5p
Ma tízkor kezdődött a CDU rendkívüli pártnapja, ez elé időzítve azonban Angela Merkel már összeállította új kormányának listáját. A nevek között egyrészt meglepően sok a fiatalabb, ő lesz egyedül hatvan felett. Másrészt a kancellár asszony saját belső ellenzékének tagjait is beemelte. Ez csak taktikázás, vagy a fokozatos búcsú egyik állomása?
Jens Spahn (Wikimedia Commons)

Tízből hat-nyolc német vezető hír ma azzal foglalkozik, hogy ma délelőtt megkezdődött a CDU, Angela Merkel pártja rendkívüli kongresszusa, ahonnét folyamatosan szivárognak a részletek. A gyűlésen a küldöttek szavaznak majd a nagykoalícióról. Másrészt nyilván szándékosan ez elé időzítve a vezető politikus hétvégén nyilvánosságra hozta tervezett kormányának tervezett listáját.

Még semmi sem végleges, hiszen a baloldali koalíciós partner, az SPD még csak március 4-én teszi közzé a nagykoalíciós szerződés elfogadásáról szóló szavazás eredményét. Ám a CDU-n belül is nagyon komoly hatalmi harcok folynak, hónapok óta napirenden van Merkel esetleges utódlása, repkednek a nevek, ebből a szempontból a lista rendkívül tanulságos. (Az utódjelöltekről itt írtunk korábban.)

A meggyengült CDU és Merkel sokat kellett engedjen a szocialistáknak, akik eredetileg elutasították az újabb Nagykoalíció ötletét, és erős pozíciókkal indultak a tárgyalásokon. Így a CDU csak hat miniszteri helyet tud kiállítani a 12-ből. (A 13. kormánytag maga Merkel.)

Fiatalítás és jobbra át

Az egyik újítás most, hogy Merkel jobbára középkorú vagy viszonylag fiatal politikusoknak készül megbízást adni, akik mind 60 év alattiak. (Ő maga 1954-es születésű, azaz 63 éves.) A párton belül szükséges fiatalításról már régen szó esett.

A másik érdekesség, hogy olyanokat is beemelt a kormányba, akik tulajdonképpen a saját párton belüli ellefelei, kritikusai. Főleg Jens Spahn lényeges, aki államtitkárból most egészségügy-miniszter lehet, és a CDU jobboldali szárnyának fiatal, 37 éves, ambiciózus képviselője.

Duett várható

A másik fontos személy Annegret Kramp-Karrenbauer (eddig miniszterelnök a Saar-vidéken), aki ugyan nem lesz kormánytag, de megkapja a CDU főtitkárának posztját. A baloldali Der Spiegel Online egyenesen azt állítja, e két személy között fog eldőlni a jövőben Merkel utódlásának kérdése, “duett várható” a hatalomért.

Vajon ez arra szolgál, hogy a meggyengült Merkel szépen fokozatosan átadja a hatalmat és lelépjen, vagy csak egy ügyes sakkhúzás? – teszik fel a kérdést rengeteg helyen a német sajtóban. (Van egy mondás, hogy tartsd magadhoz közel a barátaidat, de még közelebb az ellenségeidet – a szerk.)

Merkel önpuccsa?

A Der Spiegel úgy véli, az ellenségek semlegesítése úgy, hogy megosztja velük a hatalmat, sohasem volt Merkel taktikájának része. Eddig őket inkább figyelemre sem méltatta, nem adott nekik egy csepp pozíciót sem. A lap egyrészt “Merkel meglepő puccsának” nevezi Kramp-Karrenbauer kinevezését, aki közelebb áll hozzá, másrészt a Merkel-éra fokozatos megszűnéséről beszél. (Arról, hogy Kramp-Karrenbauer Merkel utódjelöltje, már korábban is írtunk.)

Merkelisták többségben

A konzervatív Die Welt szerint Merkel a kritikusainak megnyugtatására állította össze így a tisztségviselők listáját, de ez egyben leendő utódjának is jó pozíciót jelent. Érdekes módon az eddigi, meglehetősen népszerű belügyminiszter, Thomas de Maizière kimarad a kormányból.

Több negyvenes, ötvenes, a Merkel-szárnyhoz tartozó nő kerül a kabinetbe. A lap megjegyzi, hogy Merkel hívei mindenképpen többségben maradnak.

Nem marad már sokáig?

Az RTL-csoporthoz tartozó N-Tv.de Timo Lochocki politológust interjúvolta, aki szerint Angela Merkel annyira meggyengült, mint még soha. Emiatt stratégiailag szükséges volt Spahnt és Kramp-Karrenbauert pozícióba juttatnia, kritikusai elébe mennie. Merkel valószínűleg azt reméli, hogy ezzel elég hitelességet szerzett a párttagok és a választók körében a következő négy éves kormányzási periódus kitöltéséhez, de a politológus szerint ez nem valószínű, nem fogja kitölteni.

Erőt mutat vele

Az N-Tv.de másik cikke szerint Merkelnek három oka is lehetett Spahn egészségügy-miniszteri megbízására (aki egyébként egészségügyi szakember). A kancellár nagyra becsüli ezt az embert, aki 2015 óta pénzügyminisztériumi államtitkár volt. Másrészt azt gondolja, hogy enélkül nem tudja a CDU-n belüli kritikusait elcsendesíteni.

A harmadik, hogy ezzel be tudja kapcsolni, integrálni tudja a legkarakteresebb kritikusát. Hozzáteszik, hogy így Spahn kinevezése, amit lehet, hogy másképp is kikényszerítettek volna ellenfelei, úgy néz ki, mintha Merkel szuverén döntése lett volna.

Van-e jövőkép?

A Der Spiegel gyűjtése szerint a CDU vezetői általában üdvözölték és pozitív fejleményként írták le a személyi döntéseket. Az ellenzéki Zöldek szerint hiába vannak új arcok, ez nem tudja elrejteni azt, hogy a Nagykoalíció pártjainak nincsen válaszük a jövőbeli kihívásokra. Az FDP is hasonlóan nyilatkozott, szerintük kérdés, hogy csak a CDU lecsendesítésére alkalmasak az új emberek, vagy jó kormányzásra is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG