<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A CDU kapkod és ez érthető, hiszen pár hónap múlva fontos tartományi választások jönnek.  A három elnökjelölt egyike szerint Németország egész területén engedélyezni kellene a müezzinek hangos imára hívását.  Káncz Csaba jegyzete

Egy év után Németország elbizonytalanodott Kereszténydemokratái újra elnököt keresnek.  Armin Laschet a szeptemberi általános választások történelmi veresége után januári hatállyal bejelentette a visszalépését.  Ezzel Lachet csak egy év és pár napot tölt a CDU élén, ami rövidebb időszak, mint bármikor a párt 72 éves történetében – még Ludwig Erhard időszaka is hosszabbnak bizonyult (1966 márciusa és 1967 májusa között).

Angela Merkel biztos nem ezt akarta (fotó: MTI/EPA)Angela Merkel biztos nem ezt akarta (fotó: MTI/EPA)

A CDU kapkod és ez érthető, hiszen jövő év május közepéig Saar-vidék, Schleswig-Holstein és Észak-Rajna-Vesztfália tartományokban választások jönnek. Mindháromban jelenleg a CDU adja a vezető kormányzó pártot, tehát a tét óriási.

Ki a három jelölt?

Tegnapig jelöltethették magukat Laschet utódai és újonnan kizárólag férfiak mutattak érdeklődést a pozíció iránt.  Nem igazán meglepetés ez, hiszen egy olyan politikai alakulatról beszélünk, ahol az átlagéletkor 62 év, és a tagok közel kétharmada férfi.   A végleges jelöltek tehát az 56 éves külpolitikai szakértő Norbert Röttgen, a 49 éves kancelláriahivatali vezető, Helge Braun és a legtapasztaltabb jelölt, a 66 éves Friedrich Merz, aki 2018 és 2021 után már harmadszor lép versenybe.

Külpolitikai kérdésekben egyik CDU-s jelölt sem áll ki radikális kurzusmódosítás mellett. Röttgen – aki ebben az ügyben a legtapasztaltabb – az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij elleni tavalyi gyilkossági kísérletet követően keményebb kurzust követelt Moszkvával szemben. Röttgen követelte, hogy Berlin szálljon ki a már csaknem teljesen elkészült Északi Áramlat II tengeri gázvezeték projektből – ezt az álláspontját akkor támogatta a szintén atlantista Merz.

Merz és Röttgen további mélyítését látnák szívesen az EU integrációnak, amely egyben erősíthetné a mostanában inkább halványnak tekinthető német-francia együttműködést.

Norbert Röttgen nem meggyőző

Röttgen a nagypolitikában leginkább a katasztrofális, 2012-es választási vereségéről ismert, amikor Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöki pozícióját próbálta megszerezni, de csak a szavazatok 26,3 százalékát sikerült begyűjtenie, ez a tartományban a CDU soha nem látott mélypontját jelentette. Röttgen ráadásul azóta sem töltött be miniszteri pozíciót.

A Bundestag külügyi bizottságát 7 éve vezető Röttgen múlt pénteken jelentette be jelöltségét, egyben bemutatta a hamburgi országgyűlési képviselőt, a 39 éves Franziska Hoppermannt, akit a CDU főtitkárának szánna.  Egy jelzés arra, hogy Röttgen a női nemet is támogatná a CDU-ban.  Kár, hogy eddig Berlinben senki nem hallott a fiatal hölgyről.

Helge Braun, Merkel embere

A 49 éves orvosból lett politikus Angela Merkel egyik legközelebbi és legbizalmibb munkatársa.  Így 2015-ben is az volt, amikor a migráns- és menekültválság idején ő koordinálta a törvénytelen határnyitást.  A COVID válság kitörésekor a kemény lezárások híveként vált ismertté.

Az elmúlt napokban első jelölti fellépései kimondottan visszafele sültek el.  Amikor megkérdezték tőle, hogy hány neme van egy embernek, azt válaszolta, hogy „ezt még véglegesen nem lehet tudni”.  Mindezt aztán megkoronázta azon kijelentésével, miszerint Németország egész területén engedélyezni kellene a müezzinek hangos, kültéri imára hívását.

Merz a legmeggyőzőbb

Az elnöki pozícióért folyó versenyfutásban most jó esélyekkel indul Friedrich Merz, aki januárban vesztette el a kancellárjelöltségért folyó versenyfutást Armin Laschet-tel szemben.  

Merz a kilencvenes évek végén elindult, már akkor is az országba érkező migránsok integrálásával kapcsolatban kibontakozó, a német Leitkultur (domináns kultúra vagy irányadó kultúra) körül zajló vitában élesen exponálta magát.  2000 októberében arra szólította fel a hazájában élő külföldieket, hogy a békés együttélés érdekében tartsák be a „deutsche Leitkultur” normáit, vagyis éljenek úgy, ahogyan a többségi, domináns német kultúrában megszokott.

Régóta önálló politikai arculattal rendelkezik, a párt konzervatív szárnyának a vezetője, aki Merkel Willkommenskulturját kezdettől fogva elutasította.  Gyakran nevezik a „német Trumpnak”. 

A CDU korábbi frakcióvezetőjét Merkel 17 éve távolította el a hatalomból.  Az utóbbi években lobbistaként működött a világ legnagyobb vagyonkezelő cégénél (BlackRock), gyakorlatilag a régi politikai kapcsolati hálóját használta föl pénzügyi érdekkörök számára. Az elmúlt 9 évben egy befolyásos transzatlanti érdekcsoport (Atlantic Bridge) vezetőjeként is funkcionált, amely 500 üzletembert, politikust és média-személyiséget fog össze.  Magán-repülőgépe van, de az a saját nevére van írva, tehát a magyar miniszterelnökkel ellentétben nem a Honvédelmi Minisztérium luxusgépével röpköd a világban.

Idén januárban a hazai kormány lapja Merz mellett tör lándzsát. A Magyar Nemzet így ír: „Merz régóta önálló politikai arculattal rendelkezik, a párt konzervatív szárnyának a vezetője, aki Merkel Willkommenskulturját kezdettől fogva elutasította, és a napokban azt nyilatkozta, hogy a menekültek befogadását le kell állítani, az európai határoknál kell elbírálni a menekültkérelmeket. Álláspontja szerint Németország már nem fogadhat be több migránst, mert már megtelt, hiszen – döbbenetes adat – a 2015-ben érkezett mintegy másfél millió migránsból egymillió (!) ma is a német állam nyújtotta segélyekből él. Általában is az a véleménye, hogy a migránsoknak el sem kellene indulniuk az országukból Európa felé – mindez nagyon hasonló az Orbán-kormány álláspontjához. Nem beszélve arról, hogy Merz a genderelmélet és a melegjogok ügyében is a magyar kormány álláspontjához áll közel”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
Makro / Külgazdaság Újabb orosz milliárdost értek utol a szankciók
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 15:21
Egy médiamágnás volt KGB-ügynököt büntet Kanada.
Makro / Külgazdaság Oroszország visszavág Amerikának – Joe Bident is megcélozták a szankciók
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 14:08
Büntetőintézkedések sorát hozta a Biden által aláírt 40 milliárd dolláros csomag.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij hálás: megnyílt az út a hatalmas amerikai segélycsomag előtt
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:42
Az Egyesült Államok közel 40 milliárd dollár értékben segélyt nyújt Ukrajnának – írja a Guardian a Reuters információra hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Rengeteg fegyvert és hadianyagot küldött az ukránoknak a V4 egyik országa
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 12:41
Erről az ország védelmi miniszterének helyettese számolt be.
Makro / Külgazdaság Hiába nem érezzük, de a koronavírus-járvány még mindig terjed
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 12:06
Világszinten továbbra is felfelé kúsznak a számok.
Makro / Külgazdaság Még több hadgyakorlat lehet a válasz az észak-koreai fenyegetésre
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 11:32
Joe Biden Dél-Koreában van, ott került szóba mindez.
hírlevél
Ingatlantájoló