Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Mostanra kiderült, hogy a CDU Armin Laschetet, a CSU viszont Markus Södert szeretné a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltjének. Angela Merkelnek a mostani az utolsó ciklusa kancellárként.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöksége

Armin Laschet pártelnököt, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányfőjét indítaná a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjeként a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson

- mondta Volker Bouffier alelnök, Hessen tartomány miniszterelnöke hétfőn Berlinben.

Ugyancsak hétfőn Münchenben a CSU elnöksége úgy foglalt állást, hogy Markus Söder CSU-elnök, bajor kormányfő lenne a leginkább megfelelő jelölt.

Ki nevet a végén? Markus Söder egy CSU-rendezvényen Berlinben 2021. január hatodikán. EPA/Michael KappelerKi nevet a végén? Markus Söder egy CSU-rendezvényen Berlinben 2021. január hatodikán. EPA/Michael Kappeler

Volker Bouffier a CDU elnökségi ülése után tett nyilatkozatában elmondta, hogy a testület összes tagja Armin Laschetet indítaná. Szavazást nem tartottak a kérdésről, de ezt nem is tervezték - emelte ki.

Beállt a CDU Laschet mögé

Az elnökség után a párt szélesebb vezető testületében, a választmányban folytatták a tanácskozást, amelynek eredményeiről Paul Ziemiak főtitkár Armin Laschettel közösen tartott tájékoztatóján elmondta, úgy ítélték meg, hogy további egyeztetés szükséges a CSU-val, és ennek lefolytatásával Armin Laschetet bízták meg.

A főtitkár kiemelte:

a párt vezető testületeiben széles támogatás övezi azt az elképzelést, hogy a párt elnöke legyen a CDU/CSU kancellárjelöltje.

Armin Laschet hozzátette, hogy örömmel tölti el a támogatás. Szerinte sem az elnökség, sem a választmány nem hozott formális döntést, de a cél nem is ez volt, hanem a véleményáramlatok feltérképezése.

Az teljesen biztos, hogy a CDU-ban mindenki gyorsan le akarja zárni az ügyet, mert nem személyi kérdésekkel, hanem a pártszövetség és az ország előtt álló fontos feladatokkal kell foglalkozni - mondta a CDU elnöke, hozzátéve, hogy még hétfőn megpróbál beszélni Markus Söderrel, hogy tájékoztassa pártja álláspontjáról.

Söder a népszerűbb

A testvérpártok közös Bundestag-frakciójának vasárnapi berlini vezetőségi ülése után bejelentették, hogy

a CDU elnöke és Markus Söder is kész vállalni a kancellárjelölti feladatokat.

Markus Söder elmondta: a szövetség nagyobbik tagjaként a CDU dolga eldönteni, hogy kettejük közül kit indítsanak.

A kiválasztási folyamat menetrendjét és befejezésének határidejét nem jelölték ki.

Markus Söder személyes népszerűsége jóval meghaladja Armin Laschetét,

aki azonban 2017-ben is alacsony népszerűségi mutatókkal vágott neki a tartományi törvényhozási (Landtag-) választás kampányának, és vezetésével pártja végül legyőzte az akkor hetedik éve kormányzó szociáldemokratákat (SPD).

Ezzel kapcsolatban Armin Laschet a hétfői berlini tájékoztatón megjegyezte, hogy a választók véleményét tükröző népszerűségi mutatók igen változékonyak.

A CSU Södert akarja

Hétfő délután Münchenben a CSU vezetősége is összeült, hogy tárgyaljon a kancellárjelölt kiválasztásáról. A tanácskozás utáni sajtótájékoztatón Markus Blume főtitkár elmondta, hogy

a testület tagjai kivétel nélkül támogatják, hogy Markus Söder legyen a kancellárjelölt.

A főtitkár a közvélemény-kutatási adatokra utalva aláhúzta, hogy immár a CDU és a CSU vezetősége is rögzítette álláspontját, amelyek mellett azonban a lakosság többségének "nagyon egyértelmű" véleményét is figyelembe kell venni.

Markus Söder elmondta, hogy

tiszteletben tartja a CDU vezetőinek állásfoglalását, de úgy véli, hogy egy pártszövetséget nem lehet csak "felülről" irányítani.

Szélesebbre kell tárni az eszmecsere lehetőségét, egyeztetéseket, tárgyalásokat kell folytatni a következő napokban. Ezek "nem könnyű" napok lesznek, de a döntés fontos, és nem szabad elhamarkodni - fejtette ki a CSU elnöke.

Hozzátette: arra számít, hogy még hétfőn beszélhet telefonon CDU-s kollégájával a folyamat előmozdításáról, és a héten pontot tehetnek az ügy végére.

Markus Blume és Markus Söder szavai alapján a következő konkrét lépés az lehet, hogy megalakítanak egy egyeztető fórumot, amelyben CDU-s és CSU-s politikusok próbálnak majd dűlőre jutni.

Ritka, hogy a CSU állítja a közös jelöltet

A kancellárjelölt megnevezésének nincs jogi vonatkozása, mert Németország kormányfőjét nem a választópolgárok, hanem a Bundestag választja meg. A jelölt megnevezése politikai állásfoglalás, azt az üzenetet közvetíti a választóknak, hogy az adott párt - vagy pártszövetség - azért dolgozik, hogy Németország következő kormányát a jelöltjük vezethesse.

A kancellárjelölt egyben a párt választási kampányának főszereplője, függetlenül attól, hogy ki a párt elnöke, illetve kik az adott pártszövetség vezetői.

A CDU/CSU történetében kétszer fordult elő, hogy nem a 16 közül 15 tartományban működő CDU, hanem a csak a 16. tartományban, Bajorországban működő CSU adta a kancellárjelöltet. Így 1980-ban Franz-Josef Strauss CSU-elnök, bajor miniszterelnök, 2002-ben Edmund Stoiber CSU-elnök, bajor miniszterelnök volt a kancellárjelölt.

A CDU/CSU ugyan mindkét alkalommal jól szerepelt a Bundestag-választáson - 1980-ban minden pártnál több szavazatot gyűjtötte össze, 2002-ben pedig csupán hatezer szavazattal maradt el a szociáldemokraták mögött -, de mindkétszer ellenzékben maradt.

Háttéranyagunk a témában: Meglepetésember pályázhat Angela Merkel székére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Két éve megmondtuk: így változik a paksi erőműfejlesztés finanszírozása
Baka F. Zoltán | 2021. május 15. 15:36
Ha lassan is, de beindul az építkezés, áprilisban 13 tendert publikáltak a megrendelő honlapján.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolvánnyal akár a Hungaroringen is megnézhetjük Hamilton és Verstappen versenyét
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:58
Az ITM államtitkára bejelentette, hogy nézők előtt rendezik meg a magyar Forma 1-es futamot.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely is megméretteti magát az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:43
Enyhén izgulósra sikeredett a főpolgármester videós posztja.
Makro / Külgazdaság Olyan történt tegnap a járvány elleni harcban, ami május eleje óta nem
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:12
Több első oltást adtak be, mint az elmúlt 14 napban.
Makro / Külgazdaság Már 3,3 millióan haltak bele a koronavírusba világszerte
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 09:38
És 161 millióan fertőződtek meg.
Makro / Külgazdaság A második oltás után nem sokkal már kezdhet csomagolni, aki Romániába akar utazni
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 09:18
Nekik nem kell karanténba vonulniuk, ha kivárták a 10 napot a második dózis után.
Makro / Külgazdaság Sokat vesztettünk a vágtató inflációval - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. május 14. 18:55
Az inflációt a szegények adójának hívják sokszor félig-meddig tréfásan, hiszen az elszabaduló árak az ő pénztárcájukat az átlagosnál jobban megcsapoljaák. A héten publikálta a fogyasztói árindex áprilisi alakulását a KSH. Heti videós anyagunkban többek között azt is elemeztük, hogy az alacsonyabb jövedelműekre hogyan hatott az árindex változása.
Makro / Külgazdaság Szombaton véget ér a vészhelyzet Szlovákiában
MTI | 2021. május 14. 18:10
Véget ér szombaton a koronavírus járvánnyal összefüggésben tavaly októberben bevezetett vészhelyzet Szlovákiában - az erről szóló döntést pénteki ülése után jelentette be a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Melyek Putyin titkos félelmei Kínával kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. május 14. 17:41
Moszkva és Peking a katonai technológiák, az űrkutatás és a mesterséges intelligencia (AI) területén egyre szorosabban működik együtt.  De a színfalak mögött megjelentek a Kreml jól körülírható aggodalmai.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Havi egymillióért lett miniszteri biztos Tiba István a MotoGP beruházásánál
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 07:28
Miniszteri biztost kapott a hajdúnánási motorpálya-beruházás. Tiba István havi egymillió forintot kap ezért a munkáért.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.