3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A német kormányzó nagykoalíció kiüresedett, pártjait vezetési válság sújtja. A Türingiában agyonvert CDU élén máris megindult a gyilkos belharc. Káncz Csaba jegyzete.
A vert sereg: Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter, a CDU országos elnöke, Mike Mohring, a CDU türingiai elnöke és Angela Merkel kancellár a párt elnökségének tegnapi ülésén. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

A vasárnapi tartományi választásokon Türingiában a hagyományos centrista néppártok (CDU és SPD) már csak a szavazatok 30 százalékát tudták elhozni – miközben 20 éve még a 70 százalékát nyerték el.  Akárcsak korábban Olaszországban és Franciaországban tapasztalhattuk, jelenleg szemünk láttára omlik be a hagyományos német politikai centrum.  Valóban, a német kormányzó nagykoalíció napjainkra kiüresedett, pártjait vezetési válság sújtja.

CDU

A konzervatív néppárt lett a választás nagy vesztese, 5 év alatt elvesztve szavazóinak egyharmadát Türingiában. Ha a vergődés tovább tart, akkor a CDU elnökasszonyának, Annegret Kramp-Karrenbauernek (AKK) a felemelkedését a nagypolitikába vasárnappal befejezettnek is lehet tekinteni – hogy Merkel még méltónak tekinthető kiszállását a kancellári hivatalból ne is említsük.  A gyatra eredmények a közelgő, 2021-es Bundestag-választások előtt egyre hangsúlyosabban vetik fel a kérdést, alkalmas-e AKK akár Európa legjelentősebb pártjának irányítására, akár pedig arra, hogy majd Merkel helyébe lépjen.

A pártban máris megindult a gyilkos belharc. Friedrich Merz, aki tavaly decemberben éppen, hogy elvesztette a CDU elnökségéért folytatott harcot, már az elmúlt órákban keményen nekiment AKK-nak.  A Willkommenskultur fő felelőse, Merkel kancellár eközben egyre inkább visszavesz a nyilvános megjelenéseiből.

SPD

8.2 százalékos eredményével újra nagyot bukott Németország legrégebbi és legnagyobb taglétszámú pártja.  A drámai zuhanás mértékét jól mutatja, hogy az SPD 20 év alatt 13 millió szavazóját vesztette el az országban.  Willy Brandt óta – aki 1964 és 1987 között vezette a pártot – 17 vezetője volt az SPD-nek, ebből négy ügyvivő. Andrea Nahles júniusi lemondása óta senki sem akarja igazán átvenni a negatív spirálban vergődő alakulatot.

AfD

Káncz Csaba

Miközben az euroszkeptikus párt a volt NSZK területén stagnál, a volt NDK területén a szemünk láttára válik néppárttá.  Az AfD minden (!) 60 év alatti választásra jogosult korcsoportban nyert Türingiában, és hogy nem többet vitt, annak valószínűleg az egyetlen oka maga Björn Höcke tartományi pártvezető.  Ő még sok AfD-választónak is túl radikális, nem véletlen, hogy az összes nagyobb párt jelöltje megelőzte a népszerűségi listákon, és még a saját körzetét sem tudta megnyerni.

Höckét a megkérdezettek csupán 14 százaléka látta alkalmas miniszterelnöknek, miközben pártja több mint 23 százalékot kapott. A Höcke által vezetett “Der Flügel” (A Szárny) egy ideje a német alkotmányvédelmi hivatal által is megfigyelés alatt tartott szélsőjobboldali radikális mozgalom, amely rasszista nézeteket terjeszt és vall.  Höcke a történelmi revizionizmus vezéralakja, aki egy 2017-es előadásában a német emlékezéskultúra száznyolcvan fokos fordulatát követelte és a „szégyen emlékművének” nevezte a holokausztra emlékező berlini emlékhelyet.

Az már a hazai közállapotokat jellemzi, hogy a Külügy két éve elhívta egy budapesti konferenciára előadónak az AfD radikális szárnyának főideológusát, Götz Kubitscheket.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Megint útra kel Orbán Viktor, folytatódik a "békemisszió"?
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:02
Csütörtökön már újabb állam- és kormányfőkkel lesz randevúja a magyar miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt kaptak a britek
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 09:46
Tartotta a jegybanki célt az infláció júniusban is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG