2p

A Saar-vidéken a szociáldemokraták kiütötték a jobboldalt.

A tegnapi tartományi választáson Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) a szavazatok 43,5 százalékát seperte be, míg a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) mindössze 28,5 százalékot kapott.

A többieknek csak futottak még szerep jutott: a radikális jobboldali AfD 5,7, az országosan az SPD-vel együtt kormányzó Zöldek és a liberális párt 4,9 és 4,8, a radikális baloldali Linke pedig 2,6 százalékot hozott – azaz utóbbi három párt nem kerül be a helyi parlamentbe a még nem végleges adatok szerint.  

Olaf Scholz kancellár – Németország első SPD-s kancellárja Gerhard Schröder óta – mindenesetre díszes virágcsokorral köszönte meg a győzelmet Anke Rehlingernek, a párt Saar-vidéki vezetőjének, aki egyben a Saar-vidék miniszterelnök-helyettese 2014 óta.

Olaf Scholz és Anke Rehlinger örül a berlini SPD-központban 2022. március 28-án. Fotó: EPA/ANDREAS GORA / POOL
Olaf Scholz és Anke Rehlinger örül a berlini SPD-központban 2022. március 28-án. Fotó: EPA/ANDREAS GORA / POOL

Az SPD utoljára 28 éve, 1994-ben tudott választást nyerni a délnyugati tartományban, legutóbb, 2017-ben pedig több mint 10 százalékkal maradt le a CDU mögött – azaz ebből a szempontból érthető Scholzék öröme.

Friedrich Merz, a CDU elnöke azért „nem esett depresszióba” az eredmény láttán: szerinte ezt a választást helyi témák és személyek döntötték el, országos szinten pedig pártja népszerűbb az SPD-nél. (Átlagban inkább fej-fej mellett van a két nagy párt – a szerk.)   

Anke Rehlinger viszont úgy véli, hogy a siker „közös teljesítmény”, az egész SPD sikere, tavalyi országos győzelmük pedig nem a véletlen műve volt.

Anke Rehlinger szerint az egész SPD nyert. Fotó: Facebook
Anke Rehlinger szerint az egész SPD nyert. Fotó: Facebook

Hogy valóban így van-e, arról hamarosan többet fogunk tudni: májusban ugyanis Schleswig-Holstein és Északrajna-Vesztfália is választ majd.

A német politikában eközben továbbra is az ukrajnai háború az egyik fő téma – ennek hátteréről és a német-orosz bizalom megrendüléséről itt írtunk:    

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG