BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. szeptember 1. 22:45

Az ország újraegyesítése óta kormányzó néppártok, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyengülését és az Alternatíva Németországnak (AfD) bevándorlásellenes ellenzéki párt előretörését mutatják a németországi Brandenburgban és Szászországban vasárnap tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választás részeredményei.

Alice Weidel, az AfD parlamenti frakcióvezetője és Alexander Gauland, az AfD társelnöke (archiv) EPA/FILIP SINGER

Brandenburgban ugyan ismét az SPD gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot, de a koalíció - a szociáldemokraták és az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből kialakult Die Linke (Baloldal) - elveszítette a többségét a potsdami Landtagban, mert mindkét párt támogatottsága jelentősen visszaesett.

Szászországban hasonló a helyzet, ismét a CDU végzett az első helyen, de eddigi koalíciós partnerével, az SPD-vel együtt nagymértékben gyengült, így a két pártnak nincs többsége a drezdai Landtagban.

Erősödött az AfD, de ellenzékben marad

Az AfD mindkét tartományban előlépett a második számú politikai erővé, de várhatóan ellenzékben marad, mert a Landtag egyik pártja sem hajlandó az együttműködésre.

Erősödtek a Zöldek is, de nem nem érték el a választás előtti utolsó felmérések alapján valószínűnek tartott szintet.

Kormányon maradhatnak a nagy pártok

A hivatalban lévő brandenburgi SPD-s és a szászországi CDU-s miniszterelnök, Dietmar Woidke és Michael Kretschmer egyaránt hangsúlyozta, hogy pártjuk egyértelmű felhatalmazást kapott a választóktól a kormányzás folytatására. Kiemelték, hogy a lehető leghamarabb megkezdik a kormányalakítás lehetőségeinek feltárását célzó tárgyalásokat.

Brandenburgban az SPD a Baloldallal és a Zöldekkel, vagy a CDU-val és a Zöldekkel alakíthat kormányt. Szászországban egy CDU-SPD-Zöldek összetételű koalíció tűnik lehetségesnek.

Azzal kapcsolatban, hogy a kampány során mindkét tartományban volt olyan időszak, amelyben úgy tűnt, hogy az AfD végezhet az első helyen, és ez végül nem következett be, mindkét tartományi miniszterelnök a barátságos kifejezést használta. Dietmar Woidke potsdami tájékoztatóján azt mondta, örvendetes, hogy Brandenburg továbbra is "a barátságos arcát" mutatja a világnak. Michael Kretschmer pártja drezdai eredményváró rendezvényén úgy fogalmazott, hogy vasárnap "a barátságos Szászország győzött".

Mérsékelt hatás

A két keleti - az egykori NDK területén fekvő - tartományban tartott választásnak egyelőre mérsékelt hatása lehet a szövetségi szintű politikára, illetve a CDU, a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD által alkotott szövetségi kormányra, főleg azért, mert a súlyos veszteségek ellenére továbbra is az SPD, illetve a CDU maradhat a legnagyobb kormánypárt.

Nagyobb szabású mozgás - a kormánykoalíció esetleges felbomlása, előre hozott választások - az október végén tartandó türingiai tartományi választás, valamint az SPD tisztújításának december elejére kitűzött lezárása után bontakozhat ki.

Brandenburg: első az SPD, második az AfD

Ami a részleteket illeti, a késő esti részeredmények szerint Brandenburgban az SPD a szavazatok 26 százalékát szerezte meg, ami 5,9 százalékpontos visszaesés az előző, 2014-ben tartott Landtag-választáson elért 31,9 százalékhoz képest.

Az AfD 23,5 százalékkal végzett a második helyen, ami 11,3 százalékponttal haladja meg az öt évvel ezelőtti 12,2 százalékot.

A harmadik a CDU 15,7 százalékkal, 7,3 százalékponttal elmaradva 2014-es 23 százaléktól.

A negyedik a Baloldal 10,8 százalékkal, ami 7,8 százalékpontos visszaesés a 2014-es 18,6 százalékhoz képest.A Zöldek a szavazatok 10,7 százalékát gyűjtötték össze, ez 4,5 százalékkal jobb az öt évvel ezelőtti 6,2 százaléknál.

Új szereplő a potsdami Landtagban a Szabad Választók (FW) pártja, amely a szavaztok 5,1 százalékát szerezte meg, 0,1 százalékponttal átlépve a bejutási küszöböt.

Szászország: első a CDU, második az AfD

Szászországban a CDU 32,5 százalékkal végzett az első helyen, ami 6,9 százalékpontos csökkenés a 2014-ben elért 39,4 százalékhoz viszonyítva.

Az AfD a szavazatok 27,8 százalékával szerezte meg a második helyet, ami 18,1 százalékponttal haladja meg az öt évvel ezelőtti 9,7 százalékot, és mind a 16 tartományt együttvéve a párt történetének legjobb tartományi választási eredménye.

A harmadik a Baloldal 10,3 százalékkal, ami 8,6 százalékpontos visszaesés az öt évvel ezelőtti 19 százalékhoz képest.

A Zöldek 8,2 százalékot szereztek, 2,5 százalékponttal javítva az öt évvel ezelőtt elért 5,7 százalékos eredményüket.

Az SPD alkotja a drezdai Landtag legkisebb frakcióját, a szavazatok 7,8 százalékát szerezték meg, ami 4,6 százalékpontos visszaesés a 2014-es 12,4 százalékhoz képest, és  a párt történetének leggyengébb tartományi választási eredménye.

A választási részvételi arány az előzetes adatok szerint mindkét tartományban emelkedett, Brandenburgban a 2014-es 47,9 százalékról 60,5 százalékra, Szászországban 49,2 százalékról 65 százalékra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Újabb szigorítás jön? Itt nézheti élőben a bejelentést!
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
hírlevél