<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Németországban új koalíciós tárgyalások következhetnek, a zöldekkel és a liberálisokkal folytatott tárgyalások zátonyra futása után ismét a szocialistákkal állhat össze Merkel. Itt is vannak azonban bőven nézeteltérések, így a bevándorlás kérdésében, a nyugdíjak jövőjében, de az államháztartás és az adósság vagy az egészségügy is ilyen.

Annak ellenére, hogy sokáig ódzkodtak ellene, lehet, hogy mégis újra a “GoKo”, azaz a nagykoalíció (Große Koalition) jöhet Németország irányításában, azaz Merkel kereszténydemokrata tömörülése a szocialistákkal szövetkezik. (CDU/CSU + SPD.) Az úgynevezett Jamaika-koalíció (kereszténydemokraták, zöldek és liberálisok) előzetes tárgyalásai ugyanis nemrég zátonyra futottak. (Mi lehet az a Jamaika-, a villanyrendőr- és a Kenya-koalíció? – erről nemrég itt írtunk a keretesben.)

Ám az új tárgyalások sem ígérkeznek sétagaloppnak. A szocialisták már jó előre kijelentették, hogy nem akarnak megint nagykoalícióban másodhegedűsködni, és ezt a tagságuk is támogatta. Most ugyan puhul az álláspontjuk, és eljátsszák a nemzetet megmentő mártírokat, de vastagon benyújthatják ezért a számlát.

Magándoki vagy állami?

Drága lehet egy új nagykoalíció – írja a német N-Tv.de is annak kapcsán, hogy Frank-Walter Steinmeier államelnök ma estére összehívta a CDU, a CSU és az SPD vezetőit. A weboldal összeszedte, milyen kérdésekben tér el a kereszténydemokraták és a szocialisták álláspontja. Az egyik legnagyobb törésvonal szerintük az egészségügyben lehet. A szocialisták egy központi, állami rendszer mellett teszik le a voksukat, a jobboldal a magán-egészségbiztosítást is támogatja.

A nyugdíjas-szegénységtől rettegnek

Mindjárt második helyen a nyugdíj áll, a németek nagy bánata ugyanis, hogy a nyugdíjak viszonylag alacsonyak. Egyrészt a fizetésekhez képest, másrészt egyéb európai államok, például Ausztria nyugdíj-színvonalához képest. Ezért az SPD az utolsó bér 48 százalékában szeretné minimálisan megszabni a nyugdíjakat, sőt egyes baloldali politikusok 50 százalékot követelnek. (Nálunk ez az úgynevezett helyettesítési ráta jóval magasabb, de hát a bérek is sokkal alacsonyabbak.)

A munkavállalók által fizetendő nyugdíjjárulékot viszont 22 százalékban mérsékelnék. Csakhogy erre nem lesz elegendő pénz a nyugdíjkasszában, amelyet egyébként is sújt a munkavállalók számának fogyása és a nyugdíjasok számának, életkorának növekedése, azaz az elöregedés.

Jöhetnek a képzett bevándorlók

Tehát a többletterheket az adófizetők pénzéből, a járulékok helyett az adókból kéne finanszírozni. Ráadásul a baloldal a túl keveset keresők, illetve munkaviszony helyett korábban gyermekeiket nevelő kisnyugdíjasok helyzetén is plusz juttatásokkal akar segíteni.

Olvasd el ezt is nyugdíj-témában:

- 70 évre kéne emelni a nyugdíjkorhatárt

- Sorba állították a világ országait aszerint, hogy hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Kik a csúcstartók, és hol áll Magyarország?

- Megöregedtünk, de mi lesz utána? Hány évünk maradt?

A bevándorlás terén az SPD olyasmit követel, amit az első kormányzati ciklusban a kereszténydemokraták már elutasítottak: pontrendszeren alapuló legális bevándorlási lehetőséget a jól képzett dolgozók számára. (Például Kanadában, Ausztráliában van hasonló.) Ám a Zöldekkel az előző koalíciós tárgyalásokon már előrehaladott tárgyalások egy hasonló megoldásról, így ez várhatóan most nem lesz nagy probléma.

Muzulmán családtagokat inkább ne?

Nagyobb a szakadék az ideiglenes védettséget kapott menekültek családtagjainak áthozatalával kapcsolatban. Ezt a lehetőséget két évvel ezelőtt a CDU/CSU felfüggesztette, ami tavasszal lejár. A jobboldal hosszabbítani akarja a tilalmat, a szocialisták viszont el akarják törölni. Ez a menekültek több százezer családtagját is érintheti.

Ráadásul a bajor CSU követei, hogy évi 200 ezerben korlátozzák a befogadott menekültek számát, az SPD várhatóan ennek is ellenszegül majd.

Adócsökkentést, de kinek?

Az oktatásban is sokba kerülhet az SPD, amely ingyenes képzést szorgalmaz a napköziotthonos óvodáktól az egyetemekig, szakmunkás-képzőkig.

A pénzügyek területén mindkét párt adócsökkentéseket szorgalmaz, de az SPD főleg a kisebb keresetűek és a középosztály számára. A spórolós CDU csak addig nyújtózkodna, amíg a takaró ér, azaz a költségvetés egyenlegét nullán tartaná, nem növelné az adósságot. Az SPD ezt “fétisnek” nevezi, és megengedhetőnek tartja az adósság növelését. Követelései amúgy is sok-sok milliárd euróba kerülnének.

Piacellenes lépések

A környezetvédelemben is vannak ellentétek, de jóval kevesebb, mint a Zöldekkel volt. Az SPD például nem akarja bezáratni a szénerőműveket, védi az ott dolgozók munkahelyeit. A glifozát nevű, rákkeltőnek tartott gyomirtó engedélyezése a napokban viszont máris csúnya vitát váltott ki, az SPD be akarja tiltatni, a CDU viszont mellette van.

A családok támogatásában a jobb– és baloldal egymásra licitált a kampány során, a családi munkaidő bevezetése, a fix összegű gyerektámogatás (Kindergeld) emelése, a magánlakások bérleti díjainak korlátozása, a férfiak és nők egyenlő bérezésének megteremtése vannak a listán. Ebből a bérleti díjak piacszerűtlen korlátozását például a jobboldal nem támogatja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG