BUX
36 245.95
+2.41%
+851.00
OTP
11 020.00
+1.57%
+170.00
MOL
1 873.00
+2.86%
+52.00
RICHTER
6 775.00
+3.83%
+250.00
MTELEKOM
383.00
+1.46%
+5.00
 
2020. február 7. 09:37

A dolog pikantériája, hogy 1930-ban éppen az erfurti parlamentben vállalt a náci NSDAP először kormányzati felelősséget. Friedrich Merz a német- és az amerikai nagytőke aktív támogatásával jó eséllyel lehet a következő kancellár. Káncz Csaba jegyzete.

Angela Merkel (Kép forrása: EPA)

Türingiában több a helyi miniszterelnöki tisztségre hónapos huzavona után végül a poszt eddigi gazdája, a Balpártot képviselő Bodo Ramelow volt esélyes, ám szerdán a végén a Szabaddemokraták (FDP) jelöltje, Thomas Kemmerich futott be a CDU és az AfD támogatásával - a szavazatok arányából ráadásul az derült ki, hogy az euroszkeptikus, populista AfD billentette el a mérleg nyelvét. Kemmerich megválasztása azonban akkora politikai vihart váltott ki Berlinben, hogy Kemmerich 25 óra után beadta a lemondását.

A dolog pikantériája, hogy 1930-ban éppen az erfurti parlamentben https://de.sputniknews.com/politik/20200206326428100-wahl-thueringen-ramelow-twitter-adolf-hitler/  vállalt a náci NSDAP először kormányzati felelősséget. Mi több, a megválasztott liberális miniszterelnök szerdán még azt találta mondani a koalíciós partnerére (AfD), hogy jobb a fasisztákkal kormányozni, mint nem kormányozni.

Új szakasz kezdődött

Jelképesnek is felfogható, hogy miközben Berlinben tegnap éppen a második világháború utáni német politika egyik legnagyobb botrányával viaskodtak, addig az egyre súlytalanabb kancellár éppen a Dél-Afrikai Köztársaságban és Angolában tárgyal. Merkel a sajtón keresztül üzent haza: „Az eljárás megbocsáthatatlan“. Leszögezte, hogy az eredményt vissza kell csinálni, mert a CDU értékei és meggyőződése súlyosan sérült. A Yougov tegnap készült országos felmérése szerint a polgárok 53 százaléka követelte az FDP-s Kemmerich visszalépését, 28 százalékuk egyetértett az FDP lépésével, 18 százalék bizonytalan.

A berlini nagypolitika joggal aggódik amiatt, hogy új szakasz kezdődhet az újkori német politikában. A tartományi AfD vezér, Björn Höcke által vezetett “Der Flügel” (A Szárny) ugyanis egy ideje a német alkotmányvédelmi hivatal által is megfigyelés alatt tartott szélsőjobboldali radikális mozgalom, amely rasszista nézeteket terjeszt, és vall. Höcke a történelmi revizionizmus vezéralakja, aki egy 2017-es előadásában a német emlékezéskultúra száznyolcvan fokos fordulatát követelte és a „szégyen emlékművének” nevezte a holokausztra emlékező berlini emlékhelyet. A türingiai földrengés újonnan rámutat arra, hogy három évtizeddel a Berlini Fal leomlása után az egykori NDK és NSzK politikailag újra külön úton jár.

Válságtanácskozás, Merz bemelegít

Káncz Csaba

A kormányzó nagykoalíció szombaton tart válságtanácskozást az ügyben. A tét nem kicsi, hiszen a szociáldemokrata SPD vezetése „gátszakadásról” már beszélt és már kiugrással fenyegetőzött. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a helyi CDU nem törődött a központ akaratával, és titokban lepaktált az AfD-vel. A megdöbbent CDU országos vezetés most a türingia CDU vezér lemondását követeli.

A CDU-ban valójában már a tavaly októberi helyhatósági választási kudarc óta tart a gyilkos belharc. Friedrich Merz, aki 2018 decemberében éppen, hogy elvesztette a CDU elnökségéért folytatott harcot, szerdán éppen a türingiai paktum lezajlásakor jelentette be, hogy lemond március végével a Blackrock Deutschland nevő hedge fund FB tagságáról.

Merz hozzátette, hogy „a CDU-t aktívabban akarja támogatni”. Ezeken a hasábokon 2018 őszén írtuk meg, hogy Merz a német- és az amerikai nagytőke aktív támogatásával jó eséllyel lehet a következő kancellár.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság A világ legnagyobb biznisze – Londontól Tokióig azonnal lecsaptak a kiváló hongkongi szakemberekre
Káncz Csaba | 2020. július 2. 11:30
Az USA, az Egyesült Királyság, Japán és Tajvan azonnal lecsapott a jól képzett, gazdag hongkongiakra. Japán egyenesen globális pénzügyi központtá szeretné magát fejleszteni a Hongkongból menekülő cégekkel és szakemberekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nő a baj: újabb csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma az USA-ban
MTI | 2020. július 2. 07:01
Az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában csaknem 53 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez napi rekordnak számít - közölte a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház helyi idő szerint szerda este.
Makro / Külgazdaság Azonnal kell 7,3 milliárd a budapesti kézicsarnokra
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 06:43
A pénzügyminiszternek azonnali hatállyal kell a szükséges összeget átcsoportosítania.
Makro / Külgazdaság Tízezres leépítések: kőkemény évük lesz a Magyarországon is érdekelt német cégeknek
Wéber Balázs | 2020. július 2. 06:11
Jelentős elbocsátásokra készül több, magyar érdekeltséggel is rendelkező német nagyvállalat a vírusválság miatt. Komoly árbevétel- és eredmény-visszaeséssel számolnak – van olyan cég, amelynek az idei lehet a második veszteséges éve a II. világháború óta. Ugyanakkor sok a bizonytalansági tényező.
Makro / Külgazdaság Hévízi luxusban pihen tovább a médiahatóság
Vég Márton | 2020. július 1. 20:12
Nincs jobb a visszatérő vendégnél: még 3 évig egy hévízi luxusszállodában pihenhetnek kedvezményes áron az NMHH dolgozói. A hotelt pedig állami félmilliárdból újíthatják fel.
Makro / Külgazdaság Magyarország szeretne a járvány egyik nyertese lenni
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 1. 17:52
A magyar gazdaságot is érzékenyen érinti a koronavírus-járvány, a döntéshozók azonban bíznak abban, hogy végül szerencsésen kerülünk ki a válságból. Ennek egy lehetséges módja, ha a rövidebbé váló értékláncokban nagyobb szerepet kapnak az itteni cégek. A magyar politika rástartolt erre.
Makro / Külgazdaság Tarkón lőtt miniszterelnökök - senki sem vette félvállról az orosz nagykövetség figyelmeztetését
Káncz Csaba | 2020. július 1. 17:33
Két óriás által határolva Mongólia számára a geopolitika a mindennapok rideg valósága. A szovjetek két mongol miniszterelnököt is tarkón lőttek, így mindenki összerezzent, amikor a múlt héten az ulánbátori orosz nagykövetség dörgedelmes üzenetet tett közzé. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vidéken is alacsony a COVID-19 fertőzöttség a szennyvizekben
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 15:37
Hétről-hétre bevizsgálják Budapest három pontján a szennyvíz koronavírus-fertőzés koncentrációját, az utolsó mérések szerint ez továbbra is alacsony. Most viszont Pakson, Szekszárdon és Szolnokon is mértek, és úgy tűnik, a vidéki adatok is megegyeznek a fővároséval, azaz a következő egy-két hétben nem várható nagyobb fertőzési hullám Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Óvatosság váltotta a pánikot a cégeknél
Király Béla | 2020. július 1. 12:58
Úgy tűnik, hogy a márciusi mélypont után lassan helyre kerülnek a dolgok, ugyanakkor optimistának semmiképp sem nevezhetőek a vállalatok.
Makro / Külgazdaság Nem biztos, hogy ősszel ismét lesz országos koronavírus-felmérés
Kormos Olga | 2020. július 1. 11:22
Stílusosan, épp a magyar egészségügy ünnepén, a Semmelweis-napon közölték a májusban lezajlott országos reprezentatív szűrés, a H-UNCOVER teljes feldolgozásának mutatóit.  
hírlevél