BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2017. december 28. 15:50

A közvélemény szerint Martin Schulz az év legnagyobb vesztese, de Angela Merkel sem szerepelt túl jól.

Balról: Martin Schulz, Angela Merkel, Horst Seehofer Forrás: Wikipedia Commons/Olaf Kosinsky, א (Aleph), Michael Lucan

Egy felmérés szerint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Martin Schulz az év legnagyobb vesztese a német lakosság szemében. A németek többsége szerint amikor az új év elején, január 7-én Angela Merkel és Horst Seehofer, a CDU és a CSU elnöke elkezdi az egyeztetéseket a közös kormányzás folytatásáról az SPD elnökével, akkor "az óév legnagyobb vesztesei ülnek majd tárgyalóasztalhoz" - írta a Berliner Morgenpost.

Egy őrült randalírozott Berlinben >>>

A német lap megbízásából készült felmérés a német politikai vezetők idei tevékenységének lakossági megítélését vizsgálta. Az eredmények szerint a lakosság elsősorban Martin Schulzot tartja az év vesztesének. Az SPD vezetőjét 2017 elején még 100 százalékos támogatottsággal választottak meg elnöknek, de vezetésével a szociáldemokraták a második világháború utáni történetük legrosszabb eredményét érték el a szeptemberi szövetségi parlamenti választáson.

A vereség után az SPD úgy határozott, ellenzékbe vonul, decemberben mégis a közös tárgyalások mellett döntöttek a kormányzati szerepvállalás lehetőségéről. A németek 67 százaléka szerint 67 százalékuk szerint a szociáldemokrata vezető vesztesnek számít, és csupán 23 százalék tartja nyertesnek – de még az SPD-re szavazók csaknem fele is vesztesnek látja Schulz szereplését.

Gyenge eredmények, rekordhosszú kormányállítás

Az SPD elnöke azonban így is megőrizte pozícióját, ami a vesztesek rangsorában a második helyen álló Horst Seehofernek nem sikerült. Mivel a CSU ugyancsak története legrosszabb eredményét érte el a Bundestag-választáson, a párt vezetője decemberben arra kényszerült, hogy bejelentse: bajor tartományi miniszterelnöki tisztségét 2018 elején átadja legfőbb vetélytársának, Markus Södernek – így a német válaszadók 61 százaléka szerint vesztesnek számít.

Kiderült, mikor ülnek asztalhoz Merkelék – már a németek is unják a huzavonát

További részletek a Privátbankár.hu-n.

A harmadik helyen Angela Merkel és a CDU/CSU pártszövetség áll: bár a kancellár a negyedik Bundestag-választást nyerte meg, eddigi leggyengébb választási eredmények és a rekordhosszúra nyúló kormányalakítás – amely 2018 húsvétjára fejeződhet be legkorábban – komolyan aláásta a pártelnök népszerűségét. A megkérdezettek 53 százaléka szerint negatív a 2017-es mérlege, 41 százalék szerint pedig pozítív.

A felmérés szerint az év nagy nyertese  Markus Söder és a Zöldek egyik társelnöke, Cem Özdemir, akit 43, illetve 45 százalékos arányban tartanak 2017 nyertesének a németek.

Megötszöröződött a terrorgyanú miatt indított eljárások száma Németországban

szövetségi legfőbb ügyészség hét végén megjelent adatai szerint az idén csaknem 1200 eljárást indítottak terrorgyanú miatt, míg tavaly nagyjából 250-et. Az esetek többsége a szélsőséges iszlamizmussal kapcsolatos, az idén körülbelül 1000 ilyen esete volt az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes hatóságnak, tavaly pedig hozzávetőleg 200. Tovább >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Újabb szigorítás jön? Itt nézheti élőben a bejelentést!
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
hírlevél