4p
A szemünk előtt bomlik fel a régi világpolitikai rend és csupán egyes érdekkörök akarják még elhitetni az olcsó pénz cunamijával, hogy a régi rend fenntartható. Az választások Bajorországban és Hessenben már kiemelhetik azokat, akik leválthatják a kormányzati kontrollt vesztett kancellárt. Nem világos, hogy Orbán milyen erőkre számíthat, ha az EU ellenes felkelés komolyabb destabilizációhoz vezet.

Az Egyesült Államok elnöke keddi, az ENSZ közgyűlése előtt elmondott beszédében ostorozta a globalizmust és annak intézményeit – mindezt annak az országnak a képviseletében, amely a második világháború végén ezeket az intézményeket létrehozta. Valóban, a szemünk előtt bomlik fel a régi világpolitikai rend és csupán egyes érdekkörök akarják még ideig-óráig elhitetni az olcsó pénz cunamijával, hogy a régi rend fenntartható. Igaza volt az Ausztrál Stratégiai Intézet (ASPI) 2016 júniusi  jelentésének, amely már akkor figyelmeztetett a nyugati világgal kapcsolatban a kísérteties 1920-as és 1930-as évek reakciós politikáinak visszatérésére.

Elveszett kormányzati kontroll

Kontinensünk vezető országaira pillantva elképesztő kép tárul elénk. A második világháború vége óta nem gyakran szerepelt együtt a „Németország” és a kormányzási káosz” egy mondaton belül, de most ezt is megértük. Merkel kancellár, a hagyományos európai politikai osztály vezető alakja - nemrégen még a világ legbefolyásosabb női politikusa - alól a szemünk előtt rántják ki a szőnyeget saját frakciótársai, miközben a német polgárok 47 százaléka előrehozott választást követel. Az októberi választások Bajorországban és Hessenben már kiemelhetik azokat az arcokat a CDU-n belül (Annegret Kramp-Karrenbauer, Armin Laschet és Jens Spahn), akik egyik napról a másikra leválthatják a kormányzati kontrollt vesztett kancellárt.

Káncz Csaba

Merkel közelgő bukása több millió európai számára kimondottan örömhír. Valóban, az általa három éve meghirdetett Willkommenskultur elmélyítette a német- és az európai hagyományos centrum válságát. Hozzájárult az Egyesült Királyság kiválási törekvéseihez, elidegenítette az EU keleti peremvidékének lakóit, és extra gazdasági és politikai terhet rótt az amúgy is csődben lévő Görögországra és Olaszországra. De mindenekelőtt: aláásta az EU missziós törekvését, amely szerint a szolidaritás és az együttes cselekvés erősebb kontinenst eredményez.

Márpedig a Monarchia 100 évvel ezelőtti bukásának egyik legfőbb tanulsága, hogy egy geopolitikai vihar pillanatok alatt széthasíthat egy multinacionális tömböt. A fragmentálódó Európában a főbb politikai frontok immár nem a jobb- és baloldal között húzódnak, hanem sokkal inkább a fönt és lent, a központ és a periféria, valamint azok között, akik számára előnyös az Unió, illetve akik úgy érzik, hogy leszakadtak és ezért Brüsszelt teszik felelőssé.

Vigyázz, hogy mit kívánsz!

De Németország mellet több vezető nyugat-európai ország is elképesztő állapotban van. Svédországban kedden elbukta a bizalmi szavazást a miniszterelnök, patthelyzet alakult ki a szeptember eleji parlamenti választás eredményeként, és csak hónapok múlva alakulhat meg az új kormány. Az Egyesült Királyságban hónapok óta egy végletesen kettéhasadt kormánypártot, egy lebénult kormányt és egy politikai halott miniszterelnököt látunk. Franciaországban Macron elnök népszerűsége 16 hónappal megválasztása után 19 százalékra zuhant, miközben a polgárok 60 százalékának negatív véleménye van a fiatal politikusról.

A magyar miniszterelnök eközben már alig várja, hogy jövő májusban az Európai Parlamenti választásokon megrendüljön a hagyományos európai rend és az osztrák Szabadságpárttal, valamint az olasz Ligával karöltve egy új, forradalmi mozgalom élén haladhasson. Nem világos azonban, hogy Orbán milyen erőkre számíthat, ha a Trump- és Putyin által is megtámogatott EU ellenes felkelés komolyabb kontinentális destabilizációhoz vezet. Márpedig a magyar-ukrán politikai kapcsolatok egyre  feszültebbek, a hazai szárazföldi erők harcértéke pedig gyakorlatilag nulla.

Káncz Csaba jegyzet

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG