BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. október 29. 08:53

A német kormányzó nagykoalíció kiüresedett, pártjait vezetési válság sújtja. A Türingiában agyonvert CDU élén máris megindult a gyilkos belharc. Káncz Csaba jegyzete.

A vert sereg: Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter, a CDU országos elnöke, Mike Mohring, a CDU türingiai elnöke és Angela Merkel kancellár a párt elnökségének tegnapi ülésén. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

A vasárnapi tartományi választásokon Türingiában a hagyományos centrista néppártok (CDU és SPD) már csak a szavazatok 30 százalékát tudták elhozni – miközben 20 éve még a 70 százalékát nyerték el.  Akárcsak korábban Olaszországban és Franciaországban tapasztalhattuk, jelenleg szemünk láttára omlik be a hagyományos német politikai centrum.  Valóban, a német kormányzó nagykoalíció napjainkra kiüresedett, pártjait vezetési válság sújtja.

CDU

A konzervatív néppárt lett a választás nagy vesztese, 5 év alatt elvesztve szavazóinak egyharmadát Türingiában. Ha a vergődés tovább tart, akkor a CDU elnökasszonyának, Annegret Kramp-Karrenbauernek (AKK) a felemelkedését a nagypolitikába vasárnappal befejezettnek is lehet tekinteni – hogy Merkel még méltónak tekinthető kiszállását a kancellári hivatalból ne is említsük.  A gyatra eredmények a közelgő, 2021-es Bundestag-választások előtt egyre hangsúlyosabban vetik fel a kérdést, alkalmas-e AKK akár Európa legjelentősebb pártjának irányítására, akár pedig arra, hogy majd Merkel helyébe lépjen.

A pártban máris megindult a gyilkos belharc. Friedrich Merz, aki tavaly decemberben éppen, hogy elvesztette a CDU elnökségéért folytatott harcot, már az elmúlt órákban keményen nekiment AKK-nak.  A Willkommenskultur fő felelőse, Merkel kancellár eközben egyre inkább visszavesz a nyilvános megjelenéseiből.

SPD

8.2 százalékos eredményével újra nagyot bukott Németország legrégebbi és legnagyobb taglétszámú pártja.  A drámai zuhanás mértékét jól mutatja, hogy az SPD 20 év alatt 13 millió szavazóját vesztette el az országban.  Willy Brandt óta – aki 1964 és 1987 között vezette a pártot – 17 vezetője volt az SPD-nek, ebből négy ügyvivő. Andrea Nahles júniusi lemondása óta senki sem akarja igazán átvenni a negatív spirálban vergődő alakulatot.

AfD

Káncz Csaba

Miközben az euroszkeptikus párt a volt NSZK területén stagnál, a volt NDK területén a szemünk láttára válik néppárttá.  Az AfD minden (!) 60 év alatti választásra jogosult korcsoportban nyert Türingiában, és hogy nem többet vitt, annak valószínűleg az egyetlen oka maga Björn Höcke tartományi pártvezető.  Ő még sok AfD-választónak is túl radikális, nem véletlen, hogy az összes nagyobb párt jelöltje megelőzte a népszerűségi listákon, és még a saját körzetét sem tudta megnyerni.

Höckét a megkérdezettek csupán 14 százaléka látta alkalmas miniszterelnöknek, miközben pártja több mint 23 százalékot kapott. A Höcke által vezetett “Der Flügel” (A Szárny) egy ideje a német alkotmányvédelmi hivatal által is megfigyelés alatt tartott szélsőjobboldali radikális mozgalom, amely rasszista nézeteket terjeszt és vall.  Höcke a történelmi revizionizmus vezéralakja, aki egy 2017-es előadásában a német emlékezéskultúra száznyolcvan fokos fordulatát követelte és a „szégyen emlékművének” nevezte a holokausztra emlékező berlini emlékhelyet.

Az már a hazai közállapotokat jellemzi, hogy a Külügy két éve elhívta egy budapesti konferenciára előadónak az AfD radikális szárnyának főideológusát, Götz Kubitscheket.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza Gulyás Gergely bejelentését
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
hírlevél