<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Vasárnap Schleswig-Holsteinben a kereszténydemokraták tönkreverték a szociáldemokratákat. A CDU elsöprő győzelme elsősorban helyi siker, ugyanakkor a párt országosan is erősödik, amióta Friedrich Merz átvette az irányítását.

Történelmi vereséget szenvedtek Schleswig-Holsteinben a szociáldemokraták (SPD) a tartományi választásokon.

Az SPD a szavazatok mindössze 16 százalékát szerezte meg – ez 11,3 százalékponttal kevesebb a 2017-es eredménynél, és jóval elmarad az eddigi mélyponttól, a 2009-ben elért 25,4 százaléktól is.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) ezzel szemben jelentősen, 11,4 százalékponttal erősödött 2017-hez képest: a voksok 43,4 százalékát söpörte be a helyi kormányfő, Daniel Günther vezényletével.

Ez a kereszténydemokraták legjobb eredménye a Dániával határos északnémet tartományban 1983 óta.

Hiteles és kompetens: Daniel Günther újabb öt évet kapott a választóktól. Fotó: Facebook/Daniel Günther Hiteles és kompetens: Daniel Günther újabb öt évet kapott a választóktól. Fotó: Facebook/Daniel Günther

A választás másik nyertesei a Zöldek, akik 5,4 százalékpontot erősödve 18,3 százalékot értek el, és így a második helyre futottak be. Mintegy öt százalékpontot gyengültek viszont az országosan a szociáldemokratákkal és a Zöldekkel együtt kormányzó liberálisok: 6,4 százalékkal épphogy bekerültek a parlamentbe.

Ezúttal nem sikerült viszont a parlamentbe jutás az Alternatíva Németországnak (AfD), amely 1,5 százalékpontot gyengülve mindössze 4,4 százalékot ért el – ez az első alkalom, hogy a jobboldali-populista párt kiesik egy tartományi parlamentből.

Érdekesség, hogy bekerült viszont a törvényhozásba a helyi dán kisebbség pártja, a Délschleswigi Választói Szövetség (SSW), amely a szavazatok 5,7 százalékát érte el.

A CDU 2017 óta Jamaika-koalícióban – tehát a liberálisokkal és a Zöldekkel együtt – kormányozta Schleswig-Holsteint, most viszont elsöprő győzelmének köszönhetően elég, ha egyetlen pártot kiválaszt magának – valószínűleg a két párt egyikével lép majd koalícióra.

De miért?

De mi áll a CDU kiütéses győzelmének hátterében? A FAZ szerint elsősorban Daniel Günther, aki 2017 júniusa óta kormányozza Schleswig-Holsteint, és akit a választók jelentős része – pártállástól csaknem függetlenül – hitelesnek és kompetensnek tart: a megkérdezettek 85 százaléka szerint jól látja el feladatát.

Más elemzők ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy amióta Friedrich Merz átvette a CDU irányítását (erre idén január végén került sor), azóta ismét „hangos és észrevehető” az ellenzék Németországban.

Merznek már csak egy választási siker hiányzott, és most ezt is megkapta Daniel Günthertől.

A mostani győzelemmel tehát véget ért a CDU negatív sorozata – ennek utolsó állomása a Saar-vidék volt, ahol idén márciusban a szociáldemokraták fölényes győzelmet arattak. A következő megmérettetésre nem kell sokat várni: jövő vasárnap  Észak-Rajna-Vesztfáliában tartanak parlamenti választásokat.

Az mindenesetre tény, hogy a CDU/CSU szövetség az idei évben, Merz megválasztása óta országosan is erősödött néhány százalékpontot:

26 százalékkal jelenleg már a legnépszerűbb párt, és mintegy két százalékponttal előzi meg a kormányzó szociáldemokratákat.   

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG