3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A norvég hatóságok kedden figyelmeztetést adtak ki a térségben várható rendkívül heves esőzések miatt, miután a Hans névre keresztelt vihar két ember halálát okozta, tetőket szakított le, és a feje tetejére állította a nyári időjárást Észak-Európában. A hatóságok több országban is otthonmaradásra szólították fel a lakosságot.

Továbbra is heves esőzések sújtják Skandináviát és a Baltikum mindhárom országát. A heves széllökések és viharok továbbra is fennakadásokat okoznak a balti- és északi-tengeri komp- és légiforgalomban, az utakat elárasztotta a víz, fákat tépett ki gyökerestül a vihar, rengetegen megsérültek a lehulló ágak miatt, és ezrek maradtak áram nélkül a térségben.

Oslóban a hatóságok otthoni munkavégzést írtak elő kedden a lakosság számára, a norvég energia- és vízügyi hatóság (NVE) heves esőzésekre figyelmeztetett, honlapján pedig kérte, hogy aki teheti, ne menjen el hazulról.

Oslóban most nem ilyen békés a tenger, home office-ra szólították fel az embereket. Fotó: Depositphotos
Oslóban most nem ilyen békés a tenger, home office-ra szólították fel az embereket. Fotó: Depositphotos

"A súlyos helyzet komoly következményekkel és károkkal járhat. Kiterjedt árvízre, eróziós károkra kell számítani, az épületeknél és az utaknál pedig árvízkárokra" - szerepel angolul a hatóság honlapján.

A norvég hatóságok legmagasabb fokú, vörös riasztást adtak ki a hét fennmaradó részére is, mondván, hogy a legsúlyosabban érintett térségek 24 óra alatt akár az egyhavi átlagot is meghaladó csapadékmennyiségre számíthatnak évtizedek óta nem tapasztalt áradásokkal.

Finnországban a hatóságok arra kérték az embereket, gondolják át, hogy megéri-e kihajózniuk a tengerre - idézte a parti őrség szóvivőjét a Hufvudstadsbladet helyi lap.

Az áradások és a földcsuszamlások miatt több tucatnyi utat zártak le Norvégia déli részén és a szomszédos Svédországban, és több tucat embert evakuáltak a vihart követően. Elszórtan érkeztek beszámolók arról is, hogy az érintett területekről helikopterek segítségével menekítettek ki embereket.

A Dán Meteorológiai Intézet (DMI) eközben nyolc métert is meghaladó hullámokról adott jelentést, és tengerparti házakat láttak az Északi-tengerbe mosódni.

Litvániában egy 50 éves nőt csaptak agyon kidőlő fák a lett határ közelében, Svédország keleti részén kisiklott egy személyvonat több mint száz utassal, miután az eső elmosta a vasúti töltést. Az incidens miatt három embert kellett kórházba szállítani. Lettországban is életét vesztette egy ember egy rádőlő fa miatt.

Észtországban kedd reggelre csaknem 10 ezer ember maradt áram nélkül a viharok miatt.

A svéd Are kisvárosban, az ország egy síparadicsomában utakat és utcákat öntött el a víz. A várost átszelő folyó kilépett a medréből és elárasztotta a belváros nagy részét. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne hagyják el otthonaikat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG