<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Németországban a szociáldemokraták kezdenek elhúzni a kereszténydemokratáktól a közvélemény-kutatásokban, kancellárjelöltjük, Olaf Scholz a hétvégi tv-vitát is simán megnyerte. A CDU-CSU jelöltje, Armin Laschet most egy „gyorsprogrammal” mentené a menthetőt.  

Rövid időn belül választhatnak a polgárok: egy kormány az SPD-vel és a Zöldekkel, amely a Baloldal támogatásába is beletörődik, de legalábbis nem zárja ki azt – csak a valóságot mondom –, vagy egy CDU/CSU vezette kormány Armin Laschettel, mint kancellárral

- így foglalta össze a szeptember 26-i német választások tétjét Angela Merkel múlt héten a Bundestag utolsó ülésén. (Merkel, aki a CDU éléről már 2018 végén távozott, ötödszörre nem száll harcba a kancellári posztért, ugyanakkor véleményének továbbra is súlya van – a szerk.)

Elhúz az SPD

A kancellári széktől 16 év után búcsúzó politikus helyére hárman pályáznak (ennyi kancellárjelölt van hivatalosan): Armin Laschet (CDU-CSU), Olaf Scholz (szociáldemokraták) és Annalena Baerbock (Zöldek).

Az elmúlt hónapokban az már világossá vált, hogy a versenyfutás a német politikát évtizedek óta meghatározó két nagy rivális, a CDU-CSU és a szociáldemokraták (SPD) között fog eldőlni, miután a tavasszal még akár a győzelemre is esélyes Zöldek jelentősen gyengültek a közelmúltban – igaz, jelenleg 16 százalékosra becsült támogatottságuk még mindig jóval magasabb a 2017-ben elért eredményüknél (8,9 százalék).

A Zöldek gyengülésével csaknem egyidőben

erőre kapott az SPD, amely fél év alatt 15-ről 25 százalékra növelte támogatottságát, és ezzel a CDU-CSU-t is megelőzte. A szeptemberi közvéleménykutatások szerint átlagosan több mint négy százalékponttal vezet jobbközép riválisa előtt, azaz ma már a választások esélyesének számít.

Az SPD persze csak azért lehet ilyen „erős”, mert a CDU-CSU nagyon gyenge: népszerűsége mélypontra, 35 százalékról mintegy 20 százalékra süllyedt Armin Laschet CDU-elnökké választása, idén január óta.   

Közel a bukáshoz: Armin Laschet mai sajtótájékoztatóján.  EPA/CHRISTIAN MARQUARDT Közel a bukáshoz: Armin Laschet mai sajtótájékoztatóján. EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

Itt a mentőterv

Laschet most egy utolsó kísérletet tesz arra, hogy megmentse a süllyedő hajót: hétfőn egy úgynevezett gyorsprogramot mutatott be a választók meggyőzésére. Ez részben új vagy a korábbiaknál konkrétabb programpontokat tartalmaz.     

A Die Welt által megszellőztetett dokumentum, amelyet a kancellárjelölt ma sajtótájékoztatón ismertetett,

a többi közt a családpolitika, a közbiztonság, a környezetvédelem és a munkavállalás területén fogalmaz meg javaslatokat.

Az egyik legfőbb ígéret a kis- és közepes jövedelműek, valamint a családok adóterheinek enyhítése.

A közbiztonság erősítése érdekében a pályaudvarokon évente ezer új videókamerát szerelnének fel, a rendőrökre és egyéb hivatalos személyekre támadók minimális büntetési idejét pedig hat hónapra növelnék.

Ami a gazdaságot illeti, csökkentenék a bürokráciát, a kisiparban pedig ingyenessé tennék a mesterképzést. Emellett meggyorsítanák az elektromos hálózatok, valamint a vasútvonalak építésének engedélyezési eljárását.

Laschet létrehozna egy úgynevezett Nemzeti Biztonsági Tanácsot is, amelynek feladata a kül- és belpolitikai biztonsági kihívásokra adandó reakciók koordinálása lenne.

Ami pedig a klímavédelmet illeti, a CDU-CSU kancellárjelöltje

kedvezőbb adókörnyezetet teremtene a klímatechnológiai, valamint az energiahatékonyságot segítő, szén-dioxid-kibocsátást csökkentő befektetések számára, és kamatmentes kölcsönt biztosítana a háztulajdonosoknak arra, hogy telepítsenek napelemeket a háztetőkre.

Scholz, a kompetens 

Ugyanakkor lehet, hogy Laschet már elkésett a tűzoltással: a tegnap megrendezett, újabb kancellárjelölti tv-vita is azt erősítette meg, hogy a kancellári szék legfőbb várományosa Olaf Scholz.

A tv-vita után készült reprezentatív közvélemény-kutatás szerint

a megkérdezettek 41 százaléka őt találta a legmeggyőzőbbnek. Armin Laschetre mindössze 27, Annalena Baerbockra pedig 25 százalék adta a voksát.

A megkérdezettek csaknem fele (49 százalék) az SPD jelöltjét tartja a legkompetensebbnek. Laschet és Baerbock ebből a szempontból is jócskán le van szakadva: róluk mindössze 26, illetve 18 százalék vélekedik így.

Hasonló kép rajzolódik ki az ARD-Deutschlandtrend felméréséből is: ebben

a megkérdezettek 55 százaléka tartja Scholzot a legkompetensebbnek, míg a CDU-CSU jelöltjéről mindössze 14, a Zöldekéről pedig 7 százalék mondja ugyanezt.

A mostani kutatásban – az eddig bizonytalan szavazókat is bevonva – azt is felmérték, hogy ki lenne a befutó közvetlen kancellárválasztás esetén.

Ebben a versenyben is Scholz nyert: őt a megkérdezettek 36, míg Baerbockot és Laschetet 25-25 százaléka támogatná.          

De ki az az Olaf Scholz?

Olaf Scholz tavaly nyáron lett nem hivatalosan kancellárjelölt (de nem lett a párt elnöke, ezt a funkciót továbbra is együtt látja el Saskia Esken és Norbert Walter-Borjans). Akkor a párt 15 százalékon állt. Most 25 százalékon mérik – azaz egy év alatt ötven százalékkal növelte támogatottságát.

Az osnabrücki születésű, 63 éves politikus – egy tipikus észak-német – 17 évesen lépett be az SPD-be, és mintegy 20 éve tölt be rangosabb pozíciókat: 2002 és 2004 között az SPD általános főtitkára, 2009 és 2019 között pedig elnökhelyettese volt, 2007-től 2009-ig munkaügyi és szociális miniszterként, 2011-től 2018-ig pedig Hamburg polgármestereként ténykedett. 2018 óta alkancellár és pénzügyminiszter a negyedik Merkel-kormányban.

Német elemzők szerint Scholz a reformer kancellár, Gerhard Schröder generációjának utolsó aktív politikusa – annak idején általános főtitkárként Schröder végrehajtója volt a pártban.

Bár száraz, sztoikus, néha ridegnek ható stílusával nehezen nyeri meg az emberek szívét – nem éppen egy Helmut Schmidt –, jelentős tapasztalat áll a háta mögött.

Hamburg első embereként például megtapasztalta, milyen a Zöldekkel együtt kormányozni, de a liberálisokhoz is passzolna – ez pedig a jövendőbeli koalíciós lehetőségek szempontjából korántsem mindegy.

Nem tüzes típus, nem feltétlenül hozza lázba pártját és a szavazókat, viszont legalább képes megnyugtatni őket.

És „mellesleg” állítják párttársai kompetens. Szerinte a tapasztalat mellett két dologra van szükség: jó szívre és egy tervre arról, hogy mit akarunk csinálni.

Ígéretei tipikusan baloldalinak tűnnek: évi 100 ezer új szociális lakás építése, 12 eurós minimálbér, megfizethető ápolás, női esélyegyenlőség a munkában – hogy csak néhány pontot említsünk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Oroszországot terrorista állammá kell nyilvánítani
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:08
Az Északi Áramlat feltételezett felrobbantása a hibrid hadviselés új szakaszát jelentheti. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 218. napjának legfontosabb eseményeiről.
Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG