3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Pedig az AfD-t tartották a tartományi választás nagy esélyesének.

A szavazatok csaknem 40 százalékát összegyűjtve a Kereszténydemokrata Unió (CDU) győzött a németországi Szász-Anhalt tartományban vasárnap tartott törvényhozási (Landtag-) választáson, a hivatalos előzetes végeredmény szerint.

A CDU tartományi szervezete a német sajtóban megjelent első értékelések szerint szenzációs győzelmet aratott a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtti utolsó voksoláson. A párt és kancellárjelöltje, Armin Laschet így megerősödve vághat neki a szeptemberi Bundestag-választás kampányának.

A legnagyobb vesztes a korábban a legnagyobb esélyesnek tartott Alternatíva Németországnak (AfD), amely a közvélemény-kutatások alapján vártnál és az előző, 2016-os Landtag-választáson elért eredményénél is gyengébben szerepelt, de továbbra is a második számú politikai erő az ország keleti részén, a volt NDK területén fekvő Szász-Anhaltban.

A CDU és az AfD mellett négy párt jutott be a magdeburgi Landtagba, a Baloldal (Die Linke), a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek, és új szereplőként a liberális FDP. Támogatottságuk nagyságrendekkel elmarad a CDU-éhoz és az AfD-éhez képest. A Baloldal és az SPD jelentősen gyengült, a Zöldek a vártnál kevésbé erősödtek. Mindez részben annak tulajdonítható, hogy az AfD áttörésének esélye miatt érzett aggodalom tízezres nagyságrendben terelt választókat más pártoktól az AfD győzelemének megakadályozására egyedül esélynek tartott CDU-hoz.

  • A CDU a szavazatok 37,1 százalékát gyűjtötte össze, 7,3 százalékponttal erősödve a 2016-os 29,8 százalékhoz képest.
  • A jobbközép néppárttól jobbra álló AfD 20,8 százalékot szerzett, 3,5 százalékponttal kevesebbet az öt évvel korábbi 24,3 százaléknál.
  • A Baloldal 11 százalékos eredménnyel végzett a harmadik helyen, 5,3 százalékponttal elmaradva a 2016-os 16,3 százaléktól.
  • Az SPD első alkalommal süllyedt a 10 százalékos határ alá, a szavazatok 8,4 százalékát szerezte meg, 2,2 százalékponttal kevesebbet a 2016-os 10,6 százaléknál.
  • A Zöldek erősödtek, a szavazatok 5,9 százalékát szerezték meg, 0,7 százalékponttal többet az öt évvel korábbi 5,2 százaléknál.
  • Az FPD ezúttal átlépte az 5 százalékos küszöböt, így tíz év után ismét képviseletet szerzett a tartományi gyűlésben. A szavazatok 6,4 százalékát szerezték meg, 1,5 százalékponttal erősödve a 2016-os 4,9 százalékhoz képest.

A választási részvételi arány 57,4 százalék volt, csökkent az öt évvel korábbi 61,1 százalékhoz képest. A CDU 2002 óta megszakítás nélkül kormányoz Szász-Anhaltban. A vasárnapi választással véget ért ciklusban az SPD-vel és a Zöldekkel volt koalícióban. Az új ciklusban egyedül az SPD-vel is alakíthat többségi kormányt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Közel 10 éve nem látott lépésre készülnek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. június 22. 05:14
Kamatot utoljára 2011 decemberében emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), s most valami egetrengetőnek kellene történnie ahhoz, hogy a Monetáris Tanács mai ülésén ne vigye feljebb a 0,6 százalékos jegybanki alapkamatot, amit a vártnál tartósabban velünk maradó magasabb infláció leszorítása indokol. Csupán a kamatemelés mértéke a kérdéses. Míg néhány hete még az tűnt valószínűnek, hogy a ráta most 0,15 százalékponttal növekedhet, s esetleg egy hónap múlva ugyanennyivel, nem kizárt, hogy ez egy lépésben megtörténhet, sőt, vannak olyanok a piacon, akik mára már az 1 százalékos bűvös határ elérését vizionálják.
Makro / Külgazdaság 233 háziorvos adta fel a praxisát a járvány alatt
Kormos Olga | 2021. június 21. 18:46
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adataiból az derül ki, hogy a járvány ideje alatt 233 háziorvos hagyta ott a praxisát.
Makro / Külgazdaság Kína elleni háború - az admirális forgatókönyve
Káncz Csaba | 2021. június 21. 15:11
Az admirális úgy kalkulál, hogy egy háború esetén az USA elsősorban a légierejére és haditengerészetére támaszkodna, egy szárazföldi háborút kizártnak tart.  A kommunista pártlap szerint az USA nem tervezi Kína katonai megszállását, mivel Peking nukleáris hatalom.   Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Matolcsy György keményen nekiment a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 13:21
A jegybankelnök cikkében hibásnak nevezte, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát, mivel – ahogy Matolcsy György fogalmaz – feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.
Makro / Külgazdaság Németország lóhalálában olt, hogy megelőzze a delta variáns hullámát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 21. 12:23
Az ország lakosságának több mint 30 százaléka már teljesen immunizált.
Makro / Külgazdaság 8 éve nem volt ilyen drága a benzin, mint lesz szerdától
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 11:28
Szerdától további 5-5 forinttal megy feljebb mind a benzin, mind a gázolaj literenkénti bruttó átlagára, ami azt jelenti, hogy a hét közepétől már 10-10 forinttal magasabb árakon tankolhatunk,  mint tehettük csütörtök éjfélig.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 5 millió 411 ezer a beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 09:21
A hétfői adatok is kedvező járványhelyzetről árulkodnak idehaza. A járvány lecsengésével a hétvégén már nem közöltek adatokat az illetékes szervek, így hétfőn reggel a hétvége összesített számait ismerhettük meg.
Makro / Külgazdaság Olyan optimista lett a hazai üzleti világ, mint a koronavírus-járvány kezdete óta soha
MTI | 2021. június 21. 08:34
Hatalmas javulások után júniusban már ott tart az optimizmus, ahol tavaly év elején tartott, mutatja ki a GKI konjunktúraindexe.
Makro / Külgazdaság Népszava: a kórházakban folytatódhat a „nemreform”
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 08:00
Még idén mintegy 22 milliárd forinttal ösztönözné a kormányzat egyebek mellett a járvány miatt elmaradt beavatkozások felgyorsítását – derül ki a kórházi ellátások újraindításáról szóló minisztériumi javaslatból.
Makro / Külgazdaság Év végéig élnek a kedvező szabályok a Szép-kártyánál
MTI | 2021. június 21. 06:52
A Szép-kártya kedvező szabályai több mint 50 milliárd forintot hagyhatnak az érintetteknél az idén. A csaknem felére csökkentett adó mellett a munkavállalóknak adható összeg is megduplázódott, a kedvező szabályok a kormány egyik újabb döntése nyomán az év végéig fennmaradnak - mondta Tállai András az MTI-nek.
hírlevél
depositphotos