5p
Németországban új koalíciós tárgyalások következhetnek, a zöldekkel és a liberálisokkal folytatott tárgyalások zátonyra futása után ismét a szocialistákkal állhat össze Merkel. Itt is vannak azonban bőven nézeteltérések, így a bevándorlás kérdésében, a nyugdíjak jövőjében, de az államháztartás és az adósság vagy az egészségügy is ilyen.

Annak ellenére, hogy sokáig ódzkodtak ellene, lehet, hogy mégis újra a “GoKo”, azaz a nagykoalíció (Große Koalition) jöhet Németország irányításában, azaz Merkel kereszténydemokrata tömörülése a szocialistákkal szövetkezik. (CDU/CSU + SPD.) Az úgynevezett Jamaika-koalíció (kereszténydemokraták, zöldek és liberálisok) előzetes tárgyalásai ugyanis nemrég zátonyra futottak. (Mi lehet az a Jamaika-, a villanyrendőr- és a Kenya-koalíció? – erről nemrég itt írtunk a keretesben.)

Ám az új tárgyalások sem ígérkeznek sétagaloppnak. A szocialisták már jó előre kijelentették, hogy nem akarnak megint nagykoalícióban másodhegedűsködni, és ezt a tagságuk is támogatta. Most ugyan puhul az álláspontjuk, és eljátsszák a nemzetet megmentő mártírokat, de vastagon benyújthatják ezért a számlát.

Magándoki vagy állami?

Drága lehet egy új nagykoalíció – írja a német N-Tv.de is annak kapcsán, hogy Frank-Walter Steinmeier államelnök ma estére összehívta a CDU, a CSU és az SPD vezetőit. A weboldal összeszedte, milyen kérdésekben tér el a kereszténydemokraták és a szocialisták álláspontja. Az egyik legnagyobb törésvonal szerintük az egészségügyben lehet. A szocialisták egy központi, állami rendszer mellett teszik le a voksukat, a jobboldal a magán-egészségbiztosítást is támogatja.

A nyugdíjas-szegénységtől rettegnek

Mindjárt második helyen a nyugdíj áll, a németek nagy bánata ugyanis, hogy a nyugdíjak viszonylag alacsonyak. Egyrészt a fizetésekhez képest, másrészt egyéb európai államok, például Ausztria nyugdíj-színvonalához képest. Ezért az SPD az utolsó bér 48 százalékában szeretné minimálisan megszabni a nyugdíjakat, sőt egyes baloldali politikusok 50 százalékot követelnek. (Nálunk ez az úgynevezett helyettesítési ráta jóval magasabb, de hát a bérek is sokkal alacsonyabbak.)

A munkavállalók által fizetendő nyugdíjjárulékot viszont 22 százalékban mérsékelnék. Csakhogy erre nem lesz elegendő pénz a nyugdíjkasszában, amelyet egyébként is sújt a munkavállalók számának fogyása és a nyugdíjasok számának, életkorának növekedése, azaz az elöregedés.

Jöhetnek a képzett bevándorlók

Tehát a többletterheket az adófizetők pénzéből, a járulékok helyett az adókból kéne finanszírozni. Ráadásul a baloldal a túl keveset keresők, illetve munkaviszony helyett korábban gyermekeiket nevelő kisnyugdíjasok helyzetén is plusz juttatásokkal akar segíteni.

Olvasd el ezt is nyugdíj-témában:

- 70 évre kéne emelni a nyugdíjkorhatárt

- Sorba állították a világ országait aszerint, hogy hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Kik a csúcstartók, és hol áll Magyarország?

- Megöregedtünk, de mi lesz utána? Hány évünk maradt?

A bevándorlás terén az SPD olyasmit követel, amit az első kormányzati ciklusban a kereszténydemokraták már elutasítottak: pontrendszeren alapuló legális bevándorlási lehetőséget a jól képzett dolgozók számára. (Például Kanadában, Ausztráliában van hasonló.) Ám a Zöldekkel az előző koalíciós tárgyalásokon már előrehaladott tárgyalások egy hasonló megoldásról, így ez várhatóan most nem lesz nagy probléma.

Muzulmán családtagokat inkább ne?

Nagyobb a szakadék az ideiglenes védettséget kapott menekültek családtagjainak áthozatalával kapcsolatban. Ezt a lehetőséget két évvel ezelőtt a CDU/CSU felfüggesztette, ami tavasszal lejár. A jobboldal hosszabbítani akarja a tilalmat, a szocialisták viszont el akarják törölni. Ez a menekültek több százezer családtagját is érintheti.

Ráadásul a bajor CSU követei, hogy évi 200 ezerben korlátozzák a befogadott menekültek számát, az SPD várhatóan ennek is ellenszegül majd.

Adócsökkentést, de kinek?

Az oktatásban is sokba kerülhet az SPD, amely ingyenes képzést szorgalmaz a napköziotthonos óvodáktól az egyetemekig, szakmunkás-képzőkig.

A pénzügyek területén mindkét párt adócsökkentéseket szorgalmaz, de az SPD főleg a kisebb keresetűek és a középosztály számára. A spórolós CDU csak addig nyújtózkodna, amíg a takaró ér, azaz a költségvetés egyenlegét nullán tartaná, nem növelné az adósságot. Az SPD ezt “fétisnek” nevezi, és megengedhetőnek tartja az adósság növelését. Követelései amúgy is sok-sok milliárd euróba kerülnének.

Piacellenes lépések

A környezetvédelemben is vannak ellentétek, de jóval kevesebb, mint a Zöldekkel volt. Az SPD például nem akarja bezáratni a szénerőműveket, védi az ott dolgozók munkahelyeit. A glifozát nevű, rákkeltőnek tartott gyomirtó engedélyezése a napokban viszont máris csúnya vitát váltott ki, az SPD be akarja tiltatni, a CDU viszont mellette van.

A családok támogatásában a jobb– és baloldal egymásra licitált a kampány során, a családi munkaidő bevezetése, a fix összegű gyerektámogatás (Kindergeld) emelése, a magánlakások bérleti díjainak korlátozása, a férfiak és nők egyenlő bérezésének megteremtése vannak a listán. Ebből a bérleti díjak piacszerűtlen korlátozását például a jobboldal nem támogatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG