BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. július 4. 14:00

A Német Szociáldemokrata Párt egyes vezetői szerint az Európai Parlamentnek nem szabad megszavaznia az Európai Tanács meglepetésjelöltjét, Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének. A német védelmi miniszter jelölése a kormánykoalíciót is megroppanthatja: a korábbi baloldali alkancellár, Sigmar Gabriel szerint indokolt lenne kilépni a kormányból. A pártvezetés ezt egyelőre elutasítja.

Ursula von der Leyen sajtótájékoztatója tegnap Strasbourgban a néppárti frakció ülése után. EPA/PATRICK SEEGER

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) több vezető politikusa is arra szólította fel az Európai Parlamentet (EP), hogy ne válassza meg Ursula von der Leyent az Európai Bizottság új elnökének. A német védelmi minisztert kedden jelölte az Európai Tanács a posztra, de csak akkor lehet belőle bizottsági elnök, ha az EP is megszavazza.

Vissza a csúcsjelöltekhez

Üdvözölném, ha a Parlamentnek lenne ereje ahhoz, hogy a választási kampány egyik csúcsjelöltjét válassza meg az Európai Bizottság elnökének

- jelentette ki ma egy rádióinterjúban Michael Roth német Európa-ügyi államminiszter, az SPD elnökségének a tagja. Szerinte ezzel az EP jóvátehetné azt, ami a Tanácsnak nem sikerült.

Ezzel arra utalt, hogy az Európai Tanácsnak az uniós szerződés értelmében a  jelölésnél figyelembe kell vennie az EP-választások végeredményét – azaz a legtöbb szavazatot kapott pártok csúcsjelöltjeit.

Ez amúgy elvileg meg is történt, de sem a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber, sem a szociáldemokraták csúcsjelöltje, Frans Timmermans nem kapott többséget (ráadásul az EP is megosztott volt)  – így került elő a kalapból von der Leyen.

„Nincs okunk megválasztani”

Ezzel párhuzamosan Ralf Stegner, az SPD egyik elnökhelyettese azt mondta, hogy meglátása szerint pártja EP-képviselői von der Leyen ellen fognak voksolni:

A szociáldemokrata képviselőknek semmi okuk sincs arra, hogy rá szavazzanak.

Stegner arra számít, hogy más pártok képviselőinek is problémájuk van a jelöléssel. Ő is rosszallását fejezte ki  amiatt, hogy a Tanács nem tartotta magát a csúcsjelölti rendszerhez, és egy olyan személyt jelölt, aki rajta sem volt a választási plakátokon. Szerinte von der Leyen miniszteri ténykedésével sem szolgált rá a jelölésre.

Nem igazán tartozik a nagy teljesítményt nyújtók közé és vizsgálóbizottságot is kapott a nyakába.

- mondta Stegner a védelmi minisztérium tanácsadói szerződései körüli botrányra utalva.

Bukik a nagykoalíció?

A szociáldemokraták ellenkezése miatt Angela Merkel – az uniós vezetők közül egyedüliként – nem szavazta meg védelmi minisztere jelölését a Tanácsban (hivatalosan tartózkodott). Lehet azonban, hogy a kancellár még ezzel sem tudta megmenteni a nagykoalíciót.

Sigmar Gabriel volt alkancellár, az SPD egykori elnöke tegnap „példátlan politikai trükközésről” beszélt, és azt mondta, hogy ez már ok a koalíció felmondására. A párt jelenlegi vezetői ugyanakkor ezt egyelőre elutasítják.

Gabriel úgy véli, hogy az SPD meg tudja akadályozni von der Leyen elnökké választását, és ezt meg is kell tennie:

Különben része lesz ennek a szörnyű színháznak, és gúnyt űz az EP-választásból.

Júliusban szavaznak

Az EP júliusban szavaz majd a német védelmi miniszterről, akinek megválasztásához egyszerű többség szükséges. Von der Leyen már szerdán Strasbourgba utazott, hogy megnyerje magának a képviselőket.

Háttéranyagunk van der Leyen jelöléséről és a magyar vonatkozásokról: Orbán Viktor különös fordulata: miért jobb von der Leyen Webernél? Videókommentárunk:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél