<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Norvégia
Szubjektív Oslo, a kivételes – Találkoztam boldog norvégokkal is
Elek Lenke | 2023. február 25. 05:46
Hideg és drága – ennyit tudtam a svéd rokonoktól Oslóról, mielőtt először jártam ott. Már odajutni sem olcsó, de én akkor Stockholmból rándultam át oda. Azóta nagyon sokat változott, a kisvárosból világváros lett, ahol, ha szerencsénk van, norvégokkal is találkozhatunk. A Világjáró e heti állomása Norvégia fővárosa.
Makro / Külgazdaság Norvégia rengeteg Leopard harckocsit vesz Németországtól
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 13:06
Norvégia 54 új, német gyártmányú Leopard 2A7 típusú harckocsit rendel a hadsereg számára a Krauss-Maffei Wegmann-csoporttól, a megállapodás tartalmazza további 18 harckocsi lehívásának opcióját is.
Makro / Külgazdaság Norvégia miniszterelnöke: "Eszünkben sincs nyerészkedni a háborún"
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 13:19
Norvégia nem nyerészkedik a háborún - jelentette ki az észak-európai ország miniszterelnöke egy szerdai interjúban, néhány nappal azelőtt, hogy Oslo újabb segélycsomagot indít Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Többen is kilépnek a Nemzetközi Újságíró Szövetségből
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:29
Finnország, Norvégia, Dánia és Izland újságíró szervezete is kilép a Nemzetközi Újságíró Szövetségből (IFJ), ennek okaként pedig a szervezetben folyó "erkölcsileg romboló" tevékenységet és az Ukrajna megszállt területein az orosz állami sajtónak dolgozók tagságának fenntartását nevezték meg - közölte a finn tagság kedden.
Makro / Külgazdaság Veszélyes lehet Törökország a svéd, a norvég és a dán állampolgároknak
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 10:09
A közelmúltbeli feszült incidensek miatt adott ki figyelmeztetést a svéd, a norvég és a dán külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Norvégia lenyomta Oroszországot gázszállítás ügyében
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 12:38
Már Norvégia Európa legnagyobb gázszállítója.
Makro / Külgazdaság Norvégia lett Németország legnagyobb földgázszállítója
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 16:30
Norvégia lett Németország legnagyobb földgázszállítója tavaly 33 százalékos részesedéssel, míg Oroszország részaránya az ország gázimportjában 22 százalékra esett a 2021-es 52 százalékról.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amelyet nem fenyeget áramhiány
Privátbankár.hu | 2022. december 12. 14:17
Norvégiában nem lesz szükség a lakosság áramfogyasztásának korlátozására ezen a télen - közölte az ország energiaszabályozó hatósága (NVE) hétfőn.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Makro / Külgazdaság Van egy ügy, amiben Oroszországot felmentették a szankciók alól
Privátbankár.hu | 2022. október 26. 12:23
Norvégia és Oroszország megállapodott a Barents-tengeren érvényes 2023-as halászati kvótákról - jelentette be a norvég kormány. Mostanában nem gyakori, hogy egy nyugati ország együttműködjön a háborúzó oroszokkal.
Makro / Külgazdaság Varsó beintett Putyinnak: Norvégiából is kapnak gázt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 14:54
Felavatták kedden a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító, évi 10 milliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe vezetéket a Szczecin mellett fekvő északnyugat-lengyelországi Goleniówban.
Makro / Külgazdaság Norvégok töretlenül szállítják a gázt, de nem hisznek az árplafonban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 16:52
Norvégia, amely Európa elsőszámú földgázszállítójává lépett elő Oroszország helyett, szkeptikus a földgáz árának maximalizálásával kapcsolatban, amelyet az EU tagországainak többsége szorgalmaz - jelentette be Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök hétfőn.
Makro / Külgazdaság Terrorellenes készültséget rendeltek el Norvégiában
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 16:54
A legmagasabb szintű terrorizmusellenes készültséget rendelték el szombaton Norvégiában a hajnali oslói lövöldözéses merénylet után.
Közérdekű Ma kezdődik az óriási NATO-hadgyakorlat Norvégiában
Káncz Csaba | 2022. március 14. 12:02
Moszkva komoly nukleáris erőket vont össze a szomszédos Kola-félszigeten, amely még kockázatosabbá teszi a térségbeli hadgyakorlatok megtartását.  A Kreml elismeri Oslo szuverenitását a Spitzbergák fölött, de követeli, hogy a szerződés többi, 44 aláíró államának „jogait és legitim érdekeit” Norvégia jobban vegye figyelembe.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Meglepő nevek a NATO-főtitkár lehetséges utódai között
Privátbankár.hu | 2022. február 4. 15:45
A norvég kormány megerősítette, hogy Jens Stoltenberg, a NATO jelenlegi főtitkára lesz ősztől a norvég jegybank elnöke. Na de ki követheti őt a katonai szövetség élén?
Makro / Külgazdaság A norvég tanárok is béremelésért sztrájkoltak – ott másfél millió forint az átlagfizetés
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. február 2. 15:51
Tavaly tavasszal egy hétig sztrájkolt több mint 20 ezer norvég tanár a jobb fizetésért. A magyar pedagógusok kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak hétfőn. A norvég pedagógus átlagbér a magyar hatszorosa.
Közérdekű Újabb európai országban törlik el teljesen a korlátozásokat
Privátbankár.hu | 2022. február 2. 06:37
A koronavírus járvány legutóbbi hulláma miatt elrendelt korlátozások feloldásáról döntöttek Norvégiában. Ezen túl Franciaországban is több könnyítés lép majd életbe.
Makro / Külgazdaság Balos kormány jöhet Norvégiában egy felmérés szerint
MTI | 2021. augusztus 10. 10:20
A konzervatívok és jobbközép koalíciós partnereik a jelenlegi 88 helyett 55 képviselői helyre számíthatnak a 169 fős törvényhozásban szeptembertől, jelentette a Kantar közvéleménykutató.
Makro / Külgazdaság Elhalasztotta a teljes újranyitást Norvégia
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 14:41
A delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin új nukleáris csodafegyverei – norvég riasztás
Káncz Csaba | 2021. március 1. 15:37
A norvég hírszerzés szerint Moszkva olyan új generációs nukleáris fegyvereket telepít a térségbe, amelyre nem vonatkoznak az Új SALT egyezmény előírásai.  Dánia 250 millió dolláros befektetéssel modernizálja a Grönlandon és a Faroe-szigeteken lévő megfigyelőállomásait.
Makro / Külgazdaság Belobbanó muszlim-ellenesség Skandináviában: Pakisztán feszülten figyel
Káncz Csaba | 2020. augusztus 31. 14:38
Két skandináv államban is iszlámellenes incidensek történtek a hétvégén. Pakisztán élénken figyeli a Svédországban és Norvégiában gyorsan növekvő muszlim népesség sorsát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hasztalan sulistop, túltolt karantén – meglepő fordulat Norvégiában
Wéber Balázs | 2020. június 7. 09:04
Norvégia valószínűleg túl szigorú karantént alkalmazott a koronavírus ellen, aminek komoly gazdasági ára van. Ráadásul kérdéses, hogy például az iskolabezárások lassították-e a járványt. Az áldozatok száma relatív alacsony, de senki sem tudja, hogy ez pontosan minek köszönhető.
Makro / Külgazdaság Augusztus 20-ig tarthat zárva Norvégia
MTI | 2020. május 15. 16:28
A kiutazási korlátozásokat ugyanakkor lehet, hogy már június közepétől enyhíteni fogják, először csak a szomszédos skandináv országokba, egy hónappal később pedig további európai államok felé.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: sok helyen könnyítenének, de ez komoly veszélyekkel járhat
Király Béla | 2020. április 14. 15:49
Számos ország tervezi a koronavírus miatt bevezetett járványügyi intézkedések könnyítését. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy csak megfontoltan érdemes cselekedni, mert könnyen lehet, hogy a bezártság után kiszabaduló tömeg a járvány újabb hullámát okozhatja.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: belobbantak Stockholm és Oslo migráns negyedei
Káncz Csaba | 2020. április 6. 21:03
A svéd- és norvég fővárosban a szomáliaiak felülreprezentáltsága a halottak között a zsúfolt szállásaiknak köszönhető, valamint alacsony szintű hozzáférésükhöz a járvánnyal kapcsolatos információkhoz. A többnyelvű felvilágosító kampány mindkét országban elkésett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Másodjára is kamatot vágott a norvég jegybank egy héten belül
Privátbankár.hu | 2020. március 20. 18:09
A koronavírus hatásainak enyhítése érdekében a norvég jegybank egy héten belül másodszor csökkentett kamatot pénteken.
Makro / Külgazdaság Mol-találat Norvégiában
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 15:18
Az előzetes értékelések alapján a megtalált szénhidrogén-vagyon (olaj és gáz) 12-71 millió hordó olajegyenérték közötti.
Makro / Külgazdaság Putyin kóstolgatja Norvégiát – fokozódó katonai feszültség
Káncz Csaba | 2020. február 18. 10:06
Moszkva a múlt héten küldte el kemény figyelmeztetéseket tartalmazó levelét a norvég külügyminisztériumnak. A Vardø szigetén fekvő amerikai állomás – amelyet együtt működtetnek a norvég hírszerzéssel – az orosz tengeralattjárókat figyeli, hogy egy esetleges konfliktusnak már a kezdetén hatástalanítani tudják ezeket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az Iszlám Állam propagandistája bedöntötte a norvég kormányt
Káncz Csaba | 2020. január 22. 13:58
A norvég kormánykoalíciót megrendítő nő 2013-ban utazott Szíria Iszlám Állam által ellenőrzött részére, ahol kétszer házasodott és több esetben vett részt a terrorállam propaganda filmjeiben. A muszlim bevándorlók integrációja válságterületnek számít Norvégiában is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Iszlamista pártok alakulnak Svédországban – az oroszok segítik az ellenállást
Káncz Csaba | 2019. szeptember 20. 09:19
Svédországban, Norvégiában és Németországban is megjelent a szélsőjobboldali terror a növekvő muszlim bevándorlásra adott válaszként. Zsidó szervezetek szerint Európában az antiszemitizmus új formáját képviselik a létrejövő iszlamista pártok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 125 év után kivonul Norvégiából az ExxonMobil
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 6. 11:10
Az ExxonMobil amerikai olaj- és gázipari cég kivonul a norvég piacról, eladja valamennyi ottani érdekeltségét.
Makro / Külgazdaság Norvégia sem ad több pénzt Brazíliának erdővédelemre
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 16. 12:34
Logikus, hiszen mióta Jair Bolsonaro a brazil elnök, borzasztóan felpörgött a fairtás az Amazonas-vidéken. Németország ugyanezért már múlt héten bejelentette, hogy leállítják a segély folyósítását.
Vállalat Rárepülnek a norvégok Hévízre: pilótaképző-központot nyitnak
Privátbankár.hu | 2019. április 29. 11:04
Évente 300 pilótát képeznek majd.
Állampapír / Kötvény Rengeteg magyar kötvényt szórnak ki a világ egyik legnagyobb nyugdíjalapjából
Privátbankár.hu | 2019. április 7. 14:17
Átalakítják a norvég állami nyugdíjalap portfólióját.
Makro / Külgazdaság Lemondott a konzul, mert elege lett az Orbán-kormányból
Privátbankár.hu | 2019. január 24. 10:20
A trondheimi tiszteletbeli konzul szerint nem hagyhatta szó nélkül, ami most Magyarországon történik.
Vásárló Magyarországig hozták egy norvég fegyveres rablás zsákmányát
Privátbankár.hu | 2018. július 13. 10:32
Egy budapesti zálogházban találták meg az 5 millió forint értékű ékszereket.
Vállalat Félelmetes bírságot kapott a Telenor anyacége
Privátbankár.hu | 2018. június 21. 11:05
Nagyon megvágták a norvég Telenort.
Makro / Külgazdaság Norvégia lerohanását szimulálták a szeptemberi orosz hadgyakorlaton
Káncz Csaba | 2017. november 14. 08:37
A norvég honlap katonai forrásaira hivatkozva állítja, hogy Oroszország a szeptemberi ’Zapad-17’ hadgyakorlaton szimulálta a Spitzbergák lerohanását. A NATO belső köreiben dühöngenek, hogy a norvég hírszerzés képtelen volt előrejelezni a szimulált támadást. A NATO-ban szintén döbbenetet váltott ki, hogy bár Norvégia papíron 56 darab F-16-os vadászgéppel rendelkezik, az orosz hadgyakorlat alatt csupán 8 gépet tudott felvonultatni.
Vállalat Újabb pofon az Ubernek – itt is felfüggesztették őket
Privátbankár.hu | 2017. október 9. 11:41
Norvégiában sem lehet már Ubert fogni.
Makro / Külgazdaság A Nap Száma: fogadjunk, hogy te is szívesen lennél itt nyugdíjas!
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 19. 17:05
Elképesztő mennyiségű pénz gyűlt össze a világ egyik legnagyobb nyugdíjalapban.
Részvény / Deviza / Áru Életveszélyes terv: eszetlen lépésre készül Európa egyik leggazdagabb országa
Káncz Csaba | 2017. augusztus 25. 08:37
Bár az amerikai részvénypiacon 1929-es szintű értékelések alakultak ki, a norvég kormány az ország megtakarításaiból most részvényeket vásárol. A norvég bejelentés ráadásul egybeesik több nagy befektetési bank jelentésével, miszerint a hitelekkel fűtött globális ’fellendülés’ a végéhez közelít. A magas adósságállományok azt mutatják, hogy a 2008-as hitelválságot még nem sikerült megoldani, sem az Egyesült Államokban, sem pedig az eurózónában.
Makro / Külgazdaság Kereskedelmi hiány mutatkozik a legboldogabb országban
Privátbankár.hu | 2017. július 15. 08:36
Az ENSZ kezdeményezésére létrejött Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (SDSN) által publikált tanulmány idei kiadása szerint Norvégia a legboldogabb ország a világon.
Makro / Külgazdaság Nekiment Norvégia a magyar kormány terveinek
Privátbankár.hu | 2017. május 8. 13:32
Nagyon nem tetszik a norvégoknak, hogy a lengyel és a magyar kormány beleszólna ki kap pénzt az EGT Alapokból.
Makro / Külgazdaság Ezzel nagyot szakíthat Norvégia: hatalmas olajkészletre bukkantak
Privátbankár.hu | 2017. április 25. 17:20
Az ország fel nem tárt olajkészlete a duplája is lehet az eddiginek.
Makro / Külgazdaság Farkasszemet néz Oroszország és Norvégia - közel egy katonai összecsapás?
Káncz Csaba | 2017. március 29. 08:50
Nő a katonai feszültség Oslo és Moszkva között. A három norvég radarállomásnak fontos szerepe van az esetlegesen a kontinentális USA felé haladó orosz rakéták felderítésében és elfogásában. Svédország és Finnország is teljesen új fejezetet nyitott védelempolitikájában az ukrajnai fejlemények óta.
Részvény / Deviza / Áru Jó hír a Molnak: újabb területeken kereshetik a fekete aranyat
Privátbankár.hu | 2017. január 25. 18:07
Négy területen kutathat olaj után Norvégiában a Mol.
Ingatlan Léptek a norvégok: szabályozzák a hitelfelvételt az elszabaduló lakásárak miatt
Privátbankár.hu | 2016. december 14. 18:00
Öt év bruttó jövedelemben maximalizálták a hitelfelvételt, a második lakáshoz már 40 százalék önrész a minimum.
Részvény / Deviza / Áru Oroszország és az USA együtt nyomják le az olaj árát?
Eidenpenz József | 2016. november 11. 14:50
Ha túl magasra megy az olaj ára, akkor főleg az amerikai palaolaj-termelők belépésével nő a kínálat. Ha pedig túl alacsonyra, akkor az olajkitermelők nagy része oldaláról megnő a nyomás, hogy korlátozzák a kitermelést. A 2040-es évben már az eladott autók 40 százaléka elektromos lehet – mondta a Pioneer elemzője.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG