4p
Hozták magukat a szocdemek, nagyot mentek a Zöldek, tovább süllyednek a kereszténydemokraták – így összegezhető a hétvégi hamburgi választás eredménye. A törvényhozásba becsusszant a radikális bal- és jobboldal is, nem került be viszont a liberális párt. A CDU másfél évtized alatt elvesztette helyi szavazóinak háromnegyedét, Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta pedig nincs valódi vezére. A párt ma előrehozta a tisztújítást.
Marcus Weinberg, a CDU hamburgi csúcsjelöltje, Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke és Angela Merkel német kancellár Berlinben a párt mai vezetőségi ülése előtt. EPA/JENS SCHLUETER

Valószínűleg továbbra is baloldali-zöld vezetése marad Németország második legnagyobb városának, miután mindkét politikai erő jól szerepelt a vasárnapi törvényhozási választáson.

Baloldali-zöld fellegvár

A Szociáldemokrata Párt ugyan több mint hat százalékpontot gyengült 2015-höz képest, de még így is simán nyert: a szavazók 39 százaléka voksolt jelöltjeire. Ez ahhoz viszonyítva jó eredmény, hogy a párt országosan évek óta válságban van, és tömegével pártolnak el tőle a választók – szövetségi szinten a németek mindössze 13-15 százaléka támogatja.

Önmagukhoz képest szintén jól szerepeltek a Zöldek, amelyek a szavazatok 24 százalékát szerezték meg, és ezzel megduplázták támogatottságukat. Az ökopárt népszerűsége országosan is jelentősen nőtt az elmúlt években – a legfrissebb felmérések szerint a választók több mint húsz százaléka szavazna rá.

Mindez persze nem túl meglepő, hiszen a csaknem kétmillió lakosú Hamburg hagyományosan nyitott, kozmopolita városnak számít, ahol a lakosság harmada migrációs hátterű. Az SPD sorozatban a harmadik választását nyerte itt.

A baloldali-zöld erőket alighanem segítette a magas, több mint 63 százalékos részvétel is – a hanaui vérengzés (egy feltehetően pszichés betegségben szenvedő, szélsőjobboldali eszméket valló férfi lelőtt kilenc migrációs hátterű embert) aktivizálhatta azokat a szavazókat, akik a szélsőjobb térnyerésétől tartanak.

Bekerült egyébként a tartományi törvényhozásba a szocdemektől balra álló Die Linke (A Baloldal), amely fél százalékpontot javítva a voksok több mint kilenc százalékát kaparintotta meg.

Bekúszott az AfD

A magas részvétel ellenére szintén átvitte a lécet az Alternatíva Németországért (AfD), amelyet elemzők egy része jobboldali-populistának, más része szélsőjobboldalinak tart, és egyúttal közvetve felelőssé tesz a hanaui támadásért mondván, hogy retorikája előkészíti a terepet a szélsőjobboldali ámokfutásoknak.

Az AfD a szavazatok 5,3 százalékát szerezte meg, és ezzel ugyan 0,8 százalékpontot gyengült, de átlépte az öt százalékos bejutási küszöböt. (A hétfő esti végleges adatok szerint viszont végül nem került be a helyi parlamentbe a liberális párt, amely csupán 4,9 százalékot kapott – a szerk.) Az AfD országosan ugyan jóval erősebb – jelenleg a szavazók 15 százaléka voksolna rá –, de ez elsősorban az erős kelet-németországi bázisának köszönhető.

Az ország nyugati részén, különösen a nagyvárosokban viszont alacsony a támogatottsága, azaz a hamburgi eredménye papírformának tekinthető.

Romokban a CDU

Míg az AfD akár örülhet is (legalábbis a bejutásnak), ez már aligha mondható el a Kereszténydemokrata Unióról (CDU).

A jobbközép párt történelmi mélypontra süllyedt az Elba-parti városban: a voksok alig több mint 11 százalékát szerezte meg. Összehasonlításul: 2004-ben és 2008-ban még 47, illetve 43 százalékot kapott, és ezzel megnyerte a választást. De még 2011-ben és 2015-ben is jóval jobb eredményt ért el a mostaninál (22, illetve 16 százalék).

A CDU országosan is válságban van évek óta: szövetségi szinten támogatottsága 27 százalék körül mozog. (2017 szeptemberében még 33 százalékkal nyert választást a párt.)

Keresik Merkel utódját

Ráadásul Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulásával – a kancellár 2018 decemberében távozott a CDU éléről – vezetői válság alakult ki: Merkel utóda, Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök két hete jelentette be, hogy  nem kíván kancellárjelölt lenni a következő szövetségi parlamenti választáson, és a jelöltkiválasztás folyamatának megszervezése után távozni fog a párt éléről.

A káosz elkerülése érdekében a CDU most felgyorsítja az utódkeresési folyamatot: a FAZ szerint az új elnököt április 25-én rendkívüli közgyűlésen fogják megválasztani. A lehetséges jelöltek között van Friedrich Merz korábbi frakcióvezető, Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, Jens Spahn egészségügyi miniszter és Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke.

A hamburgi eredmény mindannyiunkat fel kell, hogy ébresszen. Nagy a tét

kommentálta a vasárnapi választást Jens Spahn. Daniel Günther, Schleswig-Holstein miniszterelnöke pedig azt mondta: egy vezetés nélküli pártnak az emberek nem szavaznak bizalmat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG