8p

Miután Németország bejelentette, hogy a sorozás visszaállítását fontolgatja, Olaszországban is felmerült ennek lehetősége. Több ország is növelné katonái számát.

Az Ukrajna elleni orosz háborúra és az alacsony születési rátára reflektálva Németország a kötelező katonai szolgálathoz való visszatérést fontolgatja. Nem az egyetlen ország Európában, amely ezt tervezi - foglalja össze a Deutsche Welle.

Az olasz hegyivadászok is számítanak az újoncokra
Az olasz hegyivadászok is számítanak az újoncokra
Fotó: wikipedia

Hosszas vita után Németország vezető ellenzéki pártja, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) néhány hete visszavette a kötelező katonai szolgálathoz való fokozatos visszatérést a tervei közé. Ez azt jelenti, hogy ha a CDU visszakerül a hatalomba, akkor olyan jogszabályt vezethet be, amely kötelezővé tenné a fiatalok számára, hogy egy évig katonai vagy szociális szolgálatot teljesítsenek.

Németországban nem olyan régen volt már ilyen rendszer, de azt 2011-ben megszüntették. A CDU irányváltásának oka az Oroszországgal kapcsolatos aggodalmak és a német hadsereg, a Bundeswehr személyi utánpótlási gondjai.

A kormányzó balközép szociáldemokrata párti (SPD) Boris Pistorius védelmi miniszter kijelentette, hogy a nyárig szeretné eldönteni, hogy ő is javasolja-e a visszatérést a kötelező katonai szolgálat valamilyen formájához.

A svéd példát követhetik

Pistorius jelenleg különféle lehetőségeket értékel, köztük a svéd modellt. Svédország még 2010-ben függesztette fel a kötelező katonai szolgálatot, de hét évvel később, a Krím 2014-es orosz annektálása után azt újra bevezette. Azóta minden 18 évesnek regisztráltatnia kell magát, és néhányukat orvosi vizsgálatra is behívják. Évente a regisztrált férfiaknak és a nőknek csak körülbelül 5-10 százaléka vállal katonai szolgálatot, és csak azokat a fiatalokat hívják be, akik hajlandóak erre.

A regisztráció kötelező, de a tényleges katonai szolgálat önkéntes.

2023 végén Svédország újra bevezette a kötelező közösségi szolgálatot, amit például a segélyszolgálatoknál lehet letölteni. Pistorius védelmi miniszter szerint a svéd modell „különösen megfelel" Németország igényeinek.

Az olaszok a németek nyomába léphetnek

Az olasz Lega párt vezetője, Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes az olasz hegyivadász alakulatok vasárnapi vicenzai parádéján jelentette be pártja terveit az általános hadkötelezettség visszaállítására, de Guido Crosetto, a Fratelli d’Italia védelmi minisztere, aki szintén jelen volt, nyomban a szkepticizmusának adott hangot az ötlettel kapcsolatban – számol be róla az EurActiv.

Az olasz Lega párt vezetője Matteo Salvini gyakran élesen fogalmaz
Az olasz Lega párt vezetője Matteo Salvini gyakran élesen fogalmaz
Fotó: Depositphotos

„A Lega majdnem befejezte törvényjavaslatának kidolgozását, amely a férfiak és nők számára általános hadkötelezettséget vezetne be, kötelező, hat hónapig tartó közösségi vagy regionális egységben való szolgálattal” –  jelentette ki Salvini vasárnap.

Olaszország 2004-ben törölte el a kötelező sorkatonai szolgálatot. Salvini szerint a kötelező katonai szolgálat az állampolgári nevelés elengedhetetlen formája lenne, lehetővé téve az egyének hozzájárulását olyan közösségi szolgálatokhoz is, mint a (hegyi) mentés, a polgári védelem, az elsősegélynyújtás és az erdővédelem. Hangsúlyozta a regionális szolgálat fontosságát, szemben azzal a korábbi rendszerrel, amely gyakran megkövetelte, hogy a szolgálatot teljesítők távolra költözzenek otthonuktól, ami megzavarta a tanulmányaikat vagy a munkájukat.

Guido Crosetto védelmi miniszter az egyetemes hadkötelezettség újbóli bevezetése ellen érvelt, kijelentve, hogy a fegyveres erők szakmai tudást igényelnek, és az nem az ifjúság nevelésének eszköze.

Crosetto hangsúlyozta a katonaság szerepét a béke és a demokrácia értékeinek védelmében, és azt javasolta, hogy a hadkötelezettségről szóló vitáknak inkább a polgári, nem pedig a katonai szolgálatokra kellene összpontosítaniuk.

Matteo Perego di Cremnago védelmi miniszter helyettes is kijelentette, hogy a kötelező katonai szolgálat sem nem praktikus, sem nem prioritás.

Skandinávia és a Baltikum

Dániában 18 éves kortól kötelező a katonai szolgálat, ez eddig csak férfiakra vonatkozott, 2026-tól azonban a nőkre is kiterjesztenék – írja a Deutsche Welle. Ezenkívül a katonai alapszolgálat időtartamát négyről 11 hónapra kívánják meghosszabbítani. Csakúgy, mint Svédországban, jelenleg minden korosztálynak csak egy részét hívják be, mert van elég önkéntes. Norvégiában 2016 óta mind a férfiaknak, mind a nőknek katonai szolgálatra kell jelentkezniük. Orvosi alkalmassági vizsgálat után ugyancsak egy töredéküket hívják be ténylegesen szolgálatra. A szigorú kiválasztási folyamatnak köszönhetően a szolgálatnak nagy a presztízse.

A norvég hadügyminiszter, Bjørn Arild Gram amerikai kollágájával Loyd Austinnal sok mindenben egyetért
A norvég hadügyminiszter, Bjørn Arild Gram amerikai kollágájával Loyd Austinnal sok mindenben egyetért
Fotó: Facebook/Bjørn Arild Gram

Norvégia 9 ezerről 13 500-ra emeli a sorkatonák számát – jelentette be áprilisban a norvég kormány.

„Elegendő embernek kell lennie a megfelelő képességekkel a megfelelő időben" - mondta Bjørn Arild Gram norvég védelmi miniszter.

Hozzátéve: „A jövőben több professzionális katonai szakértelemmel rendelkező emberre lesz szükségünk.” Az NTB norvég hírügynökség szerint 2036-ra az évi 13 500 besorozott létszám elérése a cél.

Lettország is újra bevezette a kötelező katonai szolgálatot. Az eredetileg tavaly óta önkéntes alapon működő rendszer után idéntől már minden 18 és 27 év közötti férfi besorozható legfeljebb 11 hónapra. A nők dönthetnek úgy, hogy önkéntesen vesznek részt a kiképzésben. 2028-tól évente 7500 férfit hívnak majd be. Alternatív szolgálat is lehetséges a honvédelmi minisztérium intézményeiben.

Litvánia is gyorsan reagált a Krím orosz bekebelezésére, és 2015-ben újra bevezette a sorkatonai szolgálatot azután, hogy néhány évvel korábban eltörölte. Évente körülbelül 3500 állampolgárt hívnak be.

Az Oroszországgal is határos két szomszéd – Észtország és Finnország – soha nem szüntette meg a sorkatonai szolgálatot.

Ausztria, Görögország és a török pénzbeli megváltás

A sok nyilvános vita ellenére a semleges Ausztria soha nem adta fel a kötelező katonai szolgálatát. A 18 és 35 év közötti férfiakat hat hónapos alapszolgálatra sorozzák be a fegyveres erőkhöz, feltéve, hogy előzőleg egészségügyileg alkalmasnak találták őket. Aki etikai okokból nem akar katonának állni, az végezhet helyette kilenc hónap közmunkát. A nők pedig jelentkezhetnek a hadseregbe.

Görögországban minden 18 és 45 év közötti férfinak legfeljebb 12 hónapig kell katonai szolgálatot teljesítenie. Az időtartamot 2021-ben hosszabbították meg a jelenlegire a Törökországgal fennálló konfliktus és az alacsony születésszámok miatt. A helytől és az egységtől függően azonban vannak kivételek. Rövidebb szolgálati idő vonatkozik például a határnál szolgálókra, vagy olyan különleges egységekre, mint az ejtőernyősök vagy búvárok. A nagycsaládosok is rövidebb ideig szolgálnak. A katonai szolgálat alternatívája a közösségi szolgálat, de ez kétszer annyi ideig tart. A tervek szerint a jövőben lehetővé teszik a nők önkéntes katonai szolgálatát is.

Törökországnak van egy különlegessége: a sorkatonák négy héttel lerövidíthetik a hadseregben eltöltött idejüket körülbelül 5 ezer euró megfizetése ellenében. Régebben még hosszabb időre is meg lehetett vásárolni a felmentést. A hadkötelesség minden 20 és 41 év közötti férfira vonatkozik, és a szolgálat legalább hat hónapig tart.

A Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó laptársunk, az Mfor a közép- és keleti-európai uniós tagállamok hadkötelezettségéről  korábban jelentetett meg összefoglalót.

Az Orbán-kormány még nem gondolt rá

A hazai politikában még nem merült fel, hogy vissza kéne állítani a sorozások rendszerét. Ahogy az Mfor is írja: Magyarországon 2004-ben szüntették meg a kötelező sorkatonai szolgálatot és tudomásuk szerint nincs kormányzati szándék a visszaállítására, ugyanakkor az önkéntesek létszámát növelni akarja a kormány, a toborzó kampányok folyamatosak. A politikai paletta szélsőjobbos résztvevői, főleg a Mi Hazánk követeli a kötelező szolgálat újbóli bevezetését. Ám a kormánypártokban és közvetlen holdudvarukban is voltak már ilyen hangok, ezek időnként felerősödnek. A szaktárca úgy látja, hogy mintegy 30 ezer aktív katonára van szükség, legalább 20 ezer önkéntes tartalékosra és közel 8 ezer honvédelmi alkalmazottra. „Ebből indulunk ki, erre építettük a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot” – fogalmazott még 2021-ben Benkő Tibor akkori honvédelmi miniszter. A sorkatonasággal kapcsolatban a jelenlegi honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tavaly november végén úgy nyilatkozott, hogy

„a harcászati kiképzés továbbra is csak a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tartalékos állományának tagjai vehetnek részt. A Magyar Honvédséghez való csatlakozás önkéntes".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Tovább folyik a vérontás Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:46
Újabb két izraeli katona esett el szombaton.
Nemzetközi Mézesmadzaggal toboroznak Zelenszkijék
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:04
Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb történései.
Nemzetközi Áll a bál Grúziában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:21
Grúzia (Georgia) államfője szombaton bejelentette, hogy megvétózta az ország törvényhozása által kedden elfogadott, a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt, amely ellen hetekig tüntettek Tbilisziben.
Nemzetközi Vészjósló nyilatkozattal kampányol Orbán Viktor másik barátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:10
Az amerikai elnökjelölt a fegyverviselés jogának támogatását hangoztatta az amerikai lőfegyverszövetség éves gyűlésén.
Nemzetközi Putyin átírja a történelmet
Elek Lenke | 2024. május 19. 05:43
 A számítógépes játékokat is ellenőrzik.
Nemzetközi Navalnij barátja először nyilatkozott megtámadása óta
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 16:33
Alekszej Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov megfogadta, hogy "soha nem adja fel" a Vlagyimir Putyin elleni harcot, hogy a néhai orosz ellenzéki vezető "végső áldozata" - a halála - ne legyen hiábavaló.
Nemzetközi Kisvárosnyi embert menekítettek ki Harkivból
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:51
A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Nemzetközi Megvan a döntés Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:25
Az ítélet nem jogerős, a támadót fogságba helyezték. 
Nemzetközi Friss hírek jöttek Fico állapotáról
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:29
Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.
Nemzetközi Ausztria döntött: újra támogatja a palesztinokat támogató szervezetet
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:12
Ausztria szombaton bejelentette, hogy visszaállítja az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (Unrwa) finanszírozását.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG