<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Svédország
Makro / Külgazdaság A svéd kormány nem örül a menekülteknek, de készül rájuk
Gonda Zsuzsanna – Himmler György (Stockholm) | 2022. április 14. 05:46
A svéd kormány tanult a 2015-ös válságból: ezúttal nem várja tárt karokkal a menekülteket. A legnagyobb gondot a lakhatás jelenti. A civil társadalom hozzáállása pozitívabb.
Makro / Külgazdaság Nem a NATO, Svédország és Finnország dönt a lehetséges csatlakozásról
Privátbankár.hu | 2022. április 12. 11:58
Svédország és Finnország szuverén döntésén múlik, hogy csatlakoznak-e a NATO-hoz; a szervezet nem zárkózik el az új tagok felvétele elől - mondta Rob Bauer holland admirális, az észak-atlanti szövetség katonai bizottságának elnöke kedden Szöulban.
Makro / Külgazdaság Fordulat Svédországban: tényleg mérlegelik a NATO-tagságot
Wéber Balázs | 2022. március 31. 08:59
A kormányzó szociáldemokraták a korábbiakkal ellentétben már lehetségesnek tartják a csatlakozást az észak-atlanti szövetséghez.
Makro / Külgazdaság Rákosi szalámitaktikája és Putyin - a svédek most eléggé meg vannak ijedve
Elek Lenke | 2022. március 16. 05:17
A svédek most eléggé meg vannak ijedve, de nincs valós veszélyérzetük. Ez kitűnt a járvány alatt is.
Személyes pénzügyek Jön a részvénynyugdíj, mutatjuk, mit tudunk róla eddig
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 19:04
Németországban újfajta nyugdíj bevezetését tervezik, amely az eddigi klasszikus állami nyugdíjt egészítené ki, és a járulék részvényekbe fektetésén alapulna. Ez felpezsdítheti a németek befektetési kedvét és a részvénypiacot is. Irigykedve nézik a svéd modellt, amely igencsak bejött, évente átlag 11 százalékot hozott a nyugdíjasoknak húsz éven keresztül.
Makro / Külgazdaság Menekülés a Covid-disztópiából avagy mit tanulhatunk a svédektől?
Wéber Balázs | 2020. november 10. 14:34
Mintha egy elcseszett sci-fibe csöppentünk volna – 1984 itt kopogtat az ajtónkon. De azért van kiút. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság A svéd járványügyi vezető szerint komolyabb korlátozások kellettek volna
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 13:40
Svédország vizsgálatot ígér az ország járványügyi stratégiája ügyében. Anders Tegnell, a svédek vezető epidemológusa pedig úgy véli, hogy az országnak keményebb korlátozásokat kellett volna bevezetni a koronavírus elleni küzdelemben a magas halálozási ráta elkerülése érdekében.
Makro / Külgazdaság Mennyire lesz sikeres a svéd válságkezelési modell? Senki sem tudja
Privátbankár.hu | 2020. május 10. 17:05
Valószínűtlen, hogy a svéd gazdaság profitál a különutas válságkezelésből, de senki sem tudja, mennyire lesz sikeres a svéd modell.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: nagy bejelentés készül Svédországban
Wéber Balázs | 2020. április 20. 08:42
A skandináv állam egyes területei néhány hét múlva nyájvédettséget szerezhetnek. Olaszországban és Spanyolországban egyre kevesebb a napi halálos áldozat. Az olasz kormány ma hozza nyilvánosságra a korlátozó intézkedések lazításának ütemezését. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
Makro / Külgazdaság Koronavírus: belobbantak Stockholm és Oslo migráns negyedei
Káncz Csaba | 2020. április 6. 21:03
A svéd- és norvég fővárosban a szomáliaiak felülreprezentáltsága a halottak között a zsúfolt szállásaiknak köszönhető, valamint alacsony szintű hozzáférésükhöz a járvánnyal kapcsolatos információkhoz. A többnyelvű felvilágosító kampány mindkét országban elkésett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amelyet nem bénított meg a vírus – interjú egy svédországi magyarral
Wéber Balázs | 2020. március 27. 12:44
Svédországban, kisebb-nagyobb változásokkal, de a megszokott mederben zajlik az élet, mondta a Privátbankár.hu-nak Gonda Zsuzsanna magyar újságíró, aki egy Stockholm közeli kisvárosban él családjával. A skandináv ország különutas válságkezelést folytat: csupán a betegeket és időseket próbálja izolálni, valamint csak a súlyos eseteket diagnosztizálja, hogy elkerülje a pánikot.
Makro / Külgazdaság Ide csak akkor költözhetsz be, ha törődsz a szomszédokkal
Wéber Balázs | 2020. február 22. 17:21
Rendhagyó módon küzd az elmagányosodás ellen egy önkormányzat Svédországban: a lakásokat csak olyan bérlők vehetik ki, akik vállalják, hogy hetente minimum két órát más lakók társaságában töltenek.
Makro / Külgazdaság Olyan bankjegyet tesztelnek a svédek, ami sehol máshol nincs
Privátbankár.hu | 2020. február 21. 14:53
A svédországi központi bank bejelentette, hogy megkezdte a svéd korona digitális változata, az e-korona tesztelését, amivel a skandináv ország egy lépéssel közelebb került a világ első digitális jegybankpénzének kibocsátásához.
Makro / Külgazdaság Menekülés a depresszióból: Greta Thunberg titkos története
Wéber Balázs | 2019. december 30. 13:40
Nem a klímát akartam megmenteni, hanem a lányomat, mondta egy ma megjelent interjúban az Év emberének választott klímavédelmi aktivista, Greta Thunberg édesapja. Svante Thunberg szerint a közéleti szerepvállalás egy jó ügyért segített lányának depressziója leküzdésében. Ugyanakkor aggódik az őt érő gyűlölethullám miatt, és szeretné, ha ismét visszaülne az iskolapadba.
Makro / Külgazdaság Újabb bukott Willkommenskultur – politikai földrengés Svédországban
Káncz Csaba | 2019. november 19. 09:00
A bevándorlás-ellenes svéd párt először előzte meg a kormányzó Szociáldemokratákat a közvéleménykutatásokban. Az 1950-es évek óta először a Svédországból átáramló szervezett bűnözői csoportok miatt Dánia határőrizetet vezetett be. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Iszlamista pártok alakulnak Svédországban – az oroszok segítik az ellenállást
Káncz Csaba | 2019. szeptember 20. 09:19
Svédországban, Norvégiában és Németországban is megjelent a szélsőjobboldali terror a növekvő muszlim bevándorlásra adott válaszként. Zsidó szervezetek szerint Európában az antiszemitizmus új formáját képviselik a létrejövő iszlamista pártok. Káncz Csaba jegyzete.
Személyes pénzügyek A svéd modell menthetné meg a nyugdíjakat?
Privátbankár.hu | 2019. július 30. 06:06
A nyugdíjrendszer Németországban is hatalmas nyomás alatt áll: a demográfiai változások miatt egyre több a nyugdíjas, és egyre kevesebb a járulékfizető. Ezért a kormány arra ösztönözi az embereket, hogy többet fordítsanak magánnyugdíjra, előtakarékosságra. Ez azonban Németországban rendkívül bonyolult. Az ország most a svédektől tanulna.
Makro / Külgazdaság Berágott a külügy: bekérették Svédország budapesti nagykövetét
Privátbankár.hu | 2019. május 10. 17:38
Nem tetszett nekik a svéd miniszterelnök kijelentése.
Makro / Külgazdaság Nem értik a svédországi magyarok, hogy miért akadt ki a svéd kormány
Privátbankár.hu | 2019. február 23. 16:25
Úgy vélik, hogy a magyar kormány családvédelmi terve jó célt szolgál. A svéd társadalombiztosítási miniszter szerint viszont a 30-as évek Németországát idézi.
Makro / Külgazdaság Ha ti is, akkor mi is: Szijjártó bekérette a svéd nagykövetet
Privátbankár.hu | 2019. február 20. 13:48
Berendelték a magyar nagykövetet, erre a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) is bekéreti Svédország budapesti nagykövetét a svéd szociális miniszter megjegyzése miatt.
Makro / Külgazdaság Közeleg Merkel bukása – milyen Európát hagy maga után?
Káncz Csaba | 2018. szeptember 27. 13:04
A szemünk előtt bomlik fel a régi világpolitikai rend és csupán egyes érdekkörök akarják még elhitetni az olcsó pénz cunamijával, hogy a régi rend fenntartható. Az választások Bajorországban és Hessenben már kiemelhetik azokat, akik leválthatják a kormányzati kontrollt vesztett kancellárt. Nem világos, hogy Orbán milyen erőkre számíthat, ha az EU ellenes felkelés komolyabb destabilizációhoz vezet.
Makro / Külgazdaság Elbukta a szavazást: kénytelen lemondani a svéd kormányfő
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 25. 11:02
Elveszítette a bizalmi szavazást Stefan Löfven, elemzők szerint hosszú koalíciós tárgyalásokra kell számítani.
Makro / Külgazdaság A szociáldemokraták győztek Svédországban, de nehéz menet lesz
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 10. 06:11
Az eddig is kormányzó szociáldemokraták messze a legtöbb szavazatot kapták a vasárnapi svédországi választásokon, de így is nehéz lesz kormányt alakítaniuk. Hosszú koalíciós tárgyalások várhatók. A szélsőjobboldal rosszabbul szerepelt a vártnál, de lehet, hogy kap majd valamilyen hatalmi pozíciót.
Makro / Külgazdaság Ma eldől, lesz-e földindulás Svédországban
Wéber Balázs | 2018. szeptember 9. 08:00
Előreláthatólag a szociáldemokraták kapják a legtöbb szavazatot a parlamenti választásokon Svédországban, de csak akkor maradhatnak kormányon, ha szövetségeseik is jól szerepelnek. A bevándorlás-ellenes Svéd Demokraták ugyan akár a második helyre is befuthatnak, de kormányra aligha kerülhetnek, mivel senki sem akar velük szövetkezni.
Makro / Külgazdaság Trumpnak igaza volt: jön az évszázad politikai földrengése?
Káncz Csaba | 2018. augusztus 31. 08:35
A szavazatok várhatóan 20-25 százalékának megszerzésével a fasiszta gyökerű Svéd Demokraták legalább külső támogatása nélkül gyakorlatilag lehetetlen lesz kormányt alakítani szeptember 9-e után. A tízmilliós ország 600 000 bevándorlót fogadott be az elmúlt 5 évben és ez most szétrobbantja a hagyományos svéd politikai centrumot. A nagy dilemma a választások után jön el a Svéd Demokraták számára.
Makro / Külgazdaság Már megint megtámadták Magyarországot - most a svédek vannak soron
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 30. 12:29
Bekérette a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Szijjártó Péter. A miniszter ismét Magyarország elleni támadásról beszél, szerinte az '56-os menekültek türelmesen vártak a szomszédos országokban, ezért nem áll meg a párhuzam a mostani helyzettel.
Makro / Külgazdaság Gyújtogatás megrendelésre? Mi folyik tulajdonképpen Svédországban?
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 17. 06:06
Az országban nemsokára választások lesznek, és az eddig kormányzó szociáldemokraták több mint száz éve a leggyengébb eredménnyel számolhatnak. A svédek azt találgatják, a szervezettnek tűnő gyújtogatások az idegenellenes szélsőjobb támogatására, politikai célból történtek-e, esetleg egy bűnbanda megbízásából.
Makro / Külgazdaság „Túl sokáig toleráltuk” - kiakadtak a svédek a tömeges gyújtogatások miatt
Wéber Balázs | 2018. augusztus 15. 13:03
Száz autót gyújtottak fel fiatalokból álló bandák a hét elején Svédországban. A történtek miatt a kormány tovább szigorít a törvényeken, és már a mérsékeltebb politikai erők is azt mondják, hogy túl sokáig tolerálták az ilyen akciókat. A jellemzően bevándorlók lakta negyedekben rendszeres a vandalizmus: csak idén csaknem kétezer gyújtogatás történt országszerte.
Makro / Külgazdaság Új szereplő a kötelezettségszegési eljárásban - a svédek is Orbánék ellen fordultak
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 6. 14:49
Álláspontjuk szerint a civil társadalom nélkülözhetetlen előfeltétele a demokratikus fejlődésnek és a jogállamiságnak.
Makro / Külgazdaság A lábunkkal szavazunk – Németország, Svédország tényleg rossz hely lett?
Eidenpenz József | 2018. április 5. 06:06
A korábbinál pontosabb adatokkal szolgál az Eurostat, így nagy biztonsággal kijelenthető, hogy három év alatt mintegy 130 ezer magyar vándorolt ki Európa többi részére, és legalább félmillióan élnek kint. Németországot továbbra is szeretik, bár a menekültválság óta kissé lassult az odaáramlás. Svédországban is többen vannak, mint korábban, Franciaországot kerülik.
Ingatlan Szakadék szélén a lakáspiac - sosem látott válságot okozhat a bevándorlás?
Privátbankár.hu | 2018. március 12. 08:53
Egyre nagyobb a lakáshiány Svédországban, pár éven belül rengeteg újlakás-átadás szükséges, hogy elkerüljék az ingatlanválságot. Az országban évek óta probléma az alacsony kínálat, a bevándorlás által is fűtött népességnövekedés azonban már komoly intézkedéseket igényel a kormányzat részéről. A téma fontos lesz a közelgő választások során is, a keresleti oldal megugrása ugyanis komoly válságot eredményezhet a piacon.
Részvény / Deviza / Áru Túl messzire mentek? Veszélyes kötéltáncba kezdett Svédország
Privátbankár.hu | 2018. február 19. 11:30
Szép-szép a készpénzmentes társadalom, csak épp azt nem nézték, milyen hatással lesz ez a gazdaságra.
Makro / Külgazdaság A hadsereg bevetésével állnak ellen a muszlim szervezett bűnözésnek Svédországban
Káncz Csaba | 2018. január 24. 12:47
Németország mellett Svédország volt az, ahova boldog-boldogtalan beáramolhatott a Közel-Keletről az elmúlt években anélkül, hogy a hatóságok tisztában lettek volna valós identitásukkal és egészségi állapotukkal. A svéd centrista politikai osztály megpróbálta kicsinyíteni a muszlimok által dominált kerületek szétesésének jelentőségét, de mára már nem tudja figyelmen kívül hagyni a robbanás-szerűen emelkedő erőszakos cselekményeket.
Vállalat Rendkívüli akciót hirdet az Ikea – ezzel szerezhetsz kedvezményt
Privátbankár.hu | 2018. január 11. 15:49
A svéd kismamáknak kedveskednek egy nagyon fura módon.
Makro / Külgazdaság Terrorfenyegetés miatt szüntetet rendelt el egy egyetem
Privátbankár.hu | 2018. január 4. 17:50
A malmői egyetem dolgozóit és tanulóit arra kérték, hogy ne menjenek be január 8-án.
Makro / Külgazdaság Kiket gyilkolnak leggyakrabban a menekültek?
Privátbankár.hu | 2018. január 3. 15:11
Minden nyolcadik erőszakos bűncselekmény a menekültekhez kapcsolódik, de nem azért, mert menekültek, hanem mert fiatalok, akik köréből a legtöbb bűneset egyébként is kikerül – írja egy német tanulmány. Az egyes származási országok között is nagy a különbség, a háborús zónákból érkezők inkább szerényen meghúzzák magukat. Az esetek sértettjei sokszor maguk is menekültek.
Makro / Külgazdaság Megtalálták a hosszú élet titkát: tényleg ennyin múlik?
Privátbankár.hu | 2017. november 17. 14:53
A kutyások tovább élnek, mint azok, akik nem tartanak állatot.
Makro / Külgazdaság Orbán szokatlan helyen keres szövetségeseket
Privátbankár.hu | 2017. november 17. 09:32
A miniszterelnök Svédországban keres barátokat az ukrán oktatási törvény ellen.
Vállalat Mindenki itt vásárol? Nagyot ment az IKEA
Privátbankár.hu | 2017. október 10. 08:55
Szép zárása lett a svéd áruházlánc pénzügyi évének.
Makro / Külgazdaság Szorosabbra fűzött egy régi barátságot a kormány
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 26. 13:44
Magyarország és Svédország hadiipari együttműködésének erősítéséről egyeztettek.
Makro / Külgazdaság Nő a katonai feszültség Észak-Európában – két óriási hadgyakorlat kezdődik
Káncz Csaba | 2017. szeptember 12. 08:30
A szinte párhuzamosan futó két hadgyakorlat a Baltikum közelében jól illusztrálja a 2014-es ukrán válság után kialakult feszültséget Észak-Európában. Az elképesztő mennyiségű hadianyag felvonultatása egy viszonylag kis régióba természetesen azt a veszélyt is magában hordozza, hogy a helyzet váratlan fejlemények következtében kicsúszhat az ellenőrzés alól. Moszkva már februárban keményen figyelmeztette Svédországot, hogy ne közeledjen túlságosan a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Autóval hajtottak a tömegbe Stockholmban, halottak
Privátbankár.hu | 2017. április 7. 15:30
Kísértetiesen hasonlít a Westminster-ügyre. Egy embert elfogtak, a svéd miniszterelnök terrortámadásnak minősítette a történteket.
Makro / Külgazdaság Félnek az oroszoktól - újra bevezetik a sorkatonaságot
Privátbankár.hu | 2017. március 2. 13:54
Svédország szerint kicsit sok az orosz befolyás a Balti-államokban, ezért van szükség a lépésre.
Makro / Külgazdaság Beintettek Trumpnak - a svédek lesznek az abortuszklinikák megmentői?
Privátbankár.hu | 2017. március 2. 12:59
Kétszázmilliós alapot hoznak létre, hogy befoltozzák a családsegítő központok kieső támogatását.
Makro / Külgazdaság Valami nem stimmel: hatalmas adag robbanóanyagot találtak Svédországban
Privátbankár.hu | 2017. március 2. 11:59
Nagyon csúnya ügy bukott ki a svéd média értesülései alapján, bandaháború lehet a háttérben.
Makro / Külgazdaság 7 kemény ténnyel cáfolja a svéd kormány Donald Trumpot
Privátbankár.hu | 2017. február 25. 16:33
Miután sok tévhit és álhír kering róluk, és nemrég az amerikai elnök is hülyeséget talált mondani, a svédek megelégelték, és maga a kormány tett közzé egy csokornyi tényt az országról. Muszlim terrortámadásnak náluk például még egyetlen áldozata sem volt, csak egy merénylő. A nemi erőszakok száma pedig emelkedett ugyan, de nem azért és nem úgy.
KKV Bezártak két gyógyszertárat - óriási illegális bizniszt lepleztek le
Privátbankár.hu | 2017. február 20. 17:04
Jelenleg engedély nélküli, nemzetközi kereskedelem bűntettében folyik az eljárás.
Makro / Külgazdaság Bezár az átjáróház: tabu dől meg a menekültek miatt a svédeknél
Káncz Csaba | 2017. január 30. 08:20
A svéd rendőrség jelenleg 55 no-go zónát tart számot az országban, a nemi erőszakos cselekmények aránya Európában a legmagasabb. Múlt héten politikai földrengés történt, a mérsékelt jobboldali vezető kinyújtotta a kezét az eddig karanténban tartott bevándorlásellenes párt felé.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG