Hirdetés
Hirdetés

Robbant a bomba Németországban: előretört a bevándorlás-ellenes párt

2018. szeptember 21., 08:05

Az AfD már a második legnépszerűbb politikai erő, Angela Merkel pártja viszont még soha nem volt ilyen népszerűtlen.

Leif-Erik Holm, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német jobboldali pártnak a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási választáson indult jelöltje (k), Alexander Gauland, az AfD alapítója (b) és Beatrix von Storch, a párt európai parlamenti képviselője, miután az urnazárást követő első becslések szerint pártjuk bejutott a helyi törvényhozásba. (Kép forrása: EPA/Daniel Bockwoldt)
Alexander Gauland, az AfD alapítója és vezetője (bal), valamint a párt két frakcióvezető-helyettese, Leif-Erik Holm és Beatrix von Storch (Kép forrása: EPA/Daniel Bockwoldt)

Megelőzte a szociáldemokratákat az Alternatíva Németországnak (AfD) a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint. A migrációt ellenző, radikális jobboldali párt országosan a szavazatok 18 százalékára számíthatna, ha ma lennének a választások, és ezzel a második helyet szerezné meg. Kelet-Németországban pedig már az AfD a legerősebb párt: a választók 25 százaléka voksolna rájuk.

Országosan ugyan még mindig az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) az első, 28 százalékos támogatottságuk történelmi mélypontot jelez. Mélyrepülésben vannak a koalíciós partner szociáldemokraták is, akikre a németeknek mindössze 17 százaléka szavazna.

Hirdetés

A Zöldek 15, a Baloldal nevű párt 10, a Liberálisok 9 százalékon állnak a német közszolgálati televízió, az ARD Deutschlandtrend nevű felmérése szerint.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Forradalmi dráma a tévében: Budapestre figyel a világsajtó

Forradalmi dráma a tévében: Budapestre figyel a világsajtó

Német lapvélemények szerint a magyarországi tüntetések akár trendfordulót is hozhatnának, az ellenzék egysége azonban törékeny, a lakosság pedig szkeptikus. Az esetleges általános sztrájknak a német (és persze más külföldi) cégek nem örülnének, hiszen komoly összegeket fektettek be nálunk az elmúlt években.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?