2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Norvégiában lemondott az egészséügyi miniszter, mert kiderült, doktori disszertációja plágium eredménye.

Lemondott a norvég egészségügyi miniszter, mert egykori egyeteme, ahova a doktori disszertációját írta, éppen az egészségügy irányításáról, megállapította, hogy a munka plágium, és szándékosan az, és ettől megrendült benne úgy a közvélemény, ahogy a miniszterelnök bizalma. Ilyen fontos terület, mint az egészségügy, élén, csak makulátlan ember állhat - írja a abcnyheter.no.

Egy év alatt a harmadik miniszter bukik bele plágiumvádba, illetve összeférhetetlenségi botrányba, a külügyminiszter például abba, hogy a férje, tudta nélkül, részvényekkel kereskedett a hivatali ideje alatt, és felhasználHATott bennfentes információkat - kommentálja a hírt a Vakmajom a Facebook-oldalán.

Ekkora a morális fertő Norvégiában? Éppen ellenkezőleg, ilyen roppant magasak az etikai elvárások, pláne olyanokkal szemben, akik közfeladatot visznek, és az adófizetők pénzéről döntenek. Nem eshet csorba a hírnevükön. Semennyi.

A Vakmajom blog szerzői szerint ugyanis elképzelhetetlen, hogy a közvélemény legyintsen bármilyen kis stiklire, hogy "tudjuk, így megy ez ott fönt". Nem így megy.

Nem ezért fizetjük az irgalmatlan magas adókat, hogy legyintsünk. Ahogy az is elképzelhetetlen, hogy bármilyen magas polcon álló személy kedvéért egy független egyetem eltussoljon egy ügyet, és ne védje meg kőkeményen, bárkivel szemben a reputációját, ha visszaélést talál.

A reputáció ugyanis a legfőbb tőke, egy komoly intézmény nem fogja beáldozni jövő-menő, efemer politikusok tekintélyének oltárán, hiszen akkor az övé megsemmisül.

Nos, széleskörűen - és teljesen tévesen - elterjedt hiedelem, hogy "Norvégia csak azért gazdag, mert sok olaja és gáza van". Ennél nagyobbat aligha lehetne tévedni, a gazdagság fő alapja ez a magas erkölcsi mérce, hogy azonnali bukást von maga után a legkisebb gyanúja annak, hogy közfunkcióban valaki nem tisztességes. Az ilyennek nem is ajánlatos az adófizetők pénze közelébe kerülni, még akkor sem, ha felkészült és a képességi erre predesztinálják. Ez a szinte sajnálnivaló és együttérzést keltő megrendültség és szégyen, ami Ingvild Kjerkol arcán látszik, a norvég jogállam és a norvég jólét valódi alapja. Olaja Venezuelának is van, ilyen éthosza nincs, és ezért szegény - teszi hozzá a blog.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Hollandia befékezte a külföldi örökbefogadásokat, megvan az okuk rá
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 16:54
Hollandia azonnali hatállyal leállítja a külföldről történő örökbefogadást, a továbbiakban nem fogadnak el új kérelmeket, a folyamatban lévő eljárások azonban lezárulhatnak - jelentette be Franc Weerwind jogvédelemért felelős ügyvivő miniszter a parlamentnek írt feljegyzésében.
Nemzetközi Az oroszok szerint Amerika a Fico-nyomozáshoz akar csatlakozni
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 16:38
Az amerikai kormányzati szervek igyekeznek bekapcsolódni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet ügyében indított nyomozásba, hogy kizárják a politikai terrorizmus és az esetleges "külső nyom" verzióját - közölte szerdán az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája.
Nemzetközi Mi történt? Kivonulhat Romániából az E.ON
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 15:56
Megfontolja a kivonulást Romániából az E.ON energiaszolgáltató - jelentette ki Leonhard Birnbaum, a vállalat vezérigazgatója az Athénban zajló Eurelectric Power Summit 2024 konferencián.
Nemzetközi Továbbra sem lehet Pozsonyba szállítani Robert Fico-t
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 15:21
Robert Kalinák védelmi miniszter újságírói kérdésekre válaszolva adott hírt a miniszterelnök, Robert Fico egészségi állapotáról.
Nemzetközi Kútba eshet a Benjamin Netanjahu elleni ellfogatóparancs
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 14:45
Az izraeli kormány jogtanácsosa és az ügyész elutasította a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) illetékességét Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter ellen elfogatóparancs kiadására.
Nemzetközi Váratlan javaslatot tett a brit védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 14:04
Véleménye szerint a NATO-n kívüli európai országoknak is csatlakozniuk kellene a szövetséghez  
Nemzetközi Meglepő, de végre előkerült a Covid legelső kínai tudósítója
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 13:34
Szabadon engedték Kínában azt a sanghaji vloggert, akit 2020-ban négy év börtönbüntetésre ítéltek azzal a váddal, hogy a koronavírus-járványról tudósított és "hamis információkat" terjesztett.
Nemzetközi Kemény diplomáciai lépésre szánta el magát Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 11:19
Világos üzenetet küldenek három nyugat-európai országnak.
Nemzetközi Több százezer kivándorolt magyar örülhet ennek az adatnak
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:10
A Bank of England 2 százalékos célszintjének közelébe lassult a brit infláció éves üteme áprilisban. A csökkenés mértéke ugyanakkor kisebb volt a vártnál.
Nemzetközi Iráni elnökválasztás: tömegek fogják bojkottálni
Káncz Csaba | 2024. május 22. 09:31
Raiszi elnök halála egy feszült bel- regionális- és nemzetközi politikai helyzetben történt, öt héttel Irán Izraellel történt konfrontációja után. A június 28-i elnökválasztást az irániak tömegei újra bojkottálni fogják. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG