BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. augusztus 28. 13:01

30 évvel az újraegyesítés után is két eltérő világképű és értékrendű populáció él egymás mellett az egykori NSzK és NDK területén. A nyugatiak lenézése és érdektelensége hozzájárult a volt NDK polgárainak erős jobbratolódásához. Most vasárnap két kelet-német tartomány megrendítő jobbost visz be Németország politikai rendszerének. Káncz Csaba jegyzete.

(Fotó: Pixabay)

A május 26-i EP-választás eredménye már jelzésértékű volt Németországban, hiszen a bevándorlásellenes és euroszkeptikus AfD országosan 11 százalékot kapott – az egykori NDK területén fekvő Szászországban, illetve Brandenburgban pedig megelőzte Merkel kancellár pártját (CDU).  Most vasárnap nagy figyelemmel várt választások jönnek ebben a két tartományban.

A legfrissebb felmérések szerint a négymilliós Szászországot kormányzó CDU 31 százalékkal áll az élen, a második helyen pedig 25 százalékkal az AfD, amelyet szélsőjobboldali kapcsolatai miatt alkotmányvédelmi megfigyelés alá vontak. Brandenburgban a CDU csupán 18 százalékon áll, míg az AfD és a szociáldemokrata SPD fej-fej mellett haladnak 22 százalékkal.

Megzavarodott centrista pártok

Jelenleg mindkét tradicionális nagy párt komoly vezetési válsággal küszködik. A CDU több mint egy millió szavazóját szipkázták el a Zöldek az EP választáson, ezért Kramp-Karrenbauer pártvezér balra rántotta a konzervatívok szekerét. Ezzel viszont kiváltotta a haragját a CDU jobbszárnyának, amely a Bajorországban és a keleti tartományokban rendkívül megerősödött AfD-t szeretnék egy markánsabb jobboldali programmal visszaszorítani.

Az SPD negatív spirálban vergődik, nem véletlen, hogy az új elnöki pozícióra törekvő jelöltek többsége ősszel ki akar ugrani a kormányzó nagykoalícióból. A párt a héten pánikreakcióként bedobta a vagyonadó ötletét, amellyel 10 milliárd eurót szeretnének behajtani a leggazdagabbaktól. Ezzel azonban nemcsak a gazdasági érdekvédelmi szervezetek haragját váltotta ki.

Újra szétváló Németország

A vasárnapi tartományi választások várhatóan rávilágítanak majd egy egyre nyugtalanítóbb fejleményre Németországban. Arra ugyanis, hogy 30 évvel az újraegyesítés után is két eltérő világképű és értékrendű populáció él egymás mellett az egykori NSzK és NDK területén.

Káncz Csaba

Egy friss felmérés szerint míg Németország nyugati részén a klímaváltozást, a keleti tartományokban a migrációt tartják a legtöbben az ország előtt álló legfontosabb kihívásnak.

A lelki és mentális megosztottságot évtizedek óta kutató és arról könyvet is író Jana Hensel szerint 30 év után ki lehet mondani, hogy a Német Egység nem sikerült. Mégpedig azért nem, mivel a kelet-németek az átmenet évtizedei után egyre kevésbé érzik magukat ’németnek’ és egyre inkább ’kelet-németnek’. A magát győztesnek és felsőbbrendűnek érző NSzK elsöpörte az NDK-s múltat, és az ott élők azóta is folyamatos lenézéssel szembesülnek.

Ebből aztán megszületett egy újabb politikai megosztottság – sőt egyre szélesedő szakadék -, amely hozzájárult a volt NDK polgárainak erős jobbratolódásához, a harag egyre leplezetlenebb nyilvánosságra hozásához és a hétköznapi rasszizmushoz – amelyek fortyogó elegye adja mára a kelet-német identitást. Az NSzK területén pedig eközben maradt az érdektelenség és a lenézés.

Nos, a volt NDK teljes területén ma már az AfD a legnépszerűbb párt. Most vasárnap a két kelet-német tartomány megrendítő jobbost visz be az egyesült Németország politikai rendszerének.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
hírlevél