BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2018. október 9. 09:15

A bajor CSU-ban már most megkezdődtek a belharcok, pedig a történelmi vereség csak vasárnap jön el. Ha mind Bajoroszágban, mind Hesse tartományban leszerepelnek a nagykoalíció pártjai, akkor újra kell szabni a teljes berlini politikai felállást. De mennyibe került a hazai adófizetőnek a kitűnő CSU-Fidesz kapcsolat?

Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök a Keresztényszociális Unió (CSU) CSU parlamenti képviselői tanácskozásának második napján tartott sajtótájékoztatón a bajorországi Seeon kolostor udvarán 2018. január 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az október 14-i, vasárnapi bajor választások egyesek számára népszavazásnak számít Merkel hanyatló kancellárságáról, sokaknak pedig egy esély arra, hogy kifejezzék az utóbbi évtizedekben állampártként viselkedő keresztény-konzervatív CSU elleni tiltakozásukat – ebben a pillanatban csupán a bajor polgárok 47 százaléka elégedett a CSU-kormányzásával. A Fidesz szövetségesére a közvélemény-kutatások szerint a bajorok 33-35 százaléka szavazna – holott 2013-ban még abszolút többséget szerzett a párt. A vasárnapi történelmi léptékű pofon – a CSU az 1950-es évek óta soha nem szerzett 40 százaléknál kevesebbet - olyan átütő erejű lesz, hogy a CSU vezetése már az elmúlt órákban megkezdte az egymásra mutogatást a vereségért.

Mi vezetett idáig?

De hogyan jutottak ilyen mélyre, miközben az általuk kormányzott tartományban 2.9 százalékon áll a munkanélküliség és a pénzügyi fegyelem miatt 2030-ra a tartomány adósságmentes lesz? Nos, a CSU teljesen átaludta az AfD felemelkedését és túl későn kezdett megoldásokat kínálni az új párt által tematizált problémákra. Ehelyett a CSU vezérek Merkelbe kötöttek bele, de mint kiderült, ezt a választók nem fogadták el megoldásnak. A párt különösen nagy veszteségeket könyvelhetett el a női és az idősebb szavazóknál.

Káncz Csaba

De még az sem biztos, hogy a CSU egyáltalán kormányban maradhat, hiszen egy 33 százalékos leszereplés esetén a Zöldek, az SPD, a Szabad Választól és a Szabaddemokraták matematikailag önálló koalíciót alkothatnak a maguk 46 százalékos összesített támogatottságával. A 2013-as választások óta különösen a Zöldek szárnyalása elképesztő: míg öt éve 8.6 százalékot kaptak, jelenleg 18 százalékon áll a friss arcok által vezetett formáció.

Az SPD támogatottsága ugyanezen időszak alatt gyakorlatilag lefeleződött és most 11 százalékon bukdácsolnak. Valóban, amely pártok jelenleg részt vesznek Merkel düledező nagykoalíciójában, azok egyre több német választó szemében egyre nagyobb nagy ívben kerülendők.

A CSU stratégái is felismerték ezt, ezért Merkelt szigorúan eltanácsolták attól, hogy a választásokat megelőző két hétben betegye a lábát Bajorországba.

Októberben Hesse tartományban is választások lesznek és a CDU-Zöldek koalíciója a várakozások szerint nem folytathatja tevékenységét. Ha mind Bajoroszágban, mind Hesse tartományban súlyosan leszerepelnek a nagykoalíció pártjai, akkor a CDU vezetőinek háttérinformációi szerint újra kell szabni a teljes berlini politikai felállást. Ebben az esetben Merkelt nem választják újra a decemberi CDU pártkonferencián, a CSU-s Seehofer pedig idő előtt befejezi dicstelen belügyminiszteri pályafutását. Sőt azt sem lehet kizárni, hogy a CSU és a Hesse CDU összeáll az eurószkeptikus AfD-vel a tartomány kormányzására. Az AfD vezetője, Alexander Gauland ugyanis eredetileg Hesse tartományból származik, ahol 40 éven keresztül a CDU-nál tevékenykedett.

Fidesz-CSU és a százmilliárdok

A Fidesznek az utóbbi években nem akármilyen mélypontról kellett visszakapaszkodni a CSU-s kapcsolatokban. 2013-ban a müncheni hivatalos látogatáson lévő házelnök, Kövér László találkozott volna Barbara Stamm-mal, a bajor parlament CSU-s elnökével, de Stamm egy nappal korábban lemondta a találkozót, az akkor frissen megszavazott alkotmánymódosításra és a magyar jogállamiság helyzetére hivatkozva.

A Fidesz ezután padlógázt nyomott. 2013 október 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozott a bajor Hanns-Seidel Alapítvány elnökének, 2015 augusztus 20-án pedig az Alapítvány budapesti irodavezetője részesült a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben.

A hazai adófizetők eközben súlyos százmilliárdokat buktak 2014 végén azon, hogy a magyar állam átvette a bajor állami tulajdonú Bayern LB-től a csontvázakkal teletömött MKB Bankot. Ezért bontott pezsgőt Markus Söder akkori bajor tartományi pénzügyminiszter, amikor sikerült mindössze 67 milliárd forintos ráfizetéssel megszabadulniuk az MKB-tól. Hiszen a bajor elemzők számításai szerint 160 milliárd forintot nyertek azzal, hogy ennyiért megszabadultak a legalább 220-250 milliárd forintért rendbe hozható banktól. Idén augusztusban jött aztán a hír, hogy a magyar miniszterelnök egyik strómanja gyakorlatilag átvette az MKB Bank feletti tulajdonosi jogosítványokat.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél