BUX
35 914.83
-0.05%
-18.00
OTP
10 860.00
-0.55%
-60.00
MOL
1 865.00
-0.05%
-1.00
RICHTER
6 715.00
+0.30%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.92%
+3.00
 
2018. február 26. 15:04

Ma tízkor kezdődött a CDU rendkívüli pártnapja, ez elé időzítve azonban Angela Merkel már összeállította új kormányának listáját. A nevek között egyrészt meglepően sok a fiatalabb, ő lesz egyedül hatvan felett. Másrészt a kancellár asszony saját belső ellenzékének tagjait is beemelte. Ez csak taktikázás, vagy a fokozatos búcsú egyik állomása?

Jens Spahn (Wikimedia Commons)

Tízből hat-nyolc német vezető hír ma azzal foglalkozik, hogy ma délelőtt megkezdődött a CDU, Angela Merkel pártja rendkívüli kongresszusa, ahonnét folyamatosan szivárognak a részletek. A gyűlésen a küldöttek szavaznak majd a nagykoalícióról. Másrészt nyilván szándékosan ez elé időzítve a vezető politikus hétvégén nyilvánosságra hozta tervezett kormányának tervezett listáját.

Még semmi sem végleges, hiszen a baloldali koalíciós partner, az SPD még csak március 4-én teszi közzé a nagykoalíciós szerződés elfogadásáról szóló szavazás eredményét. Ám a CDU-n belül is nagyon komoly hatalmi harcok folynak, hónapok óta napirenden van Merkel esetleges utódlása, repkednek a nevek, ebből a szempontból a lista rendkívül tanulságos. (Az utódjelöltekről itt írtunk korábban.)

A meggyengült CDU és Merkel sokat kellett engedjen a szocialistáknak, akik eredetileg elutasították az újabb Nagykoalíció ötletét, és erős pozíciókkal indultak a tárgyalásokon. Így a CDU csak hat miniszteri helyet tud kiállítani a 12-ből. (A 13. kormánytag maga Merkel.)

Fiatalítás és jobbra át

Az egyik újítás most, hogy Merkel jobbára középkorú vagy viszonylag fiatal politikusoknak készül megbízást adni, akik mind 60 év alattiak. (Ő maga 1954-es születésű, azaz 63 éves.) A párton belül szükséges fiatalításról már régen szó esett.

A másik érdekesség, hogy olyanokat is beemelt a kormányba, akik tulajdonképpen a saját párton belüli ellefelei, kritikusai. Főleg Jens Spahn lényeges, aki államtitkárból most egészségügy-miniszter lehet, és a CDU jobboldali szárnyának fiatal, 37 éves, ambiciózus képviselője.

Duett várható

A másik fontos személy Annegret Kramp-Karrenbauer (eddig miniszterelnök a Saar-vidéken), aki ugyan nem lesz kormánytag, de megkapja a CDU főtitkárának posztját. A baloldali Der Spiegel Online egyenesen azt állítja, e két személy között fog eldőlni a jövőben Merkel utódlásának kérdése, “duett várható” a hatalomért.

Vajon ez arra szolgál, hogy a meggyengült Merkel szépen fokozatosan átadja a hatalmat és lelépjen, vagy csak egy ügyes sakkhúzás? – teszik fel a kérdést rengeteg helyen a német sajtóban. (Van egy mondás, hogy tartsd magadhoz közel a barátaidat, de még közelebb az ellenségeidet – a szerk.)

Merkel önpuccsa?

A Der Spiegel úgy véli, az ellenségek semlegesítése úgy, hogy megosztja velük a hatalmat, sohasem volt Merkel taktikájának része. Eddig őket inkább figyelemre sem méltatta, nem adott nekik egy csepp pozíciót sem. A lap egyrészt “Merkel meglepő puccsának” nevezi Kramp-Karrenbauer kinevezését, aki közelebb áll hozzá, másrészt a Merkel-éra fokozatos megszűnéséről beszél. (Arról, hogy Kramp-Karrenbauer Merkel utódjelöltje, már korábban is írtunk.)

Merkelisták többségben

A konzervatív Die Welt szerint Merkel a kritikusainak megnyugtatására állította össze így a tisztségviselők listáját, de ez egyben leendő utódjának is jó pozíciót jelent. Érdekes módon az eddigi, meglehetősen népszerű belügyminiszter, Thomas de Maizière kimarad a kormányból.

Több negyvenes, ötvenes, a Merkel-szárnyhoz tartozó nő kerül a kabinetbe. A lap megjegyzi, hogy Merkel hívei mindenképpen többségben maradnak.

Nem marad már sokáig?

Az RTL-csoporthoz tartozó N-Tv.de Timo Lochocki politológust interjúvolta, aki szerint Angela Merkel annyira meggyengült, mint még soha. Emiatt stratégiailag szükséges volt Spahnt és Kramp-Karrenbauert pozícióba juttatnia, kritikusai elébe mennie. Merkel valószínűleg azt reméli, hogy ezzel elég hitelességet szerzett a párttagok és a választók körében a következő négy éves kormányzási periódus kitöltéséhez, de a politológus szerint ez nem valószínű, nem fogja kitölteni.

Erőt mutat vele

Az N-Tv.de másik cikke szerint Merkelnek három oka is lehetett Spahn egészségügy-miniszteri megbízására (aki egyébként egészségügyi szakember). A kancellár nagyra becsüli ezt az embert, aki 2015 óta pénzügyminisztériumi államtitkár volt. Másrészt azt gondolja, hogy enélkül nem tudja a CDU-n belüli kritikusait elcsendesíteni.

A harmadik, hogy ezzel be tudja kapcsolni, integrálni tudja a legkarakteresebb kritikusát. Hozzáteszik, hogy így Spahn kinevezése, amit lehet, hogy másképp is kikényszerítettek volna ellenfelei, úgy néz ki, mintha Merkel szuverén döntése lett volna.

Van-e jövőkép?

A Der Spiegel gyűjtése szerint a CDU vezetői általában üdvözölték és pozitív fejleményként írták le a személyi döntéseket. Az ellenzéki Zöldek szerint hiába vannak új arcok, ez nem tudja elrejteni azt, hogy a Nagykoalíció pártjainak nincsen válaszük a jövőbeli kihívásokra. Az FDP is hasonlóan nyilatkozott, szerintük kérdés, hogy csak a CDU lecsendesítésére alkalmasak az új emberek, vagy jó kormányzásra is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ennyi fizetésért toborozzák az iskolaőröket
Kormos Olga | 2020. július 9. 16:19
Megjelentek az első fecskék: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szeptember elsejei kezdéssel már meg is hirdette az iskolaőri állást. Tehát a toborzás megkezdődött.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd forinttal növelte vagyonát az MNB alapítványa
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 15:35
Biztonságos és felelősségteljes gazdálkodásának köszönhetően eredményesen zárta 2020. második negyedévét az MNB Alapítvány. Az Optima Befektetési Zrt., mint az alapítványi vagyon kezelője, 1 milliárd forinttal gyarapította az alapítványi összvagyont, így az a második negyedév végén összesen 276,8 milliárd forintot tett ki. A vagyonnövekedés mellett az Alapítvány 10,1 milliárd forint értékben 1530 oktatási, tudományos pályázatot támogatott.
Makro / Külgazdaság Brutál nagy brazil balhé: másokat is megfertőzhetett Bolsonaro
Wéber Balázs | 2020. július 9. 14:24
Kormánytagok és újságírók is kénytelenek karanténba vonulni a dél-amerikai államban, miután a hét elején kiderült: a brazil elnök benyelte a koronavírust. Brazíliát telibe kapta a járvány, a halálos áldozatok száma a 70 ezerhez közelít. Bolsonaro azonban politikailag még profitálhat is fertőzöttségéből.
Makro / Külgazdaság Beszakadt a balkáni országok építőipara is
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 10:56
A koronavírus-járvány miatt erősen visszaesett az építési teljesítmény Délkelet-Európa meghatározó országaiban is. Főleg a magasépítés szenvedett – derül ki az európai országok építési piacát vizsgáló szervezet nyári értékeléséből és előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Friss
hírlevél