TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Németországban új koalíciós tárgyalások következhetnek, a zöldekkel és a liberálisokkal folytatott tárgyalások zátonyra futása után ismét a szocialistákkal állhat össze Merkel. Itt is vannak azonban bőven nézeteltérések, így a bevándorlás kérdésében, a nyugdíjak jövőjében, de az államháztartás és az adósság vagy az egészségügy is ilyen.

Annak ellenére, hogy sokáig ódzkodtak ellene, lehet, hogy mégis újra a “GoKo”, azaz a nagykoalíció (Große Koalition) jöhet Németország irányításában, azaz Merkel kereszténydemokrata tömörülése a szocialistákkal szövetkezik. (CDU/CSU + SPD.) Az úgynevezett Jamaika-koalíció (kereszténydemokraták, zöldek és liberálisok) előzetes tárgyalásai ugyanis nemrég zátonyra futottak. (Mi lehet az a Jamaika-, a villanyrendőr- és a Kenya-koalíció? – erről nemrég itt írtunk a keretesben.)

Ám az új tárgyalások sem ígérkeznek sétagaloppnak. A szocialisták már jó előre kijelentették, hogy nem akarnak megint nagykoalícióban másodhegedűsködni, és ezt a tagságuk is támogatta. Most ugyan puhul az álláspontjuk, és eljátsszák a nemzetet megmentő mártírokat, de vastagon benyújthatják ezért a számlát.

Magándoki vagy állami?

Drága lehet egy új nagykoalíció – írja a német N-Tv.de is annak kapcsán, hogy Frank-Walter Steinmeier államelnök ma estére összehívta a CDU, a CSU és az SPD vezetőit. A weboldal összeszedte, milyen kérdésekben tér el a kereszténydemokraták és a szocialisták álláspontja. Az egyik legnagyobb törésvonal szerintük az egészségügyben lehet. A szocialisták egy központi, állami rendszer mellett teszik le a voksukat, a jobboldal a magán-egészségbiztosítást is támogatja.

A nyugdíjas-szegénységtől rettegnek

Mindjárt második helyen a nyugdíj áll, a németek nagy bánata ugyanis, hogy a nyugdíjak viszonylag alacsonyak. Egyrészt a fizetésekhez képest, másrészt egyéb európai államok, például Ausztria nyugdíj-színvonalához képest. Ezért az SPD az utolsó bér 48 százalékában szeretné minimálisan megszabni a nyugdíjakat, sőt egyes baloldali politikusok 50 százalékot követelnek. (Nálunk ez az úgynevezett helyettesítési ráta jóval magasabb, de hát a bérek is sokkal alacsonyabbak.)

A munkavállalók által fizetendő nyugdíjjárulékot viszont 22 százalékban mérsékelnék. Csakhogy erre nem lesz elegendő pénz a nyugdíjkasszában, amelyet egyébként is sújt a munkavállalók számának fogyása és a nyugdíjasok számának, életkorának növekedése, azaz az elöregedés.

Jöhetnek a képzett bevándorlók

Tehát a többletterheket az adófizetők pénzéből, a járulékok helyett az adókból kéne finanszírozni. Ráadásul a baloldal a túl keveset keresők, illetve munkaviszony helyett korábban gyermekeiket nevelő kisnyugdíjasok helyzetén is plusz juttatásokkal akar segíteni.

Olvasd el ezt is nyugdíj-témában:

- 70 évre kéne emelni a nyugdíjkorhatárt

- Sorba állították a világ országait aszerint, hogy hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Kik a csúcstartók, és hol áll Magyarország?

- Megöregedtünk, de mi lesz utána? Hány évünk maradt?

A bevándorlás terén az SPD olyasmit követel, amit az első kormányzati ciklusban a kereszténydemokraták már elutasítottak: pontrendszeren alapuló legális bevándorlási lehetőséget a jól képzett dolgozók számára. (Például Kanadában, Ausztráliában van hasonló.) Ám a Zöldekkel az előző koalíciós tárgyalásokon már előrehaladott tárgyalások egy hasonló megoldásról, így ez várhatóan most nem lesz nagy probléma.

Muzulmán családtagokat inkább ne?

Nagyobb a szakadék az ideiglenes védettséget kapott menekültek családtagjainak áthozatalával kapcsolatban. Ezt a lehetőséget két évvel ezelőtt a CDU/CSU felfüggesztette, ami tavasszal lejár. A jobboldal hosszabbítani akarja a tilalmat, a szocialisták viszont el akarják törölni. Ez a menekültek több százezer családtagját is érintheti.

Ráadásul a bajor CSU követei, hogy évi 200 ezerben korlátozzák a befogadott menekültek számát, az SPD várhatóan ennek is ellenszegül majd.

Adócsökkentést, de kinek?

Az oktatásban is sokba kerülhet az SPD, amely ingyenes képzést szorgalmaz a napköziotthonos óvodáktól az egyetemekig, szakmunkás-képzőkig.

A pénzügyek területén mindkét párt adócsökkentéseket szorgalmaz, de az SPD főleg a kisebb keresetűek és a középosztály számára. A spórolós CDU csak addig nyújtózkodna, amíg a takaró ér, azaz a költségvetés egyenlegét nullán tartaná, nem növelné az adósságot. Az SPD ezt “fétisnek” nevezi, és megengedhetőnek tartja az adósság növelését. Követelései amúgy is sok-sok milliárd euróba kerülnének.

Piacellenes lépések

A környezetvédelemben is vannak ellentétek, de jóval kevesebb, mint a Zöldekkel volt. Az SPD például nem akarja bezáratni a szénerőműveket, védi az ott dolgozók munkahelyeit. A glifozát nevű, rákkeltőnek tartott gyomirtó engedélyezése a napokban viszont máris csúnya vitát váltott ki, az SPD be akarja tiltatni, a CDU viszont mellette van.

A családok támogatásában a jobb– és baloldal egymásra licitált a kampány során, a családi munkaidő bevezetése, a fix összegű gyerektámogatás (Kindergeld) emelése, a magánlakások bérleti díjainak korlátozása, a férfiak és nők egyenlő bérezésének megteremtése vannak a listán. Ebből a bérleti díjak piacszerűtlen korlátozását például a jobboldal nem támogatja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél