TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A baloldali német szövetségi pénzügyminiszter a hétvégén alaposan felkavarta az állóvizet nyugdíj-javaslatával. Eszerint kőbe kéne vésni a nyugdíjak szintjét egészen 2040-ig, hogy nehogy a Donald Trumphoz hasonló szélsőségesek kerüljenek hatalomra Németországban. A kritikusok szerint ez finanszírozhatatlan, járulékelkerülést okozna és a dolgozó fiataloknak ártana.

Olaf Scholz, az SPD által a kormánykoalícióba küldött német szövetségi pénzügyminiszter meggyőződése, hogy ha az emberek megbízhatnának a nyugdíjukban, akkor kevésbé lennének fogékonyak az olyan nacionalista-populista eszmékre, mint amilyenek Donald Trumpé – írták német lapok a Bild am Sonntag nyomán.

Ezért azt szeretné, ha még ebben a kormányzási ciklusban a nyugdíjak bérekhez viszonyított garantált arányát, az úgynevezett nyugdíjszintet 48 százalékon rögzítenék, egészen 2040-ig. (A jelenlegi kormánykoalíciós megállapodás már berögzítette ezt a szintet, de csak néhány évre előre, 2025-ig.)

A szombaton elhangzottakat a Süddeutsche Zeitung azzal kommentálta, hogy nem tudni, mi lenne ennek a fedezete. A német nyugdíjkasszába már így is évente majdnem 100 milliárd eurót kell betolni az adóbevételekből, és ez évről évre növekszik.

Döntsenek az emberek?

A Második Világháború utáni “baby boom” nemzedék nyugdíjba vonulásával pedig a helyzet gyorsan tovább romlik majd. (A német nyugdíjak költségvetési finanszírozásról itt, ennek magyar párjáról pedig itt írtunk.)

A miniszter azzal fenyegetőzött, hogy ha javaslata nem valósul meg, akkor az SPD “nyugdíjkampányt” fog folytatni. Így majd a választók az urnák előtt fognak a javaslatról véleményt mondani.

Pártpolitika az egész?

A miniszter óriási kritika-áradatot aratott. A nagyobbik koalíciós partner, a CDU emlékeztetett arra, hogy már felállítottak egy bizottságot a 2030 utáni nyugdíjpolitika kidolgozására. Hermann Gröhe frakcióvezető szerint a pénzügyminiszter ennek a munkának tesz keresztbe elhamarkodott javaslatával. Egy oldalvágással pedig az SPD mélyponton levő népszerűségének számlájára írta, hogy ez most előkerülhetett.

Járulék alóli kibújás jönne

A javaslat kritikusai, például Bernd Raffelhüschen egyetemi kutató azt mondják, hogy ez finanszírozhatatlan és a dolgozó fiatalokkal szemben nem fair. A költségeket hosszú távon 3000 milliárd euróra becsüli, a nyugdíjjáruléknak pedig 18,6 százalékról 2040-ig 29 százalékra kellene nőnie a Süddeutsche Zeitung szerint. (Vagy pedig adóbevételekből fizetni a számlát – a szerk.)

Ezzel a teherrel a németek elutasítóvá válhatnának a nyugdíjrendszerrel szemben, és fokozottan próbálnának kibújni a járulékfizetés alól. Például önálló foglalkoztatási formák választásával vagy a foglalkoztatás külföldre telepítésével.

A reálérték így is megmaradhat

Ha viszont a jelenlegi szabályok és kilátások nem változnának, akkor a mostani 48 százalékról a bérek mintegy 40 százalékára csökkenne a nyugdíjak szintje, szintén 2040-ig.

Egy másik kutató, Axel Börsch-Supan szerint (Max-Planck-Institut) viszont az egész történet tele van felesleges pánikkeltéssel. Még ha az átlagbér 42 százalékára is esne vissza az átlagnyugdíj, akkor is lépést tartana az inflációval. Sőt várhatóan 30 százalékkal több lenne a nyugdíja vásárlóereje annak, aki most 35 éves, és 30 év múlva megy nyugdíjba, mint a most nyugdíjba menőknek.

Angela azt üzente

Ha pedig finanszírozni szeretnék mindezt, akkor a német többletérték-adót (ÁFÁ-t) 19-ről 26 százalékra kéne emelni a kutató szerint. (A rekordot 27 százalékkal Magyarország tartja.)

Angela Merkel kancellár azt üzente, hogy szerinte is kiemelt feladat a megfelelő 2025 utáni nyugdíjrendszer megteremtése, de nem szeretne az erre felállított bizottság munkájának elébe vágni.

Ami pedig egy német Trump, egy szélsőséges vagy populista vezető eljövetelét illeti, amit a pénzügyminiszter a magas nyugdíjakkal akar megelőzni – sokak szerint éppen Olaf Scholz javaslata a populista.

(A német nyugdíjak mértékéről, a nyugdíj-egyenlőtlenségekről itt írtunk.)

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
hírlevél