Hirdetés
Hirdetés

Közös nevezőre jutott Orbán és Merkel?

2017. december 15., 09:15

A külső határvédelemben egyetértenek az uniós vezetők, de a belső folyamatokat tovább kellene erősíteni

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár az Európai Néppárt madridi tisztújító kongresszusának második napján 2015. október 22-én. Fotó: MTI, Szecsődi Balázs
Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár az Európai Néppárt madridi tisztújító kongresszusának második napján 2015. október 22-én. Fotó: MTI, Szecsődi Balázs

Egyetértettek az uniós vezetők a migráció úgynevezett külső kérdéseiben - a határvédelemben és a migránsok megállításában a határokon kívül -, de továbbra sincs egyetértés köztük a betelepítések és a bevándorlás témájában – mondta Orbán Viktor. A brüsszeli csúcstalálkozó első napjának eredményeit összegezve a miniszterelnök elmondta:

"Kézitusa volt, afféle politikai kézitusa. A jó hír, hogy egyetértettünk a migráció úgynevezett külső kérdéseiben: határvédelem és a migránsok megállítása a határon kívül. A rosszabb hír az, hogy továbbra sem értünk egyet a betelepítések és a bevándorlás kérdésében. Továbbra is sokan vannak - nagyok és erősek - azok, akik nem megállítani akarják a migrációt, hanem be akarják hozni a migránsokat Európába, és utána pedig kötelező erővel szét akarják osztani. Így Magyarországra is akarnak betelepíteni idegeneket, migránsokat, dacára annak, hogy mi ezt egyáltalán nem akarjuk"

Hirdetés

Lázár elárulta, mire költünk 9 millió eurót

Nem csak mi, a Visegrádi országok is, fejenként. Tovább >>>

Orbán Viktor Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta: "a közép-európaiak jól harcoltak, a lengyelek, a csehek, a szlovákok a szlovénok és mi is". A miniszterelnök szerint a V4-ek a hadállásokat meg tudták őrizni, de ellenfeleinket nem tudták meggyőzni. A vita nem fejeződött be, a bíró a vitát felfüggesztette – tette hozzá. A következő találkozó márciusban lesz, itt újra asztalon lesz a bevándorlás kérdése.

Belső szolidaritás is kell

Angela Merkel a csúcstalálkozó első napját követően elmondta, minden tagállam számára nyilvánvaló, hogy a külső határok védelme nem elégséges, amennyiben a védelemnek nincs szolidaritást jelentő belső dimenziója. A kancellár szerint a külső határok védelme terén komoly előrelépésekről lehet beszámolni, ami egyebek mellett a Törökországgal, Líbiával és számos afrikai országgal kötött együttműködési megállapodásnak köszönhető. Hozzátette: a meglévő szabályozásokban foglaltak megvalósítása nem működik kielégítő módon, a belső szolidaritás megvalósulása érdekében még nagyon sok munkára van szükség.

Megfigyelők szerint a német kancellár ezzel egyebek mellett arra utalhatott, hogy miközben a visegrádi államok vezetői a líbiai határvédelem anyagi támogatásáról döntöttek, sem Csehország, sem Lengyelország, sem Magyarország nem vesz részt a menedékkérők EU-n belüli elosztására szolgáló mechanizmusban. A csúcstalálkozót megelőzően a V4-ek találkozóján a tanácskozó vezetők a magyar V4-elnökség koordinálásával a líbiai határvédelem anyagi támogatásáról döntöttek. A visegrádi országok arról határoztak, hogy az európai uniós és egyéb hozzájárulásaikon kívül 35 millió euró (11 milliárd forint) felajánlásával támogatnak egy, a líbiai határok védelmét célzó kezdeményezést.

Orbán elárulta, mi van a hátizsákjában

Brüsszelbe, a csütörtökön kezdődő európai uniós csúcstalálkozóra viszi Orbán Viktor miniszterelnök annak a 2,3 millió embernek a véleményét, aki a nemzeti konzultáción elutasította a Soros-tervet. A kormányfő Facebook-on közzétett videója ide kattintva elérhető >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Moszkva átveszi a parancsnokságot a Közel-Keleten

Moszkva átveszi a parancsnokságot a Közel-Keleten

A szír feszültség növekedésével párhuzamosan hétfőn titkos és rendkívüli látogatásra érkezett Izraelbe az amerikai Központi Parancsnokság parancsnoka. Moszkva feladta reményét, hogy valaha is csatlakozhat a nyugati politikai rendhez, ezért újrafogalmazta stratégiai érdekeit és történelmében először a Közel-Keletre irányul a központi figyelme.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?