<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A németek többsége már elutasítja a nagykoalíciót.

A német polgárok többsége elutasítja, hogy továbbra is a két legnagyobb politikai erő, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormányozza az országot – ismertette felmérésének eredményét a ARD.

Az országos köztelevízió adatai szerint a decemberi 35 százalékról 52 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik szerint rossz, vagy kevéssé jó lenne, ha ismét a CDU/CSU és az SPD alakítana kormányt, és 61 százalékról 45 százalékra süllyedt azok aránya, akik szerint jó, vagy nagyon jó lenne egy újabb nagykoalíció.

Szijjártó Péter ismét harcba szállt - ezúttal egy német politikus hívta ki. További részletek az oldalon >>>

A németek többsége szerint (54 százalék) előrehozott választást kell tartani, amennyiben nem sikerül megállapodniuk a pártoknak a közös kormányzásról – ez 9 százalékos emelkedés egy hónap alatt. Egy CDU/CSU-s kisebbségi kormány megalakítását 42 százalék támogatná, ami 9 százalékpontos csökkenés a decemberi 51 százalékhoz képest.

Merkel egyre megosztóbb

A németek szűk többsége, 53 százaléka szerint jó, vagy nagyon jó lenne, ha továbbra is a 2005 óta hivatalban lévő kancellár, Angela Merkel töltené be a kormányfői tisztséget, ami 3 százalékpontos csökkenés decemberhez képest. Megosztottak a vélemények abban a kérdésben, Angela Merkelnek ki kellene-e töltenie negyedik kancellári ciklusát: 49 százalékuk szerint a ciklus végéig hivatalban kéne maradnia, míg 45 százalék szerint már a ciklus közben le kellene mondania. A németek csaknem kétharmada, 65 százaléka szerint Angela Merkel jó kancellár, de több mint kétharmaduk, 67 százalékuk szerint túl van már a legjobb korszakán.

A kutatás alapján a lakosság 52 százaléka elégedett a kancellár munkájával, ami enyhe csökkenés havi összevetésben. A CSU vezetője, Horst Seehofer bajor miniszterelnök munkájával 34 százalék elégedett, ami 3 százalékpontos növekedés. Martin Schulz munkájával elégedettek aránya minden eddiginél kisebb, 30 százalékos – december óta tehát 9 százalékot esett az SPD elnökének megítélése.

Menekültek, ellátórendszer, oktatás

A németek legnagyobb része szerint az idén is a menekültügy és a menekültek, bevándorlók társadalmi integrációja lesz a legfontosabb belpolitikai ügy. Tavaly januárban még a megkérdezettek 40 százaléka nyilatkozott így, ez az arány idén már csak 27 százalék. A második helyen a szociális ellátórendszerek helyezte, a társadalmi béke és a szociális igazságosság ügye áll, amely 10 százalék szerint lesz a legfontosabb téma az idén. A harmadik az oktatás, 7 százalékos említési aránnyal.

A DeutschlandTrend alapján egy előrehozott választás nem hozna nagy változást; amennyiben most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti választás, az eredmény nagyjából megegyezne a tavaly szeptemberi választás eredményével, vagyis:

Pártok

szeptemberi szavazás eredménye ha most lenne előrehozott választás változás
CDU/CSU 32,9 százalék 33 százalék +0,1
SPD 20,5 százalék 21 százalék +0,5
AfD 12,6 százalék 13 százalék +0,4
FDP 10,7 százalék 9 százalék -1,7
Die Linke 9,2 százalék 9 százalék -0,2
Zöldek 8,9 százalék 11 százalék +2,1

A CDU/CSU és az SPD vezetői vasárnap kezdenek megbeszéléseket a közös kormányzás folytatásának lehetőségéről. Az egyeztetést a tervek szerint január 12-ig folytatják, majd a pártok külön-külön döntenek arról, hogy továbblépnek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába.

Egy Merkel nélküli új Németország formálódik a színfalak mögött

Egyes befolyásos hatalmi körök Berlinben megadták a kilövési engedélyt a politikai térben az utóbbi három hónapban sérült vadként bolyongó Merkelre. A Német Nemzetközi és Biztonságpolitikai Intézet arra szólítja fel Berlint, hogy hozza létre azt az Európát, amely önálló globális politikai erőként működik. Csak ezzel a független kreatív potenciállal van Berlinnek esélye, hogy befolyásolja a nemzetközi rendet. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG