BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. május 2. 09:23

A német koalíciós pártok gyenge szereplését hozhatja az EP- és a brémai választás három hét múlva, márpedig akkor még az idén előrehozott általános választások jöhetnek és a CDU Merkelnek is kiadná az útját. Az sem lenne szerencsés, ha a kancellár a pályáját Brüsszelben folytatná, mivel a Lengyelországtól Olaszországig terjedő sávban ez csak a szélsőségeket erősítené. Káncz Csaba jegyzete.

Angela Merkel német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Merkel kancellár idő előtti távozásra kényszerítéséről szóló hírek lepték el a német sajtót az elmúlt napokban, miután pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke rendkívüli vezetőségi ülést hívott össze június elejére. A friss felmérések szerint a CDU támogatottsága idei mélypontjára, 30 százalék alá bukott, és ha ma tartanának általános választásokat, akkor a jelenlegi kormányzó koalíció még az egyszerű többséget sem érné el. A CDU gyenge szereplése az utóbbi hónapokban összefügg Merkel kancellár passzivitásával, amellyel az elmúlt időszakban kerülte az olyan vitatott témákat, mint az egekbe emelkedő albérlet-árak a nagyvárosokban, valamint a tanár- és orvoshiány.

Megreccsent centrum

Mindeközben a továbbra is harmatgyenge támogatottságú szociáldemokrata SPD elnöke a túléléséért küzd. A május 26-ai EP-választással egy időben ráadásul helyi törvényhozási választást tartanak Brémában és palotaforradalom kezdődhet az SPD-nél, ha rosszul szerepelnek, vagy ha 74 évi kormányzás után ellenzékbe szorulnak a tartományi rangú városban. Ha pedig a koalíciós pártok mindkét választáson leszerepelnek, akkor vezető CDU-politikusok kiszivárogtatása szerint még az idén előrehozott választások jöhetnek és Merkelnek ezzel kiadnák az útját. Annak eredményeképpen pedig az esetleg összeálló CDU/CSU, a Zöldek és a liberális FDP a jelenlegi felmérések szerint kényelmesen hozhatna 56 százalékos többséget. Merkel kedden mindenesetre cáfolni próbálta a találgatásokat.

Márpedig a CDU-nak valóban új fejezetet kell kezdenie, hiszen a Merkel által 2015 őszén meghirdetett Willkommenskultur elmélyítette a német- és az európai hagyományos centrum válságát. Hozzájárult az Egyesült Királyság kiválási törekvéseihez, elidegenítette az EU keleti peremvidékének lakóit, és extra gazdasági és politikai terhet rótt az amúgy is csőd szélén egyensúlyozó Görögországra és Olaszországra. De mindenekelőtt: aláásta az EU missziós törekvését, amely szerint a szolidaritás és az együttes cselekvés erősebb kontinenst eredményez.

Káncz Csaba

Növekvő polgári elégedetlenség

Mindezek miatt az sem lenne szerencsés, ha a kancellár a pályáját Brüsszelben folytatná – például az Európai Tanács elnökeként -, mivel különösen a Lengyelországtól Olaszországig terjedő sávban a jelöltsége komoly negatív érzelmeket váltana ki és csak a szélsőségeket erősítené. Merkelnek természetesen kiemelt felelőssége van azon sokkoló friss felmérési eredményekben, amelyek szerint a nyugati világban Németországban nőtt leginkább az elégedetlenség a demokrácia minőségével kapcsolatban: 2017-hez képest 17 százalékkal (!) ugrott meg egy év alatt és tavaly már a németek 43 százaléka volt elégedetlen a demokrácia működésével a hazájában.

A belpolitikai instabilitást tovább terheli, hogy bár egyre kevesebb menekült és migráns érkezik az országba, a németek egyre elutasítóbbak velük szemben - mára már a polgárok 54,1 százalékának van negatív véleménye róluk. Nem véletlen, hogy napjainkra a hat éve alapított eurószkeptikus és bevándorlás-ellenes AfD lett a legerősebb párt a volt NDK területén.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Újabb szigorítás jön? Itt nézheti élőben a bejelentést!
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
hírlevél