BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. szeptember 1. 22:45

Az ország újraegyesítése óta kormányzó néppártok, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyengülését és az Alternatíva Németországnak (AfD) bevándorlásellenes ellenzéki párt előretörését mutatják a németországi Brandenburgban és Szászországban vasárnap tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választás részeredményei.

Alice Weidel, az AfD parlamenti frakcióvezetője és Alexander Gauland, az AfD társelnöke (archiv) EPA/FILIP SINGER

Brandenburgban ugyan ismét az SPD gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot, de a koalíció - a szociáldemokraták és az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből kialakult Die Linke (Baloldal) - elveszítette a többségét a potsdami Landtagban, mert mindkét párt támogatottsága jelentősen visszaesett.

Szászországban hasonló a helyzet, ismét a CDU végzett az első helyen, de eddigi koalíciós partnerével, az SPD-vel együtt nagymértékben gyengült, így a két pártnak nincs többsége a drezdai Landtagban.

Erősödött az AfD, de ellenzékben marad

Az AfD mindkét tartományban előlépett a második számú politikai erővé, de várhatóan ellenzékben marad, mert a Landtag egyik pártja sem hajlandó az együttműködésre.

Erősödtek a Zöldek is, de nem nem érték el a választás előtti utolsó felmérések alapján valószínűnek tartott szintet.

Kormányon maradhatnak a nagy pártok

A hivatalban lévő brandenburgi SPD-s és a szászországi CDU-s miniszterelnök, Dietmar Woidke és Michael Kretschmer egyaránt hangsúlyozta, hogy pártjuk egyértelmű felhatalmazást kapott a választóktól a kormányzás folytatására. Kiemelték, hogy a lehető leghamarabb megkezdik a kormányalakítás lehetőségeinek feltárását célzó tárgyalásokat.

Brandenburgban az SPD a Baloldallal és a Zöldekkel, vagy a CDU-val és a Zöldekkel alakíthat kormányt. Szászországban egy CDU-SPD-Zöldek összetételű koalíció tűnik lehetségesnek.

Azzal kapcsolatban, hogy a kampány során mindkét tartományban volt olyan időszak, amelyben úgy tűnt, hogy az AfD végezhet az első helyen, és ez végül nem következett be, mindkét tartományi miniszterelnök a barátságos kifejezést használta. Dietmar Woidke potsdami tájékoztatóján azt mondta, örvendetes, hogy Brandenburg továbbra is "a barátságos arcát" mutatja a világnak. Michael Kretschmer pártja drezdai eredményváró rendezvényén úgy fogalmazott, hogy vasárnap "a barátságos Szászország győzött".

Mérsékelt hatás

A két keleti - az egykori NDK területén fekvő - tartományban tartott választásnak egyelőre mérsékelt hatása lehet a szövetségi szintű politikára, illetve a CDU, a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD által alkotott szövetségi kormányra, főleg azért, mert a súlyos veszteségek ellenére továbbra is az SPD, illetve a CDU maradhat a legnagyobb kormánypárt.

Nagyobb szabású mozgás - a kormánykoalíció esetleges felbomlása, előre hozott választások - az október végén tartandó türingiai tartományi választás, valamint az SPD tisztújításának december elejére kitűzött lezárása után bontakozhat ki.

Brandenburg: első az SPD, második az AfD

Ami a részleteket illeti, a késő esti részeredmények szerint Brandenburgban az SPD a szavazatok 26 százalékát szerezte meg, ami 5,9 százalékpontos visszaesés az előző, 2014-ben tartott Landtag-választáson elért 31,9 százalékhoz képest.

Az AfD 23,5 százalékkal végzett a második helyen, ami 11,3 százalékponttal haladja meg az öt évvel ezelőtti 12,2 százalékot.

A harmadik a CDU 15,7 százalékkal, 7,3 százalékponttal elmaradva 2014-es 23 százaléktól.

A negyedik a Baloldal 10,8 százalékkal, ami 7,8 százalékpontos visszaesés a 2014-es 18,6 százalékhoz képest.A Zöldek a szavazatok 10,7 százalékát gyűjtötték össze, ez 4,5 százalékkal jobb az öt évvel ezelőtti 6,2 százaléknál.

Új szereplő a potsdami Landtagban a Szabad Választók (FW) pártja, amely a szavaztok 5,1 százalékát szerezte meg, 0,1 százalékponttal átlépve a bejutási küszöböt.

Szászország: első a CDU, második az AfD

Szászországban a CDU 32,5 százalékkal végzett az első helyen, ami 6,9 százalékpontos csökkenés a 2014-ben elért 39,4 százalékhoz viszonyítva.

Az AfD a szavazatok 27,8 százalékával szerezte meg a második helyet, ami 18,1 százalékponttal haladja meg az öt évvel ezelőtti 9,7 százalékot, és mind a 16 tartományt együttvéve a párt történetének legjobb tartományi választási eredménye.

A harmadik a Baloldal 10,3 százalékkal, ami 8,6 százalékpontos visszaesés az öt évvel ezelőtti 19 százalékhoz képest.

A Zöldek 8,2 százalékot szereztek, 2,5 százalékponttal javítva az öt évvel ezelőtt elért 5,7 százalékos eredményüket.

Az SPD alkotja a drezdai Landtag legkisebb frakcióját, a szavazatok 7,8 százalékát szerezték meg, ami 4,6 százalékpontos visszaesés a 2014-es 12,4 százalékhoz képest, és  a párt történetének leggyengébb tartományi választási eredménye.

A választási részvételi arány az előzetes adatok szerint mindkét tartományban emelkedett, Brandenburgban a 2014-es 47,9 százalékról 60,5 százalékra, Szászországban 49,2 százalékról 65 százalékra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az angol királyi ház rémálma – rács mögött a Moszad tisztje
Káncz Csaba | 2020. július 5. 18:45
Epstein volt üzlettársa szerint Maxwell „mindent tud” és „neveket fog feldobni az FBI-nak”.  Az amerikai ügyészek most felszólították András herceget, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél