6p

Nagyító rovatunkban ezúttal a feszült német belpolitikát vesszük górcső alá. A szeptemberi keleti tartományi választások előtt a hagyományos pártok kétségbeesett erőfeszítéseket tesznek az AfD térnyerésének megakadályozására. Káncz Csaba jegyzete.

A populista, Putyin-barát jobboldali AfD párt (Alternatíva Németországnak) folyamatos térnyerése egyre inkább aggasztja a német főáramlatú médiát és a hagyományos pártokat. Minden múltbeli erőfeszítés, hogy az AfD-t antidemokratikusnak és szélsőjobboldalinak állítsák be, nem vezetett igazán eredményre.

Mi több, az AfD idén igazi áttörésben reménykedik. Hiszen ősszel Szászországban, Brandenburgban és Türingiában új tartományi parlamentet választanak - és a jobboldali populisták vezetnek a felmérésekben - Türingiában és Szászországban a párt akár a 37 százalékot is elérheti.

Ha az AfD-nek sikerül ezeket a számokat valódi szavazatokra váltania, akkor a párt megalakulása óta először nyerhet tartományi választást keleten. Márpedig úgy tűnik, pontosan ez a terv.

De hogyan akarnak más pártok szembe szállni az AfD-vel?

Az AfD már nem egy politikai peremjelenség, és már nem lehet figyelmen kívül hagyni. A párt hónapok óta magas közvélemény-kutatási eredményeket könyvelhet el, sőt a tavaly őszi hesseni tartományi választáson 18,4 százalékkal minden idők legerősebb eredményét érte el egy nyugati tartományi választáson.

"Az idei tartományi választás miatt aggódnunk kell"

Természetesen az ősszel esedékes tartományi választásokig még sok minden történhet a politikai palettán. A politológusok nagy potenciált látnak - különösen a köztársaság keleti részén – a Sahra Wagenknecht Szövetségben (BSW), amely éppen tegnap indult el hivatalosan.

Ennek ellenére sok megfigyelő aggódik. "Az AfD vezetői a rendszer alapvető megváltoztatására törekszenek" - mondta nemrég Andreas Vosskuhle volt alkotmánybíró a Tagesspiegelnek adott interjújában. "Nem lesz könnyű megakadályozni, hogy az AfD a legerősebb erő legyen. A szélsőjobboldali párt politikai riválisainak is tisztában kell lenniük ezzel" – teszi hozzá.

De hogyan akar az SPD, a CDU, az FDP, a Zöldek és a Balpárt szembeszállni a jobboldali populistákkal? Milyen kérdéseket tartanak fontosnak a választáson, és hogyan akarják ezeket kezelni?

Az SPD szociális szempontokkal akar pontokat szerezni

Az SPD szerint a hangsúly a dolgozó középosztályon van. Márpedig szerintük az AfD áttörésével kevesebb jog jutna a munkavállalóknak, alacsonyabbak lennének a bérek, és kevesebb az önrendelkezés.

A Balpárt szerint ők jobban megértik a keleti szövetségi államok helyzetét, mint mások és nem játsszák ki az embereket egymás ellen. A Balpárt úgy jellemzi magát, mint "az alacsony jövedelmű és szociális felelősségérzettel rendelkező emberek megbízható partnere - különösen keleten".

Az FDP úgy venné föl a kesztyűt, hogy következetesen kiáll a polgárok pénzügyi terheinek enyhítése, a rendezett államháztartás, a migráció fokozottabb ellenőrzése és a bürokrácia csökkentése mellett. Szerintük ilyen célzott és tényközpontú munkával a populisták és szélsőségesek táptalaja megszüntethető.

A legnagyobb ellenzéki párt a "Tiszta CDU" mottóval akarja az idei választási évet végig vinni.

Ebben fontos szerepet játszik majd a CDU új alapprogramja, amelyet a május eleji szövetségi pártkongresszuson fogadnak el. Továbbra is elhatározásuk marad, hogy nincs együttműködés a politikai peremvidékkel - az AfD-vel és a Balpárttal.

Az AfD két arca, egyben társelnöke: Alice Weidel és Tino Chrupalla. Fotó: Wikipédia/Sandro Halank, Steffen Prößdorf
Az AfD két arca, egyben társelnöke: Alice Weidel és Tino Chrupalla. Fotó: Wikipédia/Sandro Halank, Steffen Prößdorf

A CDU-nak hitelességi problémája van keleten

Fontos kiemelni, hogy a kereszténydemokraták, akik az újraegyesítést követően sokáig - legalábbis Szászországot és Türingiát - vezették, az Angela Merkel vezette CDU balra tolódása következtében hitelüket vesztették. A CDU vezetője, Friedrich Merz által kezdeményezett pályakorrekció ellenére a CDU-nak még mindig hitelességi problémákkal küszködik Kelet-Németországban.

Ezt tovább súlyosbítják a kialakuló koalíciók. Nem zárható ki, hogy a CDU-nak Szászországban a Zöldekkel és a Balpárttal kell majd kormányt alakítania - vagy legalábbis az utóbbiaknak kívülről támogatniuk kell -, ha továbbra is kormányozni akar.

Az ilyen összpárti szövetségek megerősítik azt a különösen keleten elterjedt elképzelést, hogy a német demokrácia működésképtelenné vált, mert a választók akaratát már nem tartják tiszteletben.

A Zöldek válsága

Az AfD szépen profitál a Zöldek mély válságából is, amelyek hírnevét többek között egy nepotizmus-botrány tépázza. Emellett a Zöldek meggondolatlanul kényszerítették az országot az atomenergiáról való leválásra, ami a választók körében negatív visszhangot vált ki.

Botrányosra sikerült a Zöldek azon törvénye is, amely arra kötelezi a háztulajdonosokat, hogy januártól olajról és gázról fűtési rendszerüket hőszivattyús rendszerre váltsák át, mivel a háztartások költségei potenciálisan bénítóak – 20 ezer és 50 ezer euró között mozognak, a ház méretétől függően. A szegényebb háztulajdonosok többnyire alsó középosztálybeliek, és történetesen ők a választók azon része is, amely a legnyitottabb a szélsőjobb felé.

Az AfD kormányzás nélkül is sok kárt okozhat

A belátható jövőben a várakozások szerint az AfD egyre stabilabb pozíciót foglal el a német politikai színtéren, akárcsak a nemzetközi izolációra törekvő „MAGA republikánusok” az Egyesült Államokban. A német koalíciós kormányzatnak le kell nyelnie a békát: a választók egy jelentős kisebbségét nem hatja meg sem a zöld politika, sem Ukrajna támogatása.

Végül is egyértelmű, hogy az AfD-nek nem is kell kormányoznia ahhoz, hogy kárt okozzon. Türingiában a szavazatok egyharmada elég lenne ahhoz, hogy a jobboldali populisták megakadályozhassák az alkotmánymódosításokat vagy az alkotmánybírák megválasztását. A kulcsszó itt a blokkoló kisebbség.

A jelenlegi közvélemény-kutatásokból kiderül, hogy egy ilyen forgatókönyv teljesen elképzelhető. Türingiában az AfD jelenleg a szavazatok 35 százalékát ellenőrzi.

Ráadásul a populista jobboldali párt már jóval kevesebb képviselővel is megmutatta, mire képes. A párt 2020-ban rövid időre az FDP-s Thomas Kemmerichet juttatta a türingiai miniszterelnöki székbe - és ezzel kormányválságot idézett elő.

Vosskuhle a Tagesspiegel című napilapnak azt mondta: "Azt látjuk, hogy az emberek csalódtak a berlini nagypolitikában és annak intézményeiben, és ezért elfordulnak". A bevett pártoknak bizony már csak néhány hónapjuk van arra, hogy visszahódítsák ezeket a szavazókat.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

Nagyító rovatunk korábbi cikkeit itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG