3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Új elnököt választ ma a német Kereszténydemokrata Unió, miután Angela Merkel tizennyolc év után leköszön posztjáról. A tisztségre három ismert jelölt van, aki nyer, abból jó eséllyel kancellár lehet. Angela Merkel ma könnyek közepette elbúcsúzott az elnöki széktől, de negyedik ciklusa végéig, 2021-ig még kancellár szeretne maradni.
Merkel búcsúja a mai kongresszuson. EPA/CLEMENS BILAN

Ma délután Hamburgban megválasztja Angela Merkel utódját a kormányzó CDU. A három legismertebb jelölt Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár, volt Saar-vidék tartományi miniszterelnök, Freidrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió közös Bundestag-frakciójának volt vezetője, valamint Jens Spahn egészségügyi miniszter.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint évtizedek óta nem volt ilyen izgalmas, „történelmi választás” a pártban, és egyelőre teljesen nyílt kérdés, hogy az 1001 delegált kire fog szavazni.

Merz vagy Kramp-Karrenbauer?

A lap forrásai szerint Merz a régi CDU-sok körében népszerű, mivel a valódi újrakezdést képviseli, Merkelnél konzervatívabb politikát folytat, és így szavazókat szerezhet vissza a CDU-tól jobbra álló AFD-től (Alternatíva Németországért). Ráadásul jobb szónok, mint Kramp-Karrenbauer, és képes magával ragadni az embereket.

Mások Kramp-Karrenbauert tartják a megfelelő jelöltnek, mivel nem annyira megosztó személyiség, mint Merz, főtitkárként hamar tekintélyt szerzett magának, ráadásul a Saar-vidéken csaknem negyven százalékos eredménnyel nyerte meg pártjának a választásokat. Merkel emberének számít, így valószínűbb hosszabb életű lenne a kormány, ha ő kerülne a pártelnöki székbe. A harmadik ismert jelölt, Jens Spahn a várakozások szerint nem lesz képes beleszólni kettejük versenyébe.

A tisztség elnyeréséhez az érvényes szavazatok abszolút többsége szükséges. Amennyiben első próbálkozásra egy jelölt sem szerez legalább 50 százalék plusz egy szavazatot, második fordulót tartanak az első két helyezett részvételével.

Korszakváltó hangulat

A FAZ tudósítása szerint a kongresszuson korszakváltó hangulat érezhető, ami nem is csoda, hiszen Angela Merkel 2000. április 10-e óta töltötte be az elnöki tisztséget. Azóta nyolcszor erősítették meg pozíciójában, ellenjelöltje soha nem volt. Idén október végén jelentette be, hogy nem pályázza meg a pártelnöki tisztségét, és legkésőbb a törvényhozási ciklus végén, 2021 őszén visszavonul a politikai életből. Hivatalosan egyébként egyik jelölt mellett sem tette le a voksát.

Merkel mai búcsúbeszédében egységre szólította fel a pártját, és azt mondta: itt az idő, hogy új fejezet kezdődjön. A könnyeivel küszködő kancellárt beszéde után felállva tapsolták meg a delegáltak.

Merkel kormánya meglehetősen ingatag lábakon áll. Mind pártja, mind a koalíciós partner szocdemek népszerűsége több évtizedes mélyponton van, ezért mindkét párton belül vannak olyan vélemények, miszerint jobb lenne felmondani az együttműködést. A CDU/CSU és a baloldali párt között tartalmi kérdésekben is komoly nézetkülönbségek vannak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG