4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább omlik a német politikai centrum, és már Washingtonban is megjelentek az aggódó hangok Berlin politikai kiszámíthatósága és megbízhatósága miatt. Ezek megalapozott aggodalmak, már csak azért is, mert a berlini biztonságpolitikai közösségben késhegyre menő viták folynak a transzatlanti viszony jövőjéról.
Angela Merkel német kancellár a CDU berlini székházában tartott sajtóértekezleten 2018. február 7-én, miután megállapodással végződtek a CDU, a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormányalakítást célzó koalíciós tárgyalásai. (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Hamvazószerdán a többi pártelnökhöz hasonlóan Merkel kancellár is beszédet mondott hívei előtt, de egy szót sem pazarolt olyan kardinális kérdésekre, mint a szociáldemokraták válsága, a CDU-ban uralkodó forrongó hangulat, avagy a nagy centrista pártok folytatódó szabadesése a közvéleménykutatóknál. Márpedig az SPD minden idők mélypontjára zuhant 16,5 százalékos támogatottsággal, amely már csak másfél százalékkal magasabb az eurószkeptikus AfD-nél. Az SPD mára komoly örvénybe került Merkel személye kapcsán és ezzel újra valós lehetőséggé vált az előrehozott választás.

Tabuk dőlnek

A német politikai centrum tehát tovább omlik: az SPD-t a francia és olasz párt társak halál-közeli élménye járja át, míg a CDU meghatározó politikusa szerint a konzervatív néppártot egy példátlan bizalmi válság jellemzi jelenleg. Míg a CDU/CSU és az SPD egykor elvitték a szavazatok 90 százalékát, múlt szeptemberben már csak az 53 százalékát – és a helyzet azóta is folyamatosan romlik számukra.

Csoda-e hát, ha a koalíciós megállapodással súlyosan becsapottnak és elárultnak érzett CDU-ban a színfalak mögött megindult Merkel utódjának keresése. Hirtelen egyes CDU parlamenti képviselők kimondják az eddig kimondhatatlant: igen, a pártnak fel kell készülnie Merkel lecserélésére, miután már 12 éve vezeti Németországot és 18 éve a CDU-t. Már az amerikai sajtó is kiemeli, hogy bár papíron még Merkel a vezető, de „Németország elveszti a politikai kiszámíthatóságát – és talán a megbízhatóságát”.

Quo vadis, Berlin?

Washington teljes joggal aggódik a német politikai centrum beomlása miatt, pedig akkor még nem is szóltunk arról a késhegyre menő vitáról, amely a berlini biztonságpolitikai közösségben kialakult a transzatlanti viszony jövőjéról. A Német Külkapcsolati Tanács (DGAP) lapjának legfrissebb száma ugyanis beszámol a zárt ajtók mögött zajló adok-kapokról.  Két tábor alakult ki Berlinben:

  • az „Atlantisták” abban reménykednek, hogy „hogy Trump hivatali idejének lejárta után Amerika visszatér a liberális világrend horgonyának szerepébe”, és „még Trump ideje alatt is fenn akarja tartani a transzatlanti kapcsolatot”.
  • A „poszt-Atlantisták” attól tartanak, hogy „az Egyesült Államok visszavonulása véglegesnek tekinthető” és ezért Németországnak „emancipálnia kell magát Amerikától” és „sokkal erősebben koncentrálnia Európára”.

A cikk szerzői illúziónak tartják azt az elképzelést, hogy más európai országok hagyják majd „megvédeni magukat” Németország által. Emlékeztetnek arra, hogy az eurőpai integráció 1945 után csak az amerikai biztonsági garancia fényében vált lehetségessé. A szerzők hozzáteszik, hogy „a NATO-n belüli megosztottságok egyben belső európai megosztottságot is jelentenek”.

Káncz Csaba

Ha pedig Németország Franciaországra akar támaszkodni – „az EU-ban a Brexit után az egyetlen megmaradó nukleáris hatalomra és egyben az unió messze legnagyobb konvencionális katonai erejére”, akkor valamit-valamiért alapon Berlinnek „engedményeket kellene tennie a gazdaságpolitikájában, aminek eddig folyamatosan ellenállt”.

Két hónapja már beszámoltunk a poszt-Atlantista Sigmar Gabriel külügyminiszter nagyszabású előadásáról, amelyben az USÁ-tól való távolságtartásra és az érdekalapú német nagyhatalmi politika megvalósítására szólított föl. Gabriel akkor kifejtette, hogy bomlásnak indult Amerika védelmi szerepköre Európában, amelyet a Trump-kormányzat „sok régió közül az egyiknek tekint, versenytársként, sőt néha ellenfélként.” Most tehát, amikor forrnak az indulatok a zárt ajtók mögött Berlin jövőbeli stratégiai irányultságáról, érthetőbbé válik, hogy Gabriel miért nem kapott még felkérést a külügyminiszteri szolgálatainak folytatására.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Megint útra kel Orbán Viktor, folytatódik a "békemisszió"?
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:02
Csütörtökön már újabb állam- és kormányfőkkel lesz randevúja a magyar miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt kaptak a britek
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 09:46
Tartotta a jegybanki célt az infláció júniusban is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG