BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. október 29. 08:53

A német kormányzó nagykoalíció kiüresedett, pártjait vezetési válság sújtja. A Türingiában agyonvert CDU élén máris megindult a gyilkos belharc. Káncz Csaba jegyzete.

A vert sereg: Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter, a CDU országos elnöke, Mike Mohring, a CDU türingiai elnöke és Angela Merkel kancellár a párt elnökségének tegnapi ülésén. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

A vasárnapi tartományi választásokon Türingiában a hagyományos centrista néppártok (CDU és SPD) már csak a szavazatok 30 százalékát tudták elhozni – miközben 20 éve még a 70 százalékát nyerték el.  Akárcsak korábban Olaszországban és Franciaországban tapasztalhattuk, jelenleg szemünk láttára omlik be a hagyományos német politikai centrum.  Valóban, a német kormányzó nagykoalíció napjainkra kiüresedett, pártjait vezetési válság sújtja.

CDU

A konzervatív néppárt lett a választás nagy vesztese, 5 év alatt elvesztve szavazóinak egyharmadát Türingiában. Ha a vergődés tovább tart, akkor a CDU elnökasszonyának, Annegret Kramp-Karrenbauernek (AKK) a felemelkedését a nagypolitikába vasárnappal befejezettnek is lehet tekinteni – hogy Merkel még méltónak tekinthető kiszállását a kancellári hivatalból ne is említsük.  A gyatra eredmények a közelgő, 2021-es Bundestag-választások előtt egyre hangsúlyosabban vetik fel a kérdést, alkalmas-e AKK akár Európa legjelentősebb pártjának irányítására, akár pedig arra, hogy majd Merkel helyébe lépjen.

A pártban máris megindult a gyilkos belharc. Friedrich Merz, aki tavaly decemberben éppen, hogy elvesztette a CDU elnökségéért folytatott harcot, már az elmúlt órákban keményen nekiment AKK-nak.  A Willkommenskultur fő felelőse, Merkel kancellár eközben egyre inkább visszavesz a nyilvános megjelenéseiből.

SPD

8.2 százalékos eredményével újra nagyot bukott Németország legrégebbi és legnagyobb taglétszámú pártja.  A drámai zuhanás mértékét jól mutatja, hogy az SPD 20 év alatt 13 millió szavazóját vesztette el az országban.  Willy Brandt óta – aki 1964 és 1987 között vezette a pártot – 17 vezetője volt az SPD-nek, ebből négy ügyvivő. Andrea Nahles júniusi lemondása óta senki sem akarja igazán átvenni a negatív spirálban vergődő alakulatot.

AfD

Káncz Csaba

Miközben az euroszkeptikus párt a volt NSZK területén stagnál, a volt NDK területén a szemünk láttára válik néppárttá.  Az AfD minden (!) 60 év alatti választásra jogosult korcsoportban nyert Türingiában, és hogy nem többet vitt, annak valószínűleg az egyetlen oka maga Björn Höcke tartományi pártvezető.  Ő még sok AfD-választónak is túl radikális, nem véletlen, hogy az összes nagyobb párt jelöltje megelőzte a népszerűségi listákon, és még a saját körzetét sem tudta megnyerni.

Höckét a megkérdezettek csupán 14 százaléka látta alkalmas miniszterelnöknek, miközben pártja több mint 23 százalékot kapott. A Höcke által vezetett “Der Flügel” (A Szárny) egy ideje a német alkotmányvédelmi hivatal által is megfigyelés alatt tartott szélsőjobboldali radikális mozgalom, amely rasszista nézeteket terjeszt és vall.  Höcke a történelmi revizionizmus vezéralakja, aki egy 2017-es előadásában a német emlékezéskultúra száznyolcvan fokos fordulatát követelte és a „szégyen emlékművének” nevezte a holokausztra emlékező berlini emlékhelyet.

Az már a hazai közállapotokat jellemzi, hogy a Külügy két éve elhívta egy budapesti konferenciára előadónak az AfD radikális szárnyának főideológusát, Götz Kubitscheket.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
- | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
Makro / Külgazdaság Irán és Izrael a kibertérben vetélkedik – lebénult a kikötő
Káncz Csaba | 2020. május 24. 16:59
Napjainkban a geopolitikai csatározások egyik központi eleme a kritikus infrastruktúrák megbénítása. Az izraeli kibertámadást követően az iráni kikötő legalább három napra teljesen lebénult, számítógépei elsötétültek, a kapuk előtt feltorlódtak a teherautók, ahogyan a kikötőben veszteglő hajók is elzárták az utat a tenger felé.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ötből négy fertőzött könnyen átvészeli a koronavírust
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 13:18
Június másodikától ismét lehet használni az iskolaépületeket, például kiscsoportos oktatásra, ennek nincs felső létszáma. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott az is, hogy a koronavírus-fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy magától meggyógyul.
Makro / Külgazdaság Indulnak a misék a franciáknál, jön az alapjövedelem a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 10:01
Két hónapos szünet után újraindulhattak a misék Franciaországban, miután egyre inkább visszaszorul a járvány. Spanyolországban júniustól bevezetik az alapjövedelmet. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
Makro / Külgazdaság 486-ra nőtt a koronavírusos elhunytak száma itthon, de egyre kevesebb az aktív fertőzött
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 07:22
Életét vesztette újabb 4 krónikus beteg.
Makro / Külgazdaság A túlélés a tét – súlyos hatással lehet a vírusválság a lelki egészségre
Wéber Balázs | 2020. május 24. 06:07
Olaszországban ötből négy embernek külső segítség kell ahhoz, hogy lelkileg megbirkózzon a koronavírus-járvány következményeivel. Nem csak a bezártság okozott és okoz megterhelést, hanem a létbizonytalanság, a megélhetés elvesztése is. Többen öngyilkosok lettek, ez azonban csak a jéghegy csúcsa.
Makro / Külgazdaság Itt a vége: becsődölt az egyik legnagyobb autókölcsönző
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 19:20
A világ egyik legrégibb autókölcsönző cége is áldozatul esett a koronavírus-járványnak: a Hertz amerikai és kanadai cége nem bírt az adósságával.
Makro / Külgazdaság Alapjövedelmet kapnak a spanyolok és beindulhat a turizmus
MTI | 2020. május 23. 17:08
A spanyol kormány szerint már túl van a nehezén az ország, júniustól alapjövedelmet kapnak a háztartások és júliustól fogadják a külföldi turistákat is.
Makro / Külgazdaság Nem mindenki kér a német-francia mentőcsomagból
MTI | 2020. május 23. 15:37
Olcsó hitelekkel lendítenék fel az európai gazdaságot az osztrák-svéd-dán-holland négyes, amelyek elutasítják a német-francia terveket.
hírlevél