4p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Bejött a papírforma, a közvélemény-kutatók előrejelzése Alsó-Szászországban, vagyis győztek a szocialisták és vesztett Merkel pártja. Erre felerősödtek a Merkel távozását követelő hangok. De a CDU lehet, hogy kisebb győzelemmel felérő vereséget aratott, mert nélkülük nem biztos, hogy sikerül kormányt alakítani.
Angela Merkel a brüsszeli EU-csúcson. Kép forrása: EPA

A hétvégén nagy méreténél és lakosságánál fogva is fontos tartományban, az északi Alsó-Szászországban tartottak választásokat. Amint azt a közvélemény-kutatások előre jelezték, a CDU, Angela Merkel kereszténydemokrata pártja elveszítette néhány héttel ezelőtt még meglévő előnyét, és a nyertes a szociáldemokrata SPD lett. A holtnak nyilvánított feltámadt – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung weboldala.

A ma reggeli előzetes eredmények szerint az SPD (a „pirosak”) 36,9, a CDU („feketék”) 33,6, a Zöldek („zöldek”) 8,7, a jobboldali liberális FDP („sárgák”) 7,5, és a világoskékkel jelzett szélsőséges AfD 6,2 százalékot kapott. (A Die Welt adatai szerint.)

Nem megy tovább a piros-zöld

Ez azonban csak a szavazatok megoszlása, a képviselői helyek a tartományi parlamentben valamivel jobban koncentrálódhatnak. Eddig „piros-zöld koalíció” (SPD+Zöldek) vezette a tartományt, de minimális többséggel, a jelenlegi eredmények alapján ezt már nem lehet összehozni.

Logikus lenne egy „közlekedésilámpa-koalíció”, ahol a piros és a zöld kiegészül a sárgával, vagyis beveszik az FDP-t is. Ezt egyelőre a liberálisok elutasították, bár elég nagy anyomás rajtuk, hogy gondolják meg magukat.

Vereségből győzelem

Egy másik koalíciós verzió a „nagykoalíció”, mint az országos politikában szeptemberig, ahol a szocialisták a kereszténydemokratákkal kormányoznának. Ebben az esetben a CDU veresége mégis egyfajta győzelemmé változna, mert kormányra jutna egy olyan tartományban, ahol eddig ellenzékben volt.

Abban a tartományban azonban ez nem olyan egyszerű, főleg, mivel a választási kampányban a két párt csúnyán egymásnak ugrott. Ennek ellenére a Der Spiegel még ezt nevezi a legreálisabb opciónak. Az SPD tartományi miniszterelnöke, Stephan Weil viszont azt mondta, mindegyik párttal tárgyalni fog, az AfD kivételével.

Merkel gyengülget

A CDU egyébként, bár a hetekkel ezelőtti állapothoz képest sokat, a legutóbbi, 2013-as tartományi választáshoz képest mindössze két százalékpontot veszített. A CDU idén már három tartományi választást megnyert, a Saar-vidéken, Schleswig-Holsteinben és Észak-Rajna-Vesztfáliában, annak ellenére us, hiogy Schulz belépésével az SPD erőre kapott.

Ami túlmutat a helyi politikán, az az, hogy – amint azt már előzetesen is megszellőztették – a CDU korábban biztosnak tűnő győzelmének enyészete Merkelnek nagyon rossz reklám, és felerősíti saját pártján belüli ellenzékét. Népszerűsége országosan is csökkent, és most felerősödnek azok a hangok, amelyek távozását, utódlását követelik.

A kancellár a hibás

A márciusban a CDU és a bajor CSU konzervatívabb politikusai által létrehozott FKA nevű szervezet (Freiheitlich-konservativer Aufbruch – die WerteUnion) már kevéssel a választóhelyiségek zárása után közleményt adott ki, amelyben kezdeményezik Angela Merkel lemondását a CDU elnöki tisztéről. Szerintük a CDU alsó-szászországi vereségéért nem a helyi kereszténydemokrata politikusok a felelősek, hanem Angela Merkel. Alexander Mitsch, a szervezet vezetője világos menetrendet követelt arról, hogyan adja át Angela Merkel tisztségét utódjának.

Ki a Zöldekkel?

A szervezet követelése az is, hogy a most alakuló kormánykoalícióban a migráció korlátozását, sőt a német szociális rendszerben levő bevándorlók számának csökkentését érjék el. Amennyiben a Zöldek ellenállnak, akkor pedig el kéne vetni szerintük a Jamaika-koalíció ötletét (fekete-sárga-zöld, azaz kereszténydemokraták-liberálisok-zöldek).

A Werteunion (értékközösség/értékunió) néven is emlegetett szervezet az N-tv-de szerint nem mondja ki nyíltan, de érezhetően örülne annak, ha egy másik kancellárjelölttel megismételnék a szeptemberi országos választásokat. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy a konzervatív szervezet súlya még a CDU-n és CSU-n belül is csekély.

(Kommentár: De ha a Zöldek kiesnének a koalíciós tárgyalásokból, akkor ki marad? Jöhet újra az SPD, de a nagykoalíció folytatását már korábban elvetették; valamint a szélsőségesek, a nagyon jobbos AfD és a nagyon balos Linke.)

(Német nyelvű források: itt>>>, itt>>>, itt>>>.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG