezetése már az elmúlt órákban megkezdte az egymásra mutogatást a vereségért.

Mi vezetett idáig?

De hogyan jutottak ilyen mélyre, miközben az általuk kormányzott tartományban 2.9 százalékon áll a munkanélküliség és a pénzügyi fegyelem miatt 2030-ra a tartomány adósságmentes lesz? Nos, a CSU teljesen átaludta az AfD felemelkedését és túl későn kezdett megoldásokat kínálni az új párt által tematizált problémákra. Ehelyett a CSU vezérek Merkelbe kötöttek bele, de mint kiderült, ezt a választók nem fogadták el megoldásnak. A párt különösen nagy veszteségeket könyvelhetett el a női és az idősebb szavazóknál.

Káncz Csaba

De még az sem biztos, hogy a CSU egyáltalán kormányban maradhat, hiszen egy 33 százalékos leszereplés esetén a Zöldek, az SPD, a Szabad Választól és a Szabaddemokraták matematikailag önálló koalíciót alkothatnak a maguk 46 százalékos összesített támogatottságával. A 2013-as választások óta különösen a Zöldek szárnyalása elképesztő: míg öt éve 8.6 százalékot kaptak, jelenleg 18 százalékon áll a friss arcok által vezetett formáció.

Az SPD támogatottsága ugyanezen időszak alatt gyakorlatilag lefeleződött és most 11 százalékon bukdácsolnak. Valóban, amely pártok jelenleg részt vesznek Merkel düledező nagykoalíciójában, azok egyre több német választó szemében egyre nagyobb nagy ívben kerülendők.

A CSU stratégái is felismerték ezt, ezért Merkelt szigorúan eltanácsolták attól, hogy a választásokat megelőző két hétben betegye a lábát Bajorországba.

Októberben Hesse tartományban is választások lesznek és a CDU-Zöldek koalíciója a várakozások szerint nem folytathatja tevékenységét. Ha mind Bajoroszágban, mind Hesse tartományban súlyosan leszerepelnek a nagykoalíció pártjai, akkor a CDU vezetőinek háttérinformációi szerint újra kell szabni a teljes berlini politikai felállást. Ebben az esetben Merkelt nem választják újra a decemberi CDU pártkonferencián, a CSU-s Seehofer pedig idő előtt befejezi dicstelen belügyminiszteri pályafutását. Sőt azt sem lehet kizárni, hogy a CSU és a Hesse CDU összeáll az eurószkeptikus AfD-vel a tartomány kormányzására. Az AfD vezetője, Alexander Gauland ugyanis eredetileg Hesse tartományból származik, ahol 40 éven keresztül a CDU-nál tevékenykedett.

Fidesz-CSU és a százmilliárdok

A Fidesznek az utóbbi években nem akármilyen mélypontról kellett visszakapaszkodni a CSU-s kapcsolatokban. 2013-ban a müncheni hivatalos látogatáson lévő házelnök, Kövér László találkozott volna Barbara Stamm-mal, a bajor parlament CSU-s elnökével, de Stamm egy nappal korábban lemondta a találkozót, az akkor frissen megszavazott alkotmánymódosításra és a magyar jogállamiság helyzetére hivatkozva.

A Fidesz ezután padlógázt nyomott. 2013 október 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozott a bajor Hanns-Seidel Alapítvány elnökének, 2015 augusztus 20-án pedig az Alapítvány budapesti irodavezetője részesült a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben.

A hazai adófizetők eközben súlyos százmilliárdokat buktak 2014 végén azon, hogy a magyar állam átvette a bajor állami tulajdonú Bayern LB-től a csontvázakkal teletömött MKB Bankot. Ezért bontott pezsgőt Markus Söder akkori bajor tartományi pénzügyminiszter, amikor sikerült mindössze 67 milliárd forintos ráfizetéssel megszabadulniuk az MKB-tól. Hiszen a bajor elemzők számításai szerint 160 milliárd forintot nyertek azzal, hogy ennyiért megszabadultak a legalább 220-250 milliárd forintért rendbe hozható banktól. Idén augusztusban jött aztán a hír, hogy a magyar miniszterelnök egyik strómanja gyakorlatilag átvette az MKB Bank feletti tulajdonosi jogosítványokat.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-ra? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos