3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.

Az 1,7 billió dolláros alap a Tesla nyolcadik legnagyobb részvényese. Musk fizetési csomagját, amely a valaha legnagyobb egy vállalatvezető számára Amerikában, 2018-ban hagyták jóvá, de az idén egy bíró érvénytelenítette, mondván, hogy az összeg igazságtalan a részvényesekkel szemben, és „érthetetlen összegnek” nevezte azt – számol be róla a Reuters.

Elon Musknak szüksége lesz érvelési képességeire
Elon Musknak szüksége lesz érvelési képességeire
Fotó: Depositphotos

Az alap elismerte azt „a jelentős értéket, amely Musk úr vezetése alatt keletkezett a 2018-as támogatás elindítása óta”. Ennek ellenére „továbbra is aggódunk a jutalom teljes nagysága, a teljesítménykritériumok struktúrája, a részvényhígulás és a kulcsfontosságú személyi kockázat mérséklésének hiánya miatt” – mondta a vagyonalapot működtető Norges Bank Investment Management (NBIM).

Már 2018-ban is, az alap a csomag ellen szavazott. „Folytatni fogjuk a konstruktív párbeszéd keresését a Teslával ezen és más témákban” – tette hozzá az NBIM.

Az alap, amely a saját adatai szerint 0,98 százalékos részesedéssel bír, ami 7,7 milliárd dollárt ér, kritikus a túlzott vezérigazgatói fizetésekkel szemben. Tavaly az amerikai vezérigazgatói fizetési csomagok több mint felét, amelyek meghaladták a 20 millió dollárt, elutasította, figyelmeztetve, hogy ezek nem felelnek meg a részvényesek hosszú távú értékteremtésének.

Szakszervezet – állami támogatással

Az alap azt is bejelentette, hogy támogatni fog egy olyan részvényesi javaslatot, amely arra kéri a Teslát, hogy fogadjon el egy egyesülési szabadságot és kollektív tárgyalási jogokat biztosító politikát, ami győzelem a szakszervezetek számára, amelyek befolyást kívánnak gyakorolni az amerikai autógyártóra.

A szavazásra akkor kerül sor, amikor a Tesla továbbra is tiltakozó akcióval néz szembe Svédországban, ahol október 27. óta sztrájkolnak a szerelői, az ország egyik leghosszabb munkabeszüntetési vitájában.

Norvégia vagyonalapja, amely a világ tőzsdén jegyzett részvényeinek 1,5 százalékát birtokolja, 2022-ben is támogatta azt a részvényesi javaslatot, amely arra kérte a Teslát, hogy fogadjon el egy politikát a munkajogok, például az egyesülési szabadság és a kollektív tárgyalási jogok tiszteletben tartására.

Az elektromos autógyártó nemtetszéssel néz szembe a skandináv régióban a szakszervezetek és néhány nyugdíjalap részéről, mivel elutasította a svéd szerelők bér- és egyéb feltételeket szabályozó kollektív tárgyalási jogokra vonatkozó követelését.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Hoppá! Leszállította alaptőkéjét az OPUS GLOBAL Nyrt.
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 16:33
Mi állhat e döntés mögött?
Vállalat A hőségben sokat érhet a Wiz: a Google anyacége gigabevásárlásra készül
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:57
A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz nevű kiberbiztonsági startup felvásárlásáról, mintegy 23 milliárd dollárért.
Vállalat A szakértő szerint hosszú távú tervezés szükséges a kkv-k számára
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:53
Az elmúlt évek nehézségei után 2024-ben a gazdasági mutatók ismét javulást mutatnak, azonban az EU-ban már érezhető a forrásszűkülés, kevesebb lesz a vissza nem térítendő támogatás. A finanszírozási környezet változása mellett az ESG-követelmények is egyre szigorúbbak a vállalkozások számára. Mindezek következtében a kkv-k számára a hosszú távú tervezés egy különösen kiemelt feladat.
Vállalat Hitelezési lendület: mire számíthatnak a vállalkozások 2024-ben?
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:34
2023-ban a gazdasági környezet, különösen a kamatok alakulása jelentősen hatott a hitelezési struktúrára. A vállalati hitelezés lendülete mérséklődött, sok cég az államilag támogatott hitel- és garanciaprogramokhoz fordult. Idén úgy tűnik, hogy a vállalati hitelpiac élénkülhet, bár a kkv-szektorban továbbra is nagy az érdeklődés a támogatási programok iránt – hangzott el a Garantiqa támogatásával elindult Cégkassza Podcast első adásában.
Vállalat Eldőlt: egy kolozsvári banké lesz az OTP Románia
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:16
Jóváhagyta a bukaresti versenyhivatal az OTP Románia felvásárlását - írja az economedia.ro az intézmény közleménye alapján.
Vállalat Vajon mikor derül ki, Rogán Antal kire bízza a kórházi patikák kiszervezését?
Kormos Olga | 2024. július 15. 11:45
Annak árnyékában pillantottunk rá a legnagyobb patikaláncok tavalyi évére, hogy a kormány bármikor bejelentheti a kórházi gyógyszertárak kiszervezésére létrehozott projekttársaság megalakulását. A szakma értetlenül áll a változtatás előtt, de közben a patikák most sem panaszkodhatnak az elmúlt évükre. 
Vállalat Nagyot tervez a Mol Tiszaújvárosban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 12:06
A Mol a Lummus Technologyval együtt tervez kémiai újrahasznosító üzemet létrehozni a városban.
Vállalat Nagy Márton nagyot álmodott, de Bécs közbeszólt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:03
A nemzetgazdasági miniszter erőteljesen fejleszteni akarja a ferihegyi repülőteret és az odavezető infrastruktúrát, de a budapesti légikikötő teljesítménye nagyon messze van az utolérni kívánt bécsi repülőtértől. A különbség csak kicsit csökkenhet, mert az osztrákok is fejlesztenek ezerrel.
Vállalat A republikánusok aggódnak a Microsoft emirátusi befektetése miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:15
Az amerikai cég 1,5 milliárd dollárt fektet be a G42 mesterséges intelligencia cégbe, érzékeny technológiát adva át a Kínával jó kapcsolatot ápoló vállalatnak?
Vállalat Nagy bejelentés: bevásárolta magát a Waberer’s egy biztosítóba
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:56
A lépésről a vállalat közleményt adott ki.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG