3p
A Német Szociáldemokrata Párt egyes vezetői szerint az Európai Parlamentnek nem szabad megszavaznia az Európai Tanács meglepetésjelöltjét, Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének. A német védelmi miniszter jelölése a kormánykoalíciót is megroppanthatja: a korábbi baloldali alkancellár, Sigmar Gabriel szerint indokolt lenne kilépni a kormányból. A pártvezetés ezt egyelőre elutasítja.
Ursula von der Leyen sajtótájékoztatója tegnap Strasbourgban a néppárti frakció ülése után. EPA/PATRICK SEEGER

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) több vezető politikusa is arra szólította fel az Európai Parlamentet (EP), hogy ne válassza meg Ursula von der Leyent az Európai Bizottság új elnökének. A német védelmi minisztert kedden jelölte az Európai Tanács a posztra, de csak akkor lehet belőle bizottsági elnök, ha az EP is megszavazza.

Vissza a csúcsjelöltekhez

Üdvözölném, ha a Parlamentnek lenne ereje ahhoz, hogy a választási kampány egyik csúcsjelöltjét válassza meg az Európai Bizottság elnökének

- jelentette ki ma egy rádióinterjúban Michael Roth német Európa-ügyi államminiszter, az SPD elnökségének a tagja. Szerinte ezzel az EP jóvátehetné azt, ami a Tanácsnak nem sikerült.

Ezzel arra utalt, hogy az Európai Tanácsnak az uniós szerződés értelmében a  jelölésnél figyelembe kell vennie az EP-választások végeredményét – azaz a legtöbb szavazatot kapott pártok csúcsjelöltjeit.

Ez amúgy elvileg meg is történt, de sem a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber, sem a szociáldemokraták csúcsjelöltje, Frans Timmermans nem kapott többséget (ráadásul az EP is megosztott volt)  – így került elő a kalapból von der Leyen.

„Nincs okunk megválasztani”

Ezzel párhuzamosan Ralf Stegner, az SPD egyik elnökhelyettese azt mondta, hogy meglátása szerint pártja EP-képviselői von der Leyen ellen fognak voksolni:

A szociáldemokrata képviselőknek semmi okuk sincs arra, hogy rá szavazzanak.

Stegner arra számít, hogy más pártok képviselőinek is problémájuk van a jelöléssel. Ő is rosszallását fejezte ki  amiatt, hogy a Tanács nem tartotta magát a csúcsjelölti rendszerhez, és egy olyan személyt jelölt, aki rajta sem volt a választási plakátokon. Szerinte von der Leyen miniszteri ténykedésével sem szolgált rá a jelölésre.

Nem igazán tartozik a nagy teljesítményt nyújtók közé és vizsgálóbizottságot is kapott a nyakába.

- mondta Stegner a védelmi minisztérium tanácsadói szerződései körüli botrányra utalva.

Bukik a nagykoalíció?

A szociáldemokraták ellenkezése miatt Angela Merkel – az uniós vezetők közül egyedüliként – nem szavazta meg védelmi minisztere jelölését a Tanácsban (hivatalosan tartózkodott). Lehet azonban, hogy a kancellár még ezzel sem tudta megmenteni a nagykoalíciót.

Sigmar Gabriel volt alkancellár, az SPD egykori elnöke tegnap „példátlan politikai trükközésről” beszélt, és azt mondta, hogy ez már ok a koalíció felmondására. A párt jelenlegi vezetői ugyanakkor ezt egyelőre elutasítják.

Gabriel úgy véli, hogy az SPD meg tudja akadályozni von der Leyen elnökké választását, és ezt meg is kell tennie:

Különben része lesz ennek a szörnyű színháznak, és gúnyt űz az EP-választásból.

Júliusban szavaznak

Az EP júliusban szavaz majd a német védelmi miniszterről, akinek megválasztásához egyszerű többség szükséges. Von der Leyen már szerdán Strasbourgba utazott, hogy megnyerje magának a képviselőket.

Háttéranyagunk van der Leyen jelöléséről és a magyar vonatkozásokról: Orbán Viktor különös fordulata: miért jobb von der Leyen Webernél? Videókommentárunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG