3p
A közvélemény-kutatások az eddig parlamenti többséget élvező bajor CSU jelentős gyengülését jelzik a nemsokára esedékes választások előtt. Ám nehezen képzelhető el nélküle bármely koalíció. Bőven válogathat majd a partnerek között. Tud-e még Seehofer és Merkel együtt dolgozni?
Bajorország nagy címere. (Wikimedia Commons)

Október 14-én tartományi parlamenti választások lesznek Bajorországban, az egyik legnagyobb és legnépesebb, egyben jó gazdasági mutatókkal büszkélkedő szövetségi államban. Ám az addig kormányzó CSU-t (Keresztény-szocialista Uniót) csúnya vereség fenyegeti.

A Spiegel Online által idézett felmérés szerint már csak 35,8 százalék a párt népszerűsége, amely körülbelül egy hónappal ezelőtt esett először 40 százalék alá. (Civey/Augsburger Allgemeine/SPON.) Öt évvel ezelőtt a CSU 47,7 százalékot kapott, ezzel megszerezte a helyek többségét a helyi parlamentben. Konkrétan 101-et a 180 helyből.

A párt vezetése az utóbbi időben határozottan jobbra látszott tolódni, így az inkább baloldali irányultságú Spiegel némi malíciával jegyzi meg, hogy hiába volt a bevándorlás-ellenes retorika. Horst Seehofer belügyminiszter, akik korábban a CSU-t vezette, nemrég kijelentette, hogy a migráció “minden politikai problémák szülőanyja”, mindenért ezt a jelenséget téve felelőssé.

A vidékiek pártja

A Zöldek egyébként javítani tudtak és 16,5 százalékot értek el, a szélsőjobboldali AfD 13,7 százalékra javított, az SPD (szociáldemokraták) már csak 12,1 százalékot kapnának. (A Wahlrecht.de oldal összesíti a közvélemény-kutatásokat.)

Augusztus végén egy másik közvélemény-kutatás (INSA/Bild) is csak 36,0 százalékra tette a CSU népszerűségét. A párt főleg vidéken népszerűbb, a városokban pedig veszített tekintélyéből.

Német vagy bajor?

Markus Söder, a CSU vezére azzal mentegette a rossz eredményeket a Merkur.de című weboldal szerint, hogy a jelenlegi témák a közbeszédben nem annyira Bajorországról, mint inkább Németország egészéről szólnak.

Országosan egyébként a CDU/CSU pártszövetségnek, amelyek sehol sem indulnak egymás ellen, 29-31 százalékos értékeket mérnek a közvélemény-kutatók mostanában. Tavaly szeptember végén a választásokon 32,9 százalékot kaptak.

A CSU mindenképp marad?

A szocialista SPD 16-20, a szélsőséges AfD 14-17 százalékot kapna az utóbbi hetek eredményei szerint, a Zöldek 12-15 százalékra számíthatnának. Az AfD és a Zöldek növelték népszerűségüket a választások óta, a többieké csökkent.

A Dawum nevű oldal bajor koalíciós variációkat is taglal, ám ezek egyben megegyeznek: mindegyikben a CSU viszi a prímet. A többi párt vélhetően túlságosan széttagolt ahhoz, hogy a CSU nélkül koalíciót tudjanak alakítani.

A CSU pedig akár a Zöldekkel, akár az AfD-vel, akár az SPD-vel tudna koalíciót alakítani. Mindhárom esetben képes lenne ellenőrizni a parlamenti helyek több mint felét.

Merkel és Seehofer: Feloldhatatlan ellentét?

Összebékíthetetlennek írja le Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter viszonyát a Süddeutsche Zeitung mai kommentárja. Szerinte nem kéne a két politikusnak megjátszani, hogy jól együtt tudnak működni. Az “antipátiát” tíz évvel ez előttre vezetik vissza, de igazán azon a 2015 augusztusi éjszakán mérgesedhetett el, amikor Seehofer nem válaszolt Merkel hívására menekültügyben. Most a kommentár szerint Seehofer az állambiztonság vezetőjén, Hans-Georg Maaßen-en keresztül támadja a kancellárt, és ezzel is a szélsőségeseket erősíti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG