BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 24. 20:01

Hozták magukat a szocdemek, nagyot mentek a Zöldek, tovább süllyednek a kereszténydemokraták – így összegezhető a hétvégi hamburgi választás eredménye. A törvényhozásba becsusszant a radikális bal- és jobboldal is, nem került be viszont a liberális párt. A CDU másfél évtized alatt elvesztette helyi szavazóinak háromnegyedét, Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta pedig nincs valódi vezére. A párt ma előrehozta a tisztújítást.

Marcus Weinberg, a CDU hamburgi csúcsjelöltje, Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke és Angela Merkel német kancellár Berlinben a párt mai vezetőségi ülése előtt. EPA/JENS SCHLUETER

Valószínűleg továbbra is baloldali-zöld vezetése marad Németország második legnagyobb városának, miután mindkét politikai erő jól szerepelt a vasárnapi törvényhozási választáson.

Baloldali-zöld fellegvár

A Szociáldemokrata Párt ugyan több mint hat százalékpontot gyengült 2015-höz képest, de még így is simán nyert: a szavazók 39 százaléka voksolt jelöltjeire. Ez ahhoz viszonyítva jó eredmény, hogy a párt országosan évek óta válságban van, és tömegével pártolnak el tőle a választók – szövetségi szinten a németek mindössze 13-15 százaléka támogatja.

Önmagukhoz képest szintén jól szerepeltek a Zöldek, amelyek a szavazatok 24 százalékát szerezték meg, és ezzel megduplázták támogatottságukat. Az ökopárt népszerűsége országosan is jelentősen nőtt az elmúlt években – a legfrissebb felmérések szerint a választók több mint húsz százaléka szavazna rá.

Mindez persze nem túl meglepő, hiszen a csaknem kétmillió lakosú Hamburg hagyományosan nyitott, kozmopolita városnak számít, ahol a lakosság harmada migrációs hátterű. Az SPD sorozatban a harmadik választását nyerte itt.

A baloldali-zöld erőket alighanem segítette a magas, több mint 63 százalékos részvétel is – a hanaui vérengzés (egy feltehetően pszichés betegségben szenvedő, szélsőjobboldali eszméket valló férfi lelőtt kilenc migrációs hátterű embert) aktivizálhatta azokat a szavazókat, akik a szélsőjobb térnyerésétől tartanak.

Bekerült egyébként a tartományi törvényhozásba a szocdemektől balra álló Die Linke (A Baloldal), amely fél százalékpontot javítva a voksok több mint kilenc százalékát kaparintotta meg.

Bekúszott az AfD

A magas részvétel ellenére szintén átvitte a lécet az Alternatíva Németországért (AfD), amelyet elemzők egy része jobboldali-populistának, más része szélsőjobboldalinak tart, és egyúttal közvetve felelőssé tesz a hanaui támadásért mondván, hogy retorikája előkészíti a terepet a szélsőjobboldali ámokfutásoknak.

Az AfD a szavazatok 5,3 százalékát szerezte meg, és ezzel ugyan 0,8 százalékpontot gyengült, de átlépte az öt százalékos bejutási küszöböt. (A hétfő esti végleges adatok szerint viszont végül nem került be a helyi parlamentbe a liberális párt, amely csupán 4,9 százalékot kapott – a szerk.) Az AfD országosan ugyan jóval erősebb – jelenleg a szavazók 15 százaléka voksolna rá –, de ez elsősorban az erős kelet-németországi bázisának köszönhető.

Az ország nyugati részén, különösen a nagyvárosokban viszont alacsony a támogatottsága, azaz a hamburgi eredménye papírformának tekinthető.

Romokban a CDU

Míg az AfD akár örülhet is (legalábbis a bejutásnak), ez már aligha mondható el a Kereszténydemokrata Unióról (CDU).

A jobbközép párt történelmi mélypontra süllyedt az Elba-parti városban: a voksok alig több mint 11 százalékát szerezte meg. Összehasonlításul: 2004-ben és 2008-ban még 47, illetve 43 százalékot kapott, és ezzel megnyerte a választást. De még 2011-ben és 2015-ben is jóval jobb eredményt ért el a mostaninál (22, illetve 16 százalék).

A CDU országosan is válságban van évek óta: szövetségi szinten támogatottsága 27 százalék körül mozog. (2017 szeptemberében még 33 százalékkal nyert választást a párt.)

Keresik Merkel utódját

Ráadásul Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulásával – a kancellár 2018 decemberében távozott a CDU éléről – vezetői válság alakult ki: Merkel utóda, Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök két hete jelentette be, hogy  nem kíván kancellárjelölt lenni a következő szövetségi parlamenti választáson, és a jelöltkiválasztás folyamatának megszervezése után távozni fog a párt éléről.

A káosz elkerülése érdekében a CDU most felgyorsítja az utódkeresési folyamatot: a FAZ szerint az új elnököt április 25-én rendkívüli közgyűlésen fogják megválasztani. A lehetséges jelöltek között van Friedrich Merz korábbi frakcióvezető, Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, Jens Spahn egészségügyi miniszter és Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke.

A hamburgi eredmény mindannyiunkat fel kell, hogy ébresszen. Nagy a tét

kommentálta a vasárnapi választást Jens Spahn. Daniel Günther, Schleswig-Holstein miniszterelnöke pedig azt mondta: egy vezetés nélküli pártnak az emberek nem szavaznak bizalmat.

Makro / Külgazdaság Szlovéniában is átvállalja az állam a béreket
MTI | 2020. április 2. 21:14
Egyetemistákon, nyugdíjasokon és munkavállalókon is segít a szlovén állam a járvány alatt. A katonaságot ott nem vetik be.
Makro / Külgazdaság Rendőri intézkedésekre is felhatalmazást kaptak a katonák a veszélyhelyzetben
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:11
Egy friss kormányrendelet ruházza fel ezzel a joggal a honvédséget.
Makro / Külgazdaság Szabadságra küldik az ápolókat?
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:05
Szakszervezetek szerint az ápolókat szabadságra küldik a kórházak, amíg a koronavírusos betegekre várnak. A kormány szerint nem kötelező szabadságról van szó.
Makro / Külgazdaság Óriási összeget fogadott be az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 17:36
Csütörtökön tartotta az első alkalommal meghirdetett egyhetes betéti tenderét az MNB, ahol az összes ajánlatot befogadta.
Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
hírlevél