3p

Németország minden 18 éves számára bevezetheti a hadkötelezettséget, beleértve a nőket is. Cél a fegyveres erők létszámának növelése.

A német médiában közölt kiszivárgott tervek szerint a berlini katonai tervezők három lehetőség megvitatásának végső szakaszában vannak, amelyek közül kettő a sorkatonai formát foglalja magában – írja a The Telegraph. Boris Pistorius védelmi miniszter júniusban nyilvánosságra hozza a hivatalos terveket.

Minden német fiatalnak be kell állnia a sorba?
Minden német fiatalnak be kell állnia a sorba?
Fotó: Német Védelmi Minisztérium

  • Az egyik megvitatás alatt álló lehetőség szerint Németország visszahozná a 18. életévük betöltését követően a fiatal férfiak kötelező egyéves katonai szolgálatát, amelyet 2011-ben felfüggesztettek, azonban azt most a nőkre is alkalmaznák. Ehhez a német alkotmány módosítására lenne szükség, de a minisztériumban úgy látják, hogy igen valószínű, hogy megkapja majd a társadalmi jóváhagyást.
  • Egy másik lehetőség csak a 18 éves férfiakra vonatkozna, de nem mindenkit választanának ki. A Die Welt lapnak kiszivárgott részletek szerint egy online űrlapot kellene minden érintettnek kitöltenie, ami alapján kiválaszthatják majd őket a szolgálatra. Ezt a védelmi minisztérium „erős jelzésnek” tekinti mind a szövetségesek, mind a riválisok felé.
  • A harmadik lehetőség elkerülné a kötelező szolgálatot, ehelyett a jelenlegi rendszer „optimalizálására” koncentrálna, proaktívabb toborzási kampányokkal. Pistorious azonban vélhetően ellenzi ezt a megoldást. E heti washingtoni útja során ezt mondta: „Meg vagyok győződve arról, hogy Németországnak szüksége van egyfajta katonai sorozásra."

Pistorius, aki a közvélemény-kutatások szerint az ország legnépszerűbb politikusa, korábban „hibának” minősítette a sorkatonaság felfüggesztéséről szóló döntést. Lehetséges újbóli bevezetése annak köszönhető, hogy Németország elöregedő társadalma miatt a nyugdíjba vonuló katonák száma meghaladja a helyükre jelentkező újoncok számát. Eközben Berlin azt is célul tűzte ki, hogy fegyveres erői létszámát a jelenlegi mintegy 180 ezerről több mint 200 ezerre emelje. A védelmi minisztérium vélhetően szkeptikus a tekintetben, hogy ez a cél valamilyen hadkötelezettség nélkül is teljesíthető lenne.

Vajon mennyire örülnek majd az érintettek?
Vajon mennyire örülnek majd az érintettek?
Fotó: dpa / Jens Wolf

Ellenzék a kormányon belül

Pistorius azonban valószínűleg jelentős ellenállásba ütközik terveivel szemben a német kormányon belülről. Olaf Scholz német kancellár korábban is hangot adott annak, hogy ellenzi ezt a lépést, míg a kisebb koalíciós partnerek, a Szabad Demokraták és a Zöldek miniszterei is kijelentették, hogy elleneznék azt. Ennek ellenére a sorkatonai szolgálat visszaállításának lendülete egyre nő. E heti pártértekezletén a jobbközép Kereszténydemokraták (CDU), Németország legfőbb ellenzéki pártja megfordította álláspontját, és megszavazta a „sorkötelezettség lépésről lépésre történő visszaállítását” támogató indítványt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Legalább 71 embert megölt Gázában egy izraeli légicsapás
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:22
A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 71-en meghaltak, közel 300-an pedig megsérültek egy hán júniszi menekülttábort ért izraeli légicsapásban szombaton.
Nemzetközi Tömegével szöktek át az ukrán férfiak Moldovába is
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:05
Ennyit ért nekik a hazájuk. Háborús hírek.
Nemzetközi Eb-döntő: az biztos, hogy hatalmasat kaszálnak az angliai pubok
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 16:05
Hétfő hajnalig nyitva tarthatnak az angliai pubok a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti döntője után.
Nemzetközi Trump végre megint posztolhat a Facebookra és az Instagramra
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 14:27
Nincs már korlátozás a kampányban.
Nemzetközi Csehországban is egyre több a filippínó
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 13:22
Több mint egymillió külföldi állampolgár él a 10,8 milliós Csehországban - derült ki a cseh belügyminisztérium éves jelentéséből, amely a tavalyi migrációról és a külföldiek integrációjáról készült, és amelyet szombaton ismertetett a CTK hírügynökség.
Nemzetközi Joe Biden nem megy sehova
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 12:31
Detroitban az amerikai elnök arról beszélt, hogy nem száll ki a versenyből és győzni fog.
Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG