4p
A szociáldemokraták vezetése a menekültek és az iszlám kérdésében teljesen más álláspontot képvisel, mint a párt tradicionális - és rohamosan fogyatkozó - tagsága. Az SPD az elmúlt 20 évben elvesztette választói felét. A startnál beragadt új pártvezetőnek kellene majd olyan törésvonalakat is kezelnie a pártjában, mint a Moszkvához való viszony.
Andrea Nahles, az SPD elnöke (EPA/HAYOUNG JEON)

Akárcsak Franciaország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország és Görögország esetében, úgy Németországban is a baloldalra nagyon nehéz idők járnak mostanában. A 155 éve alapított Szociáldemokrata Párt (SPD) a legrégebbi párt a német parlamentben, és az utóbbi hónapokban megérintette az elmúlás szele. Peer Steinbrück nem véletlenül figyelmeztetett nemrég:

„Akárcsak a francia Szocialisták, az SPD is többet törődik antidiszkriminációs és életmóddal összefüggő ügyekkel, mint a népesség többségének aggodalmaival”.

Elszakadt a pártelit

Az SPD hagyományos szavazótábora soha nem bocsátotta meg a pártvezetésnek a Schröder kancellár által bevezetett Agenda 2010 neoliberális társadalompolitikai csomagot. Ez strukturáltan létrehozta a német roncstársadalmat és mára mintegy 6 millió német tengődik a 2004-ben bevezetett Hartz IV segélyen, havi 400 euróból. Amikor pedig a nagykoalíció kinyitotta a kapukat a menekültek és migránsok előtt és eurómilliárdokat költött rájuk, akkor a roncstársadalomból felháborodott milliók hagyták faképnél az SPD-t és rohantak át az AfD-hez. Elképesztő, hogy az SPD vezetése a menekültek és migránsok integrációja, valamint az iszlám kérdésében a mai napig teljesen más álláspontot képvisel, mint a párt tradicionális - és rohamosan fogyatkozó - tagsága.

Valóban, az erózió mértéke döbbenetes, az SPD az elmúlt 20 évben elvesztette választói felét, azaz 10 millió embert.  Az SPD taglétszáma ugyanezen időszak alatt 775 ezerről 440 ezerre zuhant. Mi több, a párt tagjainak több, mint fele elmúlt már 60 éves.

Az SPD vezetése nem tudott konkrét sikerekről beszámolni a nagykoalíciós megállapodás kapcsán sem idén januárban, hiszen például a gazdagok adóemelését, avagy a magán egészségbiztosítás leépítését nem tudta keresztülvinni a konzervatív tárgyalópartnerein és ez komolyan visszaütött Schulzra, a két hónapja megbukott pártelnökre. Ezek a gyengeségek tovább bőszítették az egyszerű párttagokat, akik a terepen látják a tagság és a választók elfordulását és a szervezeti gyengeségeket. Ők a saját bőrükön érzik, hogy nincsen hosszútávú SPD-program és nincsen vonzó vezetői gárda. A veszély tehát újonnan fennáll, hogy Merkel elviszi a nagykoalíció sikereit, az SPD-nek pedig csak a vergődés jut.

Bukás a startvonalon

Káncz Csaba

Április 22-én aztán az SPD megválasztotta új vezetőjét a 47 éves Andrea Nahles személyében. S noha őt támogatta a teljes pártvezetés, és egy jórészt ismeretlen ellenjelölttel kellett csak megküzdenie, ennek ellenére a delegáltak csupán 66,35 százaléka szavazta meg. Ez egy brutálisan gyenge felhatalmazás, amely mutatja, milyen szintű a feszültség az SPD-ben, és azt is, milyen mértékű Nahles személyének az elutasítottsága.

A startnál már beragadt Nahlesnek kellene majd olyan törésvonalakat is kezelnie a pártjában, mint az Oroszországhoz való viszony. Egy zártkörű megbeszélésen múlt szombaton a párt több vezetője kritizálta Heiko Maas frissen kinevezett külügyminisztert, aki az utóbbi napokban feltűnően éles hangot ütött meg Moszkvával szemben. Nahles szerint mind Moszkvával, mind Washingtonnal ápolni kell a kapcsolatokat és a párbeszédből semmi esetre sem szabad visszalépni a Kreml esetében.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG