<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tervezet tökéletesen megfelel a kamu-megállapodás minden kritériumának és ennek megfelelően a német média általánosan „ambíciótlannak” titulálja. Bár a dokumentum kihangsúlyozza az EU közös védelmi politika jelentőségét, egyetlen egyszer sem utal a NATO-ra. Az SPD elnöksége egyre élesebb kritikákkal szembesül a tagság részéről, a levegő óráról-órára fogy Schulz körül.
Angela Merkel német kancellár. Kép forrása: EPA/Kay Nietfeld

A német centrista pártok nagy öregjei (Merkel, Schulz, Seehofer) a múlt pénteken egy hetes tárgyalás után ország-világ elé tártak egy 28 oldalas megállapodás-tervezetet, amely biztosítani hivatott a nagykoalíció további kormányzását. A nagy veteránok nem az ország előbbre jutásáért és megreformálásáért dolgoztak, hanem kizárólag saját politikai túlélésükért. Tudták, hogy a 40-es korosztály a saját pártjaikban (Markus Söder, Christian Lindner, Jens Spahn) már teljes joggal el akarja takarítani őket az útból, ezért bármi áron ki kellett izzadniuk egy megállapodásnak látszó dokumentumot.

Az SZKP kísértete

A 28 oldalas tervezet tökéletesen meg is felel a kamu-megállapodás minden kritériumának és ennek megfelelően a német média általánosan „ambíciótlannak” titulálta. Mintha csak a Szovjet Kommunista Párt sokadik kongresszusának záróközleményét olvasnánk, az anyag tartalmi tekintetben teljesen üres, a felszínen viszont csillogó, teletömve olyan frázisokkal, mint „ébredés”, „demokrácia”, „béke” és „igazság”. A dokumentum első fejezete Európával foglalkozik és olyan kifejezések blokkolják az érzékszerveinket, mint „szolidaritás”, „értékek” és „lehetőségek”. A németek jó részét sem ejtették a fejük lágyára, egy szombati felmérés szerint a polgárok 49.7 százaléka sikertelennek minősíti a politikai veteránok megállapodását.

Ordít viszont, hogy bár a dokumentum kihangsúlyozza az EU közös védelmi politika jelentőségét, eközben egyetlen egyszer sem utal a NATO-ra. Ezt egyszerűen nem lehet a hanyagságra fogni. Az elmúlt évtizedekben nem készült még olyan német kormányzati programalkotó dokumentum, amely ne hivatkozott volna a transzatlanti védelmi szervezetre.

Új szelek fújnak tehát a berlini biztonságpolitikában, amiről mi már öt hete beszámoltunk. Németország egyre inkább európai keretek között képzeli el hatalmi ambícióinak kiteljesedését, miközben a Trump által ’vezetett’ Washington politikai pályáját és fehér házi bohózatait egyre nagyobb távolságtartással szemléli.

Forrongó elvtársak

A megállapodás-tervezet nagy vihart kavart a szociáldemokrata SPD bázisában. A 450 ezer tagságnak meg kell szavaznia ezt a tervezetet, de a megosztottság óriási. Bár az anyagot átlengi egyfajta szociáldemokrata érzékenység, ezt a szellemet már a CDU is magának is követelheti, olyan szinten vitte Merkel a baloldalra az elmúlt években a saját pártját.

Káncz Csaba

Az SPD vezetése nem tud konkrét sikerekről beszámolni a megállapodás kapcsán, hiszen például a gazdagok adóemelését, avagy a magán egészségbiztosítás leépítését nem tudta keresztülvinni a konzervatív tárgyalópartnerein és ez komolyan visszaüthet Schulz pártelnökre. Ezek a gyengeségek tovább bőszíthetik az egyszerű párttagokat, akik a terepen látják a tagság és a választók elfordulását és a szervezeti gyengeségeket. Ők a saját bőrükön érzik, hogy nincsen hosszútávú SPD-program és nincsen vonzó vezetői gárda. A veszély tehát újonnan fennáll, hogy Merkel elviszi a nagykoalíció sikereit, az SPD-nek pedig csak a vergődés jut.

Nem véletlen tehát, hogy múlt szombaton Szász-Anhalt tartományban a delegáltak – ha egy szavazat különbséggel is, de – leszavazták a nagykoalíciós megállapodás-tervezetet. Bár a hat nap múlva sorra kerülő SPD rendkívüli pártértekezleten ez a tartomány csupán 7 küldöttet delegálhat a 600-ból, az elutasítás szimbólikus jelentősége így is nagyon komolyan veendő. A pártelnökség a napok haladásával egyre élesebb kritikákkal szembesül a tagság részéről, a levegő pedig óráról-órára fogy Schulz körül.

Káncz Csaba jegyzete.

Merkel új helyről kaphat pofont - mi lesz most?Pénteken úgy tűnt, hogy minden viharfelhőt elfújtak a német kormányalakításhoz vezető koalíciós tárgyalások kezdete fölül, viszont azzal a CDU/CSU és az SPD sem számolt, hogy az egyik kormánypárt belső szervezetei kezdenek el lázadni és aláírást gyűjteni a negyedik Merkel-kormány ellen. A cikk folytatásáért kattints ide! >>>


Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG