5p
Németországban új koalíciós tárgyalások következhetnek, a zöldekkel és a liberálisokkal folytatott tárgyalások zátonyra futása után ismét a szocialistákkal állhat össze Merkel. Itt is vannak azonban bőven nézeteltérések, így a bevándorlás kérdésében, a nyugdíjak jövőjében, de az államháztartás és az adósság vagy az egészségügy is ilyen.

Annak ellenére, hogy sokáig ódzkodtak ellene, lehet, hogy mégis újra a “GoKo”, azaz a nagykoalíció (Große Koalition) jöhet Németország irányításában, azaz Merkel kereszténydemokrata tömörülése a szocialistákkal szövetkezik. (CDU/CSU + SPD.) Az úgynevezett Jamaika-koalíció (kereszténydemokraták, zöldek és liberálisok) előzetes tárgyalásai ugyanis nemrég zátonyra futottak. (Mi lehet az a Jamaika-, a villanyrendőr- és a Kenya-koalíció? – erről nemrég itt írtunk a keretesben.)

Ám az új tárgyalások sem ígérkeznek sétagaloppnak. A szocialisták már jó előre kijelentették, hogy nem akarnak megint nagykoalícióban másodhegedűsködni, és ezt a tagságuk is támogatta. Most ugyan puhul az álláspontjuk, és eljátsszák a nemzetet megmentő mártírokat, de vastagon benyújthatják ezért a számlát.

Magándoki vagy állami?

Drága lehet egy új nagykoalíció – írja a német N-Tv.de is annak kapcsán, hogy Frank-Walter Steinmeier államelnök ma estére összehívta a CDU, a CSU és az SPD vezetőit. A weboldal összeszedte, milyen kérdésekben tér el a kereszténydemokraták és a szocialisták álláspontja. Az egyik legnagyobb törésvonal szerintük az egészségügyben lehet. A szocialisták egy központi, állami rendszer mellett teszik le a voksukat, a jobboldal a magán-egészségbiztosítást is támogatja.

A nyugdíjas-szegénységtől rettegnek

Mindjárt második helyen a nyugdíj áll, a németek nagy bánata ugyanis, hogy a nyugdíjak viszonylag alacsonyak. Egyrészt a fizetésekhez képest, másrészt egyéb európai államok, például Ausztria nyugdíj-színvonalához képest. Ezért az SPD az utolsó bér 48 százalékában szeretné minimálisan megszabni a nyugdíjakat, sőt egyes baloldali politikusok 50 százalékot követelnek. (Nálunk ez az úgynevezett helyettesítési ráta jóval magasabb, de hát a bérek is sokkal alacsonyabbak.)

A munkavállalók által fizetendő nyugdíjjárulékot viszont 22 százalékban mérsékelnék. Csakhogy erre nem lesz elegendő pénz a nyugdíjkasszában, amelyet egyébként is sújt a munkavállalók számának fogyása és a nyugdíjasok számának, életkorának növekedése, azaz az elöregedés.

Jöhetnek a képzett bevándorlók

Tehát a többletterheket az adófizetők pénzéből, a járulékok helyett az adókból kéne finanszírozni. Ráadásul a baloldal a túl keveset keresők, illetve munkaviszony helyett korábban gyermekeiket nevelő kisnyugdíjasok helyzetén is plusz juttatásokkal akar segíteni.

Olvasd el ezt is nyugdíj-témában:

- 70 évre kéne emelni a nyugdíjkorhatárt

- Sorba állították a világ országait aszerint, hogy hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Kik a csúcstartók, és hol áll Magyarország?

- Megöregedtünk, de mi lesz utána? Hány évünk maradt?

A bevándorlás terén az SPD olyasmit követel, amit az első kormányzati ciklusban a kereszténydemokraták már elutasítottak: pontrendszeren alapuló legális bevándorlási lehetőséget a jól képzett dolgozók számára. (Például Kanadában, Ausztráliában van hasonló.) Ám a Zöldekkel az előző koalíciós tárgyalásokon már előrehaladott tárgyalások egy hasonló megoldásról, így ez várhatóan most nem lesz nagy probléma.

Muzulmán családtagokat inkább ne?

Nagyobb a szakadék az ideiglenes védettséget kapott menekültek családtagjainak áthozatalával kapcsolatban. Ezt a lehetőséget két évvel ezelőtt a CDU/CSU felfüggesztette, ami tavasszal lejár. A jobboldal hosszabbítani akarja a tilalmat, a szocialisták viszont el akarják törölni. Ez a menekültek több százezer családtagját is érintheti.

Ráadásul a bajor CSU követei, hogy évi 200 ezerben korlátozzák a befogadott menekültek számát, az SPD várhatóan ennek is ellenszegül majd.

Adócsökkentést, de kinek?

Az oktatásban is sokba kerülhet az SPD, amely ingyenes képzést szorgalmaz a napköziotthonos óvodáktól az egyetemekig, szakmunkás-képzőkig.

A pénzügyek területén mindkét párt adócsökkentéseket szorgalmaz, de az SPD főleg a kisebb keresetűek és a középosztály számára. A spórolós CDU csak addig nyújtózkodna, amíg a takaró ér, azaz a költségvetés egyenlegét nullán tartaná, nem növelné az adósságot. Az SPD ezt “fétisnek” nevezi, és megengedhetőnek tartja az adósság növelését. Követelései amúgy is sok-sok milliárd euróba kerülnének.

Piacellenes lépések

A környezetvédelemben is vannak ellentétek, de jóval kevesebb, mint a Zöldekkel volt. Az SPD például nem akarja bezáratni a szénerőműveket, védi az ott dolgozók munkahelyeit. A glifozát nevű, rákkeltőnek tartott gyomirtó engedélyezése a napokban viszont máris csúnya vitát váltott ki, az SPD be akarja tiltatni, a CDU viszont mellette van.

A családok támogatásában a jobb– és baloldal egymásra licitált a kampány során, a családi munkaidő bevezetése, a fix összegű gyerektámogatás (Kindergeld) emelése, a magánlakások bérleti díjainak korlátozása, a férfiak és nők egyenlő bérezésének megteremtése vannak a listán. Ebből a bérleti díjak piacszerűtlen korlátozását például a jobboldal nem támogatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aggódhatunk? - a német befektetői kedv egy év után először esett: júliusban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:22
A német befektetői hangulat a vártnál jobban romlott júliusban, ami azt mutatja, hogy az eurózóna legnagyobb gazdaságának helyreállása rögös lesz – közölte a ZEW.
Makro / Külgazdaság Kiderült, melyik telefonmárkát veszik a legtöbben
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:36
Az okostelefonok globális kiszállítása 6,5 százalékkal, 285,4 millióra nőtt az ide második negyedévben a tavalyi azonos időszakkal összevetve, és bár ezzel már a negyedik egymást követő negyedévben nőttek a kiszállítások, sok piac továbbra is kihívást jelent - áll az International Data Corporation (IDC) legfrissebb jelentésében.
Makro / Külgazdaság Ez nem a világvége, csak gyengébb lett a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 07:28
Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG