4p
A tervezet tökéletesen megfelel a kamu-megállapodás minden kritériumának és ennek megfelelően a német média általánosan „ambíciótlannak” titulálja. Bár a dokumentum kihangsúlyozza az EU közös védelmi politika jelentőségét, egyetlen egyszer sem utal a NATO-ra. Az SPD elnöksége egyre élesebb kritikákkal szembesül a tagság részéről, a levegő óráról-órára fogy Schulz körül.
Angela Merkel német kancellár. Kép forrása: EPA/Kay Nietfeld

A német centrista pártok nagy öregjei (Merkel, Schulz, Seehofer) a múlt pénteken egy hetes tárgyalás után ország-világ elé tártak egy 28 oldalas megállapodás-tervezetet, amely biztosítani hivatott a nagykoalíció további kormányzását. A nagy veteránok nem az ország előbbre jutásáért és megreformálásáért dolgoztak, hanem kizárólag saját politikai túlélésükért. Tudták, hogy a 40-es korosztály a saját pártjaikban (Markus Söder, Christian Lindner, Jens Spahn) már teljes joggal el akarja takarítani őket az útból, ezért bármi áron ki kellett izzadniuk egy megállapodásnak látszó dokumentumot.

Az SZKP kísértete

A 28 oldalas tervezet tökéletesen meg is felel a kamu-megállapodás minden kritériumának és ennek megfelelően a német média általánosan „ambíciótlannak” titulálta. Mintha csak a Szovjet Kommunista Párt sokadik kongresszusának záróközleményét olvasnánk, az anyag tartalmi tekintetben teljesen üres, a felszínen viszont csillogó, teletömve olyan frázisokkal, mint „ébredés”, „demokrácia”, „béke” és „igazság”. A dokumentum első fejezete Európával foglalkozik és olyan kifejezések blokkolják az érzékszerveinket, mint „szolidaritás”, „értékek” és „lehetőségek”. A németek jó részét sem ejtették a fejük lágyára, egy szombati felmérés szerint a polgárok 49.7 százaléka sikertelennek minősíti a politikai veteránok megállapodását.

Ordít viszont, hogy bár a dokumentum kihangsúlyozza az EU közös védelmi politika jelentőségét, eközben egyetlen egyszer sem utal a NATO-ra. Ezt egyszerűen nem lehet a hanyagságra fogni. Az elmúlt évtizedekben nem készült még olyan német kormányzati programalkotó dokumentum, amely ne hivatkozott volna a transzatlanti védelmi szervezetre.

Új szelek fújnak tehát a berlini biztonságpolitikában, amiről mi már öt hete beszámoltunk. Németország egyre inkább európai keretek között képzeli el hatalmi ambícióinak kiteljesedését, miközben a Trump által ’vezetett’ Washington politikai pályáját és fehér házi bohózatait egyre nagyobb távolságtartással szemléli.

Forrongó elvtársak

A megállapodás-tervezet nagy vihart kavart a szociáldemokrata SPD bázisában. A 450 ezer tagságnak meg kell szavaznia ezt a tervezetet, de a megosztottság óriási. Bár az anyagot átlengi egyfajta szociáldemokrata érzékenység, ezt a szellemet már a CDU is magának is követelheti, olyan szinten vitte Merkel a baloldalra az elmúlt években a saját pártját.

Káncz Csaba

Az SPD vezetése nem tud konkrét sikerekről beszámolni a megállapodás kapcsán, hiszen például a gazdagok adóemelését, avagy a magán egészségbiztosítás leépítését nem tudta keresztülvinni a konzervatív tárgyalópartnerein és ez komolyan visszaüthet Schulz pártelnökre. Ezek a gyengeségek tovább bőszíthetik az egyszerű párttagokat, akik a terepen látják a tagság és a választók elfordulását és a szervezeti gyengeségeket. Ők a saját bőrükön érzik, hogy nincsen hosszútávú SPD-program és nincsen vonzó vezetői gárda. A veszély tehát újonnan fennáll, hogy Merkel elviszi a nagykoalíció sikereit, az SPD-nek pedig csak a vergődés jut.

Nem véletlen tehát, hogy múlt szombaton Szász-Anhalt tartományban a delegáltak – ha egy szavazat különbséggel is, de – leszavazták a nagykoalíciós megállapodás-tervezetet. Bár a hat nap múlva sorra kerülő SPD rendkívüli pártértekezleten ez a tartomány csupán 7 küldöttet delegálhat a 600-ból, az elutasítás szimbólikus jelentősége így is nagyon komolyan veendő. A pártelnökség a napok haladásával egyre élesebb kritikákkal szembesül a tagság részéről, a levegő pedig óráról-órára fogy Schulz körül.

Káncz Csaba jegyzete.

Merkel új helyről kaphat pofont - mi lesz most?Pénteken úgy tűnt, hogy minden viharfelhőt elfújtak a német kormányalakításhoz vezető koalíciós tárgyalások kezdete fölül, viszont azzal a CDU/CSU és az SPD sem számolt, hogy az egyik kormánypárt belső szervezetei kezdenek el lázadni és aláírást gyűjteni a negyedik Merkel-kormány ellen. A cikk folytatásáért kattints ide! >>>


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG