BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. február 7. 09:37

A dolog pikantériája, hogy 1930-ban éppen az erfurti parlamentben vállalt a náci NSDAP először kormányzati felelősséget. Friedrich Merz a német- és az amerikai nagytőke aktív támogatásával jó eséllyel lehet a következő kancellár. Káncz Csaba jegyzete.

Angela Merkel (Kép forrása: EPA)

Türingiában több a helyi miniszterelnöki tisztségre hónapos huzavona után végül a poszt eddigi gazdája, a Balpártot képviselő Bodo Ramelow volt esélyes, ám szerdán a végén a Szabaddemokraták (FDP) jelöltje, Thomas Kemmerich futott be a CDU és az AfD támogatásával - a szavazatok arányából ráadásul az derült ki, hogy az euroszkeptikus, populista AfD billentette el a mérleg nyelvét. Kemmerich megválasztása azonban akkora politikai vihart váltott ki Berlinben, hogy Kemmerich 25 óra után beadta a lemondását.

A dolog pikantériája, hogy 1930-ban éppen az erfurti parlamentben https://de.sputniknews.com/politik/20200206326428100-wahl-thueringen-ramelow-twitter-adolf-hitler/  vállalt a náci NSDAP először kormányzati felelősséget. Mi több, a megválasztott liberális miniszterelnök szerdán még azt találta mondani a koalíciós partnerére (AfD), hogy jobb a fasisztákkal kormányozni, mint nem kormányozni.

Új szakasz kezdődött

Jelképesnek is felfogható, hogy miközben Berlinben tegnap éppen a második világháború utáni német politika egyik legnagyobb botrányával viaskodtak, addig az egyre súlytalanabb kancellár éppen a Dél-Afrikai Köztársaságban és Angolában tárgyal. Merkel a sajtón keresztül üzent haza: „Az eljárás megbocsáthatatlan“. Leszögezte, hogy az eredményt vissza kell csinálni, mert a CDU értékei és meggyőződése súlyosan sérült. A Yougov tegnap készült országos felmérése szerint a polgárok 53 százaléka követelte az FDP-s Kemmerich visszalépését, 28 százalékuk egyetértett az FDP lépésével, 18 százalék bizonytalan.

A berlini nagypolitika joggal aggódik amiatt, hogy új szakasz kezdődhet az újkori német politikában. A tartományi AfD vezér, Björn Höcke által vezetett “Der Flügel” (A Szárny) ugyanis egy ideje a német alkotmányvédelmi hivatal által is megfigyelés alatt tartott szélsőjobboldali radikális mozgalom, amely rasszista nézeteket terjeszt, és vall. Höcke a történelmi revizionizmus vezéralakja, aki egy 2017-es előadásában a német emlékezéskultúra száznyolcvan fokos fordulatát követelte és a „szégyen emlékművének” nevezte a holokausztra emlékező berlini emlékhelyet. A türingiai földrengés újonnan rámutat arra, hogy három évtizeddel a Berlini Fal leomlása után az egykori NDK és NSzK politikailag újra külön úton jár.

Válságtanácskozás, Merz bemelegít

Káncz Csaba

A kormányzó nagykoalíció szombaton tart válságtanácskozást az ügyben. A tét nem kicsi, hiszen a szociáldemokrata SPD vezetése „gátszakadásról” már beszélt és már kiugrással fenyegetőzött. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a helyi CDU nem törődött a központ akaratával, és titokban lepaktált az AfD-vel. A megdöbbent CDU országos vezetés most a türingia CDU vezér lemondását követeli.

A CDU-ban valójában már a tavaly októberi helyhatósági választási kudarc óta tart a gyilkos belharc. Friedrich Merz, aki 2018 decemberében éppen, hogy elvesztette a CDU elnökségéért folytatott harcot, szerdán éppen a türingiai paktum lezajlásakor jelentette be, hogy lemond március végével a Blackrock Deutschland nevő hedge fund FB tagságáról.

Merz hozzátette, hogy „a CDU-t aktívabban akarja támogatni”. Ezeken a hasábokon 2018 őszén írtuk meg, hogy Merz a német- és az amerikai nagytőke aktív támogatásával jó eséllyel lehet a következő kancellár.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
hírlevél