BUX
35 843.45
-0.25%
-89.00
OTP
10 870.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 868.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 670.00
-0.37%
-25.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
2018. január 29. 18:30

Miközben folynak Németországban a koalíciós tárgyalások, az országnak szeptember vége óta nincs új kormánya és az világos, hogy az eddigi pártok sokat veszítettek erejükből. Felmerül a kérdés, Merkel meddig bírja még, és ha nem ő, akkor ki legyen. Sok név forog, de kettő egyre gyakrabban.

Jens Spahn (Wikimedia Commons)

A most hétvégén készült Forsa/RTL/N-Tv közvélemény-kutatás szerint a választók 47 százaléka megválasztaná Angela Merkelt, ha közvetlen kancellárválasztás lenne. Ez eléggé stabil eredmény, január elején és az azt megelőző hetekben is általában ugyanennyi volt.

Martin Schulz viszont 18-ról 15 százalékra csúszott vissza ezen a skálán, még a saját párttársai, az SPD-sek közül is csak kevesebb mint a fele látná szívesen az ország élén. Merkel legalább saját pártjában 90 százalékos támogatottságot élvez. Pedig Schulz tavaly februárban rövid időre maga mellé tudta állítani a közvéleményt, és úgy tűnt, nem sok hiányzik hozzá, hogy beérje a kancellár asszonyt.

A pártpreferenciák alig változnak, a CDU/CSU 34 százalék, az SPD 18 százalék körül van, sok a bizonytalan szavazó. A szeptemberi választás és az előző koalíciós tárgyalások kudarca után azonban Merkel egyértelműen meggyengült. Ezért is sok szó esik arról, hogyan tovább, meddig maradhat még Merkel, és ki jöhet utána.

Fiatal, emelkedő csillagzattal

Ma szinte minden német híroldal idézett egy interjút, amelyet Paul Nolte berlini, neokonzervatívnak nevezett történész-professzor adott a Die Weltnek. Szerinte Merkel utódjának Jens Spahn lenne alkalmas, aki konzervatív alapokon megújíthatná a CDU-t. Az ugyanis Merkel alatt szerinte nagyon balra tolódott.

A Handelsblatt.com a 37 éves Jens Spahnt, aki jelenleg parlamenti államtitkár a Pénzügyminisztériumban és a CDU elnökségének tagja, úgy írja le, mint akinek markáns véleményei, határozott konzervatív nézetei vannak. Adott esetben a Merkellel való konfliktusoktól sem riadt vissza – írják. Eddigi politikai pályája meredeken emelkedő volt.

Romantikus házasság Karácsony előtt

Jens Spahn egyébként Karácsony előtt pár nappal összeházasodott élettársával, a 36 éves Daniel Funke újságíróval. A politikus már régóta nem csinál titkot homoszexualitásából – írta a Handelsblatt.

Merkel maga állítólag a Saar-vidék miniszterelnök-asszonyát, Annegret Kramp-Karrenbauert preferálja, aki alatt a CDU nem tolódna annyira jobbra, mint ahogy az Jens Spahntól várható. Ha pedig Merkel távozna a német politikából, sokak szerint másutt lenne helye: Például az Európai Bizottság élén.

Kik az esélyesebbek?

Angela Merkel lehetséges utódjául már nagyon sok politikust megneveztek. Nemrég például egy közvélemény-kutatás során jó helyezést ért el Thomas de Maziére belügyminiszter. (Erről itt írtunk.) A megkérdezett konzervatívok 37 százaléka szerint ő lenne legalkalmasabb Merkel utódjának a CDU élén. Peter Altmaier kancellária-miniszter 31, Ursula von der Leyen hadügyminiszter asszony 28 százalék szerint lenne alkalmas. Ugyanitt Annegret Kramp-Karrenbauer és Jens Spahn azonban csak 24, illetve 16 százalékkal követi őket.

A CDU erős asszonyai

Paul Nolte egyébként úgy véli, Merkelnek 2-4 év múlva le kell mondania. Spahn mellett említette Julia Klöcknert, Ursula von der Leyent (hadügyminiszter) és Thomas de Maizière-t is lehetséges utódként.

Milyen nőket fog magával hozni Merkel a kormányba, ha megalakul? – feszegeti a Süddeutsche Zeitung. Eddig a CDU vezetői, az általa adott országos vezetők között nem volt valami sok nő, ezért Merkel megígérte, hogy ezen javítani fog, sőt 50 százalékra növeli a nők arányát a következő kormányában.

A lap “a CDU erős asszonyai” címmel egy képen ábrázolja Angela Merkelt, Annegret Kramp-Karrenbauert, Julia Klöcknert és Ursula von der Leyent. Ők is úgy tudják, hogy Merkel Annegret Kramp-Karrenbauert látná szívesen utódjaként.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egymilliárd forinttal növelte vagyonát az MNB alapítványa
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 15:35
Biztonságos és felelősségteljes gazdálkodásának köszönhetően eredményesen zárta 2020. második negyedévét az MNB Alapítvány. Az Optima Befektetési Zrt., mint az alapítványi vagyon kezelője, 1 milliárd forinttal gyarapította az alapítványi összvagyont, így az a második negyedév végén összesen 276,8 milliárd forintot tett ki. A vagyonnövekedés mellett az Alapítvány 10,1 milliárd forint értékben 1530 oktatási, tudományos pályázatot támogatott.
Makro / Külgazdaság Brutál nagy brazil balhé: másokat is megfertőzhetett Bolsonaro
Wéber Balázs | 2020. július 9. 14:24
Kormánytagok és újságírók is kénytelenek karanténba vonulni a dél-amerikai államban, miután a hét elején kiderült: a brazil elnök benyelte a koronavírust. Brazíliát telibe kapta a járvány, a halálos áldozatok száma a 70 ezerhez közelít. Bolsonaro azonban politikailag még profitálhat is fertőzöttségéből.
Makro / Külgazdaság Beszakadt a balkáni országok építőipara is
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 10:56
A koronavírus-járvány miatt erősen visszaesett az építési teljesítmény Délkelet-Európa meghatározó országaiban is. Főleg a magasépítés szenvedett – derül ki az európai országok építési piacát vizsgáló szervezet nyári értékeléséből és előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél