Hirdetés
Hirdetés

Földindulás Németországban: véget érhet a Merkel-korszak

Wéber Balázs, 2018. szeptember 26., 13:00

Német lapok szerint a Merkel-éra végének kezdetét jelzi, hogy tegnap a kereszténydemokrata képviselők leváltották a kancellár bizalmasát a parlamenti frakció éléről. Angela Merkel maga is vereségnek nevezte a szavazást, amely valójában inkább róla szólt, semmint szövetségeséről. A német kancellár iránti bizalom nem csak a pártszövetségén belül látszik megrendülni, hanem a választók körében is: a CDU támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt.

German Chancellor Angela Merkel during the beginning of the weekly meeting of the German Federal cabinet at the Chancellery in Berlin, Germany, 26 September 2018. EPA/HAYOUNG JEON
Megrendülve: Angela Merkel a mai kormányülésen Berlinben. EPA/HAYOUNG JEON

Hatalmas visszhangot kapott a német sajtóban, hogy tegnap a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti képviselőcsoportja leváltotta frakcióvezetői tisztségéről Angela Merkel bizalmasát, Volker Kaudert, és Ralph Brinkhaus eddigi frakcióvezető-helyettest nevezte ki a helyére. Kauder – aki Angela Merkel hatalomra kerülése, 2005 óta vezette a frakciót – 112 szavazatot kapott, Brinkhaus 125-öt. A szavazás titkos volt.

A vég kezdete

Hirdetés

Német baloldali és konzervatív lapok egyaránt úgy vélik, hogy a történtek a Merkel-éra végének a kezdetét (vagy a folyamat egy újabb fontos állomását) jelentik. A Spiegel például Búcsú a hatalomtól címmel számolt be a történtekről: a kancellár legfontosabb bizalmasát és egyben kormányzati hatalmának a központját vesztette el, ezért a nagykoalíciónak nincs többé jövője.

A baloldali lap emlékeztet arra, hogy Brinkhaust a frakción kívül alig ismerik. A képviselőcsoport tagjai mégis rá szavaztak, miközben nagyon jól tudták, hogy ezzel instabillá teszik Merkel hatalmát. Elemzők szerint a voksolás valójában a kancellárról szólt, és azt jelzi, hogy a frakción belül számottevő az elégedetlenség vele szemben.

A Spiegel kiemeli: Kauder leváltásával Merkel elvesztette a „hozzáférést” a kereszténydemokrata frakcióhoz. A CSU már évek óta folyamatosan megkérdőjelezi a kancellár tekintélyét, a koalíciós partner szociáldemokraták pedig felőrlődtek (népszerűségük történelmi mélyponton van – a szerk.), és szeretnék minél előbb otthagyni a koalíciót. 

Béna kacsa-állapot

Hasonló véleményen van a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) is. A konzervatív lap szerint sem a kancellár, sem a bizalmasa nem sejtette, hogy mekkora az elégedetlenség vele szemben, Brinkhaus győzelme meglepő volt, és mindez azt üzeni Merkelnek, hogy közeleg a vég.

Párton belül már a 2017-es parlamenti választások előtt voltak jelei annak, hogy a Merkel-éra a végéhez közeleg, ami együtt járt a kancellár tekintélyének csökkenésével. A mostani vereség után már csak az a kérdés, hogy meddig tart még ez a „béna kacsa” állapot – írja a FAZ. (Béna kacsának azt politikust nevezik, aki hivatalosan ugyan még hatalmon van, de befolyása korlátozott, fontos döntéseket nem hozhat, és hamarosan távozik poszjáról - a szerk.)

Bizalmatlansági szavazást követelnek

Thomas Oppermann, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke szerint a frakcióvezető-választás "nyílt felkelés Merkel ellen", a liberális párt pedig már bizalmatlansági szavazást követel a kancelárral szemben a Bundestagban, mivel a tekintélye "megsemmisült" a CDU/CSU-frakcióban.

Brinkhaus egyelőre annyit közölt, hogy támogatja a kancellárt, és egy erős kormányt szeretne. Vezető kereszténydemokrata politikusok egyúttal elvetették a bizalmatlansági szavazásra vonatkozó kérést.  

A migrációba bukik bele?

A kancellár mélyrepülésében alighanem komoly szerepet játszik migrációs politikája. A konzervatív Die Welt megjegyzi: Merkel hatalma már a 2016-os kölni szilveszteri éjszaka (a bevándorlók által elkövetett tömeges molesztálások) óta hanyatlik, és ez a folyamat visszafordíthatatlan. A lap szerint mielőbb távoznia kellene, különben pártját is magával ránthatja a szakadékba.       

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a CDU támogatottsága 28 százalékon áll, ami negatív rekord. Mélyponton vannak a koalíciós partner szociáldemokraták is, akikre a németeknek mindössze 17 százaléka szavazna. Előretört viszont a migrációellenes, radikális jobboldali Alternatíva Németországnak, amely ma már országosan a második legerősebb (18 százalék), keleten pedig a legerősebb (25 százalék) párt.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?