6p

A németek több mint fele támogatja a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését az ország biztonságát érintő kihívásokra tekintettel. A Rheinmetall vezetője szerint a német éves védelmi költségvetést a jelenlegi 52 milliárd euróról legalább 30 milliárd euróval kellene növelni. Káncz Csaba jegyzete.

A 3 naposra tervezett ukrajnai orosz invázió már több, mint 800 napja tart, és messzemenő biztonságpolitikai következményei egyre nyilvánvalóbbá válnak. Az invázió újból Európába hozta a háborút, kizökkentve kontinesünket a védekezéssel kapcsolatos önelégültségből.

Ez különösen a Németországban vezetett radikális biztonságpolitikai átrendeződéshez, amelyet már hivatalosan is „Zeitenwende” (fordulópont) címszóval illetnek. Németország 2023 júniusában fogadta el első ízben Nemzetbiztonsági Stratégiáját, 2024-ben pedig az ország először fogja a GDP 2 százalékát védelmi célokra költeni.

Német katona gyakorol egy kiképzőpályán. Hamarosan többen lesznek?
Német katona gyakorol egy kiképzőpályán. Hamarosan többen lesznek?
Fotó: Depositphotos

A Rheinmetall üzenete

A háború kitörése óta Berlinben egyre hangosabban követelik a kötelező katonai szolgálat visszaállítását. Armin Papperger, a német Rheinmetall fegyvergyártó óriásvállalat vezetője szintén a sorkötelezettség visszaállítása mellett van: "A kötelező katonai szolgálat pozitívan befolyásolhatja a hazánk védelmére való hajlandóságot" - mondta Papperger a hétvégén a Bild am Sonntagnak.

Papperger hozzátette: "A fordulat az egész társadalom feladata, és az erről szóló vitát politikai szinten kell lefolytatni". A cégvezető szerint „a Bundeswehrnek a három évtizedes megszorító programok után óriási felzárkóztatásra van szüksége a struktúrák, a személyzet és a felszerelés tekintetében. A béke és a szabadság nem lehet védtelen. A liberális társadalmaknak képesnek kell lenniük kiállni az értékeikért, és meg kell védeni azokat - ha kell, katonailag is".

Papperger korábban jelentősen több katonai kiadást követelt annak érdekében, hogy Németország képes legyen megvédeni magát. "A nyugati világ nincs felkészülve egy hagyományos háborúra" - mondta a Wirtschaftspublizistische Vereinigung düsseldorfi rendezvényén. Kína és Oroszország erőteljesen felfegyverkezik. A német éves védelmi költségvetést a jelenlegi 52 milliárd euróról legalább 30 milliárd euróval kellene növelni. "Ha ezt a 30 milliárdot nem fektetik be Németországban, akkor a „Zeitenwende” (fordulat) meghiúsul".

De hogyan nézne ki valójában a sorkatonai szolgálat visszatérése, és mit jelentene ez Németország számára?

Miért függesztették fel a kötelező katonai szolgálatot?

Németországban 55 évig volt kötelező katonai szolgálat, mielőtt 2011-ben felfüggesztették. Akkoriban ezt a döntést a modernizáció és a hatékonyság felé tett lépésként üdvözölték: a hidegháború véget ért, és a sorkatonaság szükségességét már nem tekintették magától értetődőnek.

A sorkötelezettséget azonban akkoriban nem törölték el teljesen. Újra életbe léphet úgynevezett "rendkívüli- és védelmi helyzetekben", például ha Németországnak egy támadás esetén védelmi háborút kell vívnia.

Mikor és hogyan vezethető be újra a hadkötelezettség Németországban?

A törvény előírja, hogy a hadkötelezettséget csak békeidőben lehet felfüggeszteni. A rendkívüli állapot kihirdetéséhez a Bundestag kétharmados többsége szükséges, akárcsak a védelmi állapot kihirdetéséhez. Ha tehát akár a rendkívüli állapotot, akár a védelmi állapotot hirdetik ki, az automatikusan a hadkötelezettség aktiválását vonja maga után.

Kötelező katonai szolgálat 2024-ben: a kihívások

Ha valóban újra bevezetik a kötelező katonai szolgálatot, felmerül a kérdés, hogy ennek konkrétan hogyan kellene kinéznie? Hiszen a régi modellhez való visszatérés nem lenne sem megvalósítható, sem korszerű: "A férfiak tizennyolc éves koruktól bevonhatók a fegyveres erők, a Szövetségi Határőrség vagy a polgári védelmi szervezet szolgálatára.". Ezt mondja ki az Alaptörvény (vagyis a német alkotmány).

A nők fegyveres erőkben való kötelező szolgálata itt kifejezetten ki van zárva. Tekintettel a katonai hivatás régóta tartó megnyitására a nők előtt, ezt szinte lehetetlen megmagyarázni.

A katonai szolgálat úgynevezett "méltányossága" is kérdéses lenne: bár a törvény szerint minden nagykorú férfinak a Bundeswehrben kell szolgálnia, a német hadseregnek nincs kapacitása ennyi katona kiképzésére és bevetésére. Ez már a kötelező katonai szolgálat idején is problémát jelentett, és érvnek tekintették annak felfüggesztése mellett.

Svédország: A jövő védelmi modellje?

Boris Pistorius védelmi miniszter márciusban Svédországba utazott, hogy képet kapjon az úgynevezett "svéd modellről". Stockholm 2017-ben újra bevezette a kötelező katonai szolgálatot. A "Totalförsvarsplikt" - lefordítva: teljes védelmi kötelezettség - férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik, és különböző szolgálatokat foglal magában, például katonai szolgálatot, polgári szolgálatot és a katasztrófa-védelmi szolgálatot.

Minden iskolát elhagyó diákot a modell szerint tesztelnek. A hadsereg ezután célozza meg a szolgálatra alkalmas férfiakat és nőket. Ez a megközelítés lehetővé tette, hogy Svédország az elmúlt években elegendő önkéntes katonát tudott toborozni a fegyveres erők számára.

A modell közvetlen megvalósítása, illetve átültetése Németországba azonban nehéznek bizonyulna: Svédországban minden évben a felvettek körülbelül tíz százalékát toborozzák a hadseregbe. Németországba átültetve a Bundeswehrnek évente mintegy 40 ezer sorköteles katonát kellene kiképeznie - ez pedig messze meghaladja a csapatok laktanyai és kiképzői kapacitását. Évente 3-4000 sorköteles lenne a reálisabb szám, ahogyan azt Pistorius a Müncheni Biztonsági Konferencia egyik rendezvényén kifejtette.

Összességében még mindig nem világos, hogy pontosan hogyan nézhet ki egy modern németországi modell. De tény: az Insa által készített reprezentatív felmérés szerint a németek több, mint fele támogatja a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését a Németország biztonságát érintő kihívásokra tekintettel. A felmérés szerint 52 százalék támogatja a sorkatonai szolgálatot, míg 32 százalék ellenzi azt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Mézesmadzaggal toboroznak Zelenszkijék
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:04
Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb történései.
Nemzetközi Áll a bál Grúziában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:21
Grúzia (Georgia) államfője szombaton bejelentette, hogy megvétózta az ország törvényhozása által kedden elfogadott, a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt, amely ellen hetekig tüntettek Tbilisziben.
Nemzetközi Vészjósló nyilatkozattal kampányol Orbán Viktor másik barátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:10
Az amerikai elnökjelölt a fegyverviselés jogának támogatását hangoztatta az amerikai lőfegyverszövetség éves gyűlésén.
Nemzetközi Putyin átírja a történelmet
Elek Lenke | 2024. május 19. 05:43
 A számítógépes játékokat is ellenőrzik.
Nemzetközi Navalnij barátja először nyilatkozott megtámadása óta
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 16:33
Alekszej Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov megfogadta, hogy "soha nem adja fel" a Vlagyimir Putyin elleni harcot, hogy a néhai orosz ellenzéki vezető "végső áldozata" - a halála - ne legyen hiábavaló.
Nemzetközi Kisvárosnyi embert menekítettek ki Harkivból
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:51
A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Nemzetközi Megvan a döntés Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:25
Az ítélet nem jogerős, a támadót fogságba helyezték. 
Nemzetközi Friss hírek jöttek Fico állapotáról
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:29
Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.
Nemzetközi Ausztria döntött: újra támogatja a palesztinokat támogató szervezetet
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:12
Ausztria szombaton bejelentette, hogy visszaállítja az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (Unrwa) finanszírozását.
Nemzetközi Vészhelyzet miatt leállt a müncheni reptér
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 12:45
Három órára le kellett zárni a müncheni repülőteret klímaaktivisták miatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG