BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2017. december 18. 16:45

A felmérések szerint a németek nagy része neheztel már a kormányra a késlekedés miatt, idén azonban már nem várható előrelépést a pártok részéről.

Angela Merkel szerint január közepéig tarthat az új német szövetségi kormány megalakulásához vezető folyamat következő szakasza, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének egyeztetése a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) a közös kormányzás lehetőségeiről.

A német kancellár elmondta: a három párt vezetői szerdán találkoznak, hogy rögzítsék a kormányzati együttműködés lehetőségeit feltérképező egyeztetések menetrendjét. A megbeszélések január elején kezdődnek, és a hónap közepén fejeződhetnek be. Ha sikerül konszenzusra jutniuk, a pártok továbbléphetnek a hivatalos koalíciós tárgyalásokra.

Merkel bevetné az uniós atombombát a lengyelek ellen - További részletek >>>

Angela Merkel ismét megerősítette, elutasítja a kisebbségi kormányzást, pártjának célja továbbra is egy nagykoalíciós, stabil kormány megalakítása. Hozzátette: az előzetes egyeztetéseken és az esetleges koalíciós tárgyalásokon a CDU számára a kiindulási alap a CSU-val közösen kidolgozott választási program, valamint a migráció ügyében a szeptemberi szövetségi parlamenti választás után elfogadott közös szabályrendszer, amely kimondja: törekedni kell rá, hogy a befogadott emberek száma ne haladja meg az évi 200 ezret.

Nem használna az előrehozott szavazás sem

Martin Schulz, a szociáldemokraták elnöke egy belső megbeszélésen kijelentette, hogy amennyiben folytatják a kormányzást a CDU/CSU-val, az SPD magának követeli a  - különösen európai uniós ügyekben kiemelten fontos tárcaként számon tartott  - pénzügyminisztériumot. Angela Merkel szerint azonban nem lenne megfelelő sorrend, ha előbb beszélnének a tárcák elosztásáról, mint az esetleges közös kormány konkrét programjáról. Az előzetes egyeztetések legkorábban január 2-án kezdődhetnek, mintegy 99 nappal a Bundestag-választások után.

A Forsa közvélemény-kutató intézet hétfőn ismertetett felmérése szerint a németek 71 százaléka neheztel a pártokra és vezetőikre a kormányalakítás elhúzódása miatt, és csupán 23 százalékuk tartja megfelelőnek a tárgyalások ütemét. Arra a kérdésre, hogy melyik párt, illetve politikus felelős a folyamat elhúzódásáért, 30 százalék a liberális Szabad Demokrata Pártot (FDP), 28 százalék az SPD-t, 24 százalék a CDU-t nevezte meg, illetve 39 százalék Christian Lindnert, az FDP elnökét, 27 százalék Martin Schulzot, és 24 százalék Angela Merkelt. A felmérés szerint ha most vasárnap lenne előrehozott választás, az eredmény nagyjából megegyezne a szeptemberi választás kimenetelével.

Közös nevezőre jutott Orbán és Merkel?

Egyetértettek az uniós vezetők a migráció úgynevezett külső kérdéseiben - a határvédelemben és a migránsok megállításában a határokon kívül -, de továbbra sincs egyetértés köztük a betelepítések és a bevándorlás témájában – mondta Orbán Viktor. Tovább >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza Gulyás Gergely bejelentését
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
hírlevél