<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A történelmi vereség után a CDU összes vezetőjét újraválasztják, az elnöki pozícióra jó eséllyel pályázik Friedrich Merz. Az AfD-t a választási pofon tovább erősítheti eddigi kurzusában: a jobboldal külső perifériájára szorulva és a kemény választói magra koncentrálva. Káncz Csaba jegyzete.

A 72 éves történetének legrosszabb eredményét elérő CDU-ban a kétségbeesés, a harag és a bosszúvágy robbanóképes elegye uralkodik. Most, a válság óráiban a pártvezetés egy olyan testületre bízná a kilábalás megtervezését, amely mindig is létezett, de soha nem játszott komoly szerepet a párt életében.

Armin Laschet, a CDU elnöke a választás éjjelén a párt berlini központjában. (EPA/SEAN GALLUP)Armin Laschet, a CDU elnöke a választás éjjelén a párt berlini központjában. (EPA/SEAN GALLUP)

Teljeskörű újraválasztás

Október 30-án a CDU közel 330 kerületi szervezetének vezetője gyűlik össze ennek megtárgyalására. Többen közülük a szeptember 26i választás előtt még a Bundestag tagja voltak – el lehet képzelni, milyen feszültségek törnek majd két hét múlva a felszínre.

Ezután nem sokkal a CDU összes vezetői helyét újraválasztják. Ebbe beletartozik a pártelnök, a főtitkár, a teljes pártelnökség és a szövetségi végrehajtó bizottság összes tagja.

A pánikszerű gyorsaság érthető, hiszen jövő év május közepéig Saar-vidék, Schleswig-Holstein és Észak-Rajna-Vesztfália tartományokban választások jönnek. Mindháromban jelenleg a CDU adja a vezető kormányzó pártot, tehát a tét óriási.

Kiút a romhalmazból

Valóban, Merkel kancellár egy romhalmazt hagy hátra a CDU-ban. A válság nagyobb, mint 1998-ban, amikor Helmuth Kohl 16 éves kancellársága után kellett magára találnia a pártnak – szintén egy kiadós parlamenti választási vereség után. Angela Merkel 44 évesen akkor lett a párt főtitkára.

A szeptember 26-i vereség óta ráadásul a CDU és bajor testvérpártja, a CSU már a nyílt színen civakodik a vereség okairól. A CSU csupán 31,7 százalékot hozott el Bajorországban, ami szintén történelmi léptékű megalázás.

Egy másik válság a színfalak mögött zajlik: tavaly a CDU párttagjainak a száma beesett 400 ezer alá, holott 2010-ben még ez a szám 500 ezren állt. A párt rohamosan öregszik, több párttag hal meg, mint ahány fiatal csatlakozna. A néppárti mítosz így egyszerűen megkérdőjeleződik.

Merz jó esélyekkel indul

Az elnöki pozícióért folyó versenyfutásban most jó esélyekkel indul Friedrich Merz, aki januárban vesztette el a kancellárjelöltségért folyó versenyfutást Armin Laschet-tel szemben.

Merz a kilencvenes évek végén elindult, már akkor is az országba érkező migránsok integrálásával kapcsolatban kibontakozó, a német Leitkultur (domináns kultúra vagy irányadó kultúra) körül zajló vitában élesen exponálta magát. 2000 októberében arra szólította fel a hazájában élő külföldieket, hogy a békés együttélés érdekében tartsák be a „deutsche Leitkultur” normáit, vagyis éljenek úgy, ahogyan a többségi, domináns német kultúrában megszokott.

Régóta önálló politikai arculattal rendelkezik, a párt konzervatív szárnyának a vezetője, aki Merkel Willkommenskulturját kezdettől fogva elutasította. Gyakran nevezik a „német Trumpnak”.

A CDU korábbi frakcióvezetőjét Merkel 17 éve távolította el a hatalomból. Az utóbbi években lobbistaként működött a világ legnagyobb vagyonkezelő cégénél (BlackRock), gyakorlatilag a régi politikai kapcsolati hálóját használta föl pénzügyi érdekkörök számára. Az elmúlt 9 évben egy befolyásos transzatlanti érdekcsoport (Atlantic Bridge) vezetőjeként is funkcionált, amely 500 üzletembert, politikust és média-személyiséget fog össze. Magán-repülőgépe van, de az a saját nevére van írva, tehát a magyar miniszterelnökkel ellentétben nem a Honvédelmi Minisztérium luxusgépével röpköd a világban.

További radikalizálódás az AfD-nél

Az euroszkeptikus párt a választások egyik vesztesének érzi magát, miután a 2017-es 12,6 százalék után most csak 10,3 százalékot ért el.

Jörg Meuthen pártelnök hétfői döntése, miszerint decemberben már nem indul újra a pozícióért, az AfD-t tovább erősíti eddigi kurzusában: a jobboldal külső perifériájára szorulva, a nacionalizmus lövészárkában, politikai szövetséges nélkül, és a kemény választói magra koncentrálva. A teljhatalmat a pártban most a parlamenti AfD frakció két eddigi vezetője, Alice Weidel és Tino Chrupalla veszi át.

Bár a 60 éves Meuthent általában „mérsékeltnek” sorolták be a megfigyelők, azért a szélsőség tőle sem volt idegen. Így 4 éve sem, amikor megvédte Björn Höcke hírhedtté vált beszédét.

A türingiai tartományi AfD vezér, Björn Höcke a történelmi revizionizmus vezéralakja, aki egy 2017-es előadásában a német emlékezéskultúra száznyolcvan fokos fordulatát követelte és a „szégyen emlékművének” nevezte a holokausztra emlékező berlini emlékhelyet.

Az AfD szeptember 26-án mind Szászországban, mind Türingiában a legerősebb párt lett, amely újra világosan rámutat arra, hogy három évtizeddel a Berlini Fal leomlása után az egykori NDK és NSZK politikailag újra külön úton jár. Ezekben a kelet-német tartományokban nem akarnak hallani a politikai Berlin nagyképű iránymutatásairól: legyen az a menekültkérdés, a vakcinák, vagy éppen a szélturbinák. Ha pedig lenácizzák őket a fővárosból, akkor végképp bezárják a kaput.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiperaktív kínai kémek Prágában és Pozsonyban – egyre inkább támaszkodnak a helyi kínaiakra
Káncz Csaba | 2022. január 23. 17:46
A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló