6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szociáldemokrata Schröder, Steinmeier és Gabriel hosszú éveken keresztül vehemensen támogatta Oroszország és Németország szoros energiakapcsolatait, és keményen védték azokat a kritikusokkal szemben. Ez az örökség ma rendkívül megnehezíti az SPD számára, hogy központi kormánypártként új Oroszország-politikát alakítson ki. Káncz Csaba jegyzete

Az ukrajnai háború súlyos politikai csapást mért a német Szociáldemokratákra (SPD) – a jelenlegi kormányt vezető balközép pártra. Olaf Scholz, az SPD kancellárja hetek óta védekezésben van, miközben egyre elmarasztalóbb hírek látnak napvilágot az SPD vezető funkcionáriusai és a Putyin-rezsim közötti szoros kapcsolatokról.  

Scholz kezdeti vonakodása attól, hogy nehézfegyvereket szállítson Ukrajnának, feldühítette mind a németországi ellenzéki politikusokat, mind az európai szövetségeseket. A kancellár kritikusai szerint pártjának „Putyin-problémája” van.

A sodródás vége

Scholz – akárcsak előtte Angela Merkel – arra számított, hogy pusztán a közvélemény-kutatások követésével kormányozhat. Németország azonban mélyen megosztott most abban a geopolitikailag stratégiai kérdésben, hogy miként válaszoljon az ukrajnai háborúra. 

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a németek 45 százaléka támogatja, hogy Berlin nehézfegyvereket szállítson Ukrajnába, míg nagyjából ugyanennyien ellenzik azt.

Mindez óriási nyomás alá helyezi a kancellárt, aki bizonytalan és népszerűtlen vezetőként igyekszik minden oldalnak a kedvében járni. Emiatt viszont képtelenné vált a vezetésre, és a pártja valódi csapdahelyzetbe került. 

Hamu a fejünkre

Összességében a Kreml Ukrajna elleni agressziója megrendítette a német politikát. Kevés más európai ország állt olyan közel Oroszországhoz a hidegháború vége óta, mint Németország.  A Moszkvával való privilegizált partnerség gondolata - és egyben valósága is - a német külpolitika egyik alaposzlopa, legalábbis azóta, hogy Gerhard Schröder és Putyin csaknem két évtizede "barátságot" kötött. Működött a gazdasági érdekek szintje – különösen az energiaszektorban –, de egy olyan stratégiai partnerség víziója is, amely geopolitikai előnyökkel jár mindkét fél számára.

A kormányzó koalíció és a konzervatív Unió vezető politikusai napjainkban egymást szárnyalják túl az Oroszországtól való maximális távolságot jelző nyilatkozatokkal. Lars Klingbeil, az SPD-párt vezetője április 28-án a törvényhozásban kijelentette, hogy Putyin "háborús bűnösként vonul be a történelembe", hozzátéve: "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy felelősségre vonják ezt a brutális háborút kirobbantó vezetőt." Más SPD-vezetők is most hamut szórnak a fejükre, miszerint sajnos tévedtek Putyin birodalmi terveit illetően. Steinmeier köztársasági szövetségi elnök leszögezte: "Tévedtem, mint mások."

A főkolomposok hosszú sora

Valóban, a Putyin Oroszországával való kiváltságos partnerség valódi mozgatórugója az SPD volt.  Schröder volt az, aki kancellárként kezdeményezte az első balti-tengeri vezeték, az „Északi Áramlat 1” megépítését, és 2005-ben a Kreml által irányított Gazprom cég lobbistája lett. Ebben a szerepében akkor – Németországban még nagyrészt korábbi kancellárként kezelték és tekintik, nem pedig Kreml lobbistaként – egy második vezeték, az „Északi Áramlat 2” mellett is kampányolt.

Az Oroszország és Németország közötti energiakapcsolat a kiváltságos partnerség középpontjában állt. Ez számos rendszeres találkozóhoz vezetett német üzleti vezetők és orosz politikusok között, amelyeket azonban az orosz oldalon az autokratikus rezsim kihasznált.

Míg Schröder megengedte, hogy a Kreml besorozza lobbistaként, legközelebbi munkatársa Frank-Walter Steinmeier – hosszú éveken át kétszer külügyminiszterként és alkancellárként – végül 2017-ben szövetségi elnökként futott be.  

Olaf Scholz német kancellár sajtóértekezletet tart a német kormány zárt ülése után a mesebergi kastélyban 2022. május 4-én. Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan
Olaf Scholz német kancellár sajtóértekezletet tart a német kormány zárt ülése után a mesebergi kastélyban 2022. május 4-én. Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Steinmeier külügyminiszterként bizony Oroszországot tette prioritássá. A Steinmeier és Lavrov orosz külügyminiszter közötti bizalmi, baráti kapcsolat legendás volt – ahogyan az is, hogy Putyin több alkalommal hosszadalmas találkozókat biztosított Steinmeier számára – ami külügyminisztertől szokatlan.  

Steinmeierhez hasonlóan Sigmar Gabriel is az Oroszországgal fennálló kiváltságos partnerség pillére volt, az SPD pártvezetőjeként, gazdasági miniszterként és kancellárhelyettesként, valamint külügyminiszterként. Gabriel mindig is masszívan kampányolt az „Északi Áramlat 2” mellett, számos találkozóra került sor a Gazprom képviselőivel, Schröderrel és Putyinnal. Az „Északi Áramlat 2-ről” Putyinnal folytatott beszélgetésében Gabriel biztosította, hogy megpróbálják a jóváhagyási kérdéseket német ellenőrzés alatt tartani, hogy megakadályozzák a "külső beavatkozást" – vagyis az EU-t.

A centrumpártok közül csak a Zöldek tudnak azzal dicsekedni: ők bezzeg évek óta szorgalmazzák, hogy az emberek határolódjanak el attól a rezsimtől, amely egyre inkább egy diktatúra irányába fejlődött, zaklatva és támadva szomszédait és amely jelenleg agressziós és hódító háborút vív Európában.

Az Unió is mosakszik

Az Unió pártjai viszont nem tudják ilyen könnyen kihúzni magukat az ügyből. Egy CDU-kancellár volt az ugyanis, aki 2005 óta döntő befolyást gyakorolt ​​a német-orosz politikára, mégpedig jóban és rosszban. Merkel márpedig átvette Schröder Oroszország-politikáját, amely a közelségre és a gazdasági kapcsolatokra irányul. A Grúzia elleni 2008-as orosz támadást nem intő jelnek – a neoimperialista revizionizmus kiindulópontjának – tekintette, hanem inkább csúsztatásnak, amit Szaakasvili grúz elnök is provokált.

De legalább Merkel sokkal kritikusabb hangnemet fogadott el 2011 után, többek között a Putyinnal való nyilvános fellépéseken is, akivel soha nem volt szoros kapcsolata. Merkel volt az, aki Obamával együtt megszervezte a Nyugat válaszát a Krím annektálása és a 2014-es kelet-ukrajnai orosz titkos támadás során – beleértve a gazdasági szankciókat is. 

A kelet-közép-európaiak ezt neki köszönhették. Ami viszont gyorsan tönkretette az Oroszországgal szembeni keménységet is tanúsítani képes Németország új imázsát, az az, hogy Merkel jóváhagyta a második balti-tengeri vezetéket, az Északi Áramlat 2-t.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Megint útra kel Orbán Viktor, folytatódik a "békemisszió"?
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:02
Csütörtökön már újabb állam- és kormányfőkkel lesz randevúja a magyar miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt kaptak a britek
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 09:46
Tartotta a jegybanki célt az infláció júniusban is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG