<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Németországban 26 százalékos támogatottsággal még senki sem próbálkozott egy koalíció összekalapálásával. Az elkövetkező négy évben az EU első számú hatalmánál nem garantált már a kormányzati stabilitás. Káncz Csaba jegyzete.

Az SPD – ha csak egy paraszthajszállal is – megnyerte a német általános választásokat 25,7 százalékkal, 2017-hez képest 5,2 százalékkal növelve támogatottságát.Ez nem a párt gyatra és megosztott állapotának, hanem Olaf Scholz kancellárjelölt minden ellenfelét a pályáról lemosó kompetens fellépésének az eredménye. 

Morálisan tehát a legmagasabb támogatottsággal a szociáldemokratáknak van felhatalmazásuk egy koalíció összehozására, ráadásul a polgárok 55 százaléka is SPD által vezetett kormányt akar látni. 

Nem felhőtlen öröm: Olaf Scholz a választás estéjén az SPD berlini központjában. EPA/MAJA HITIJNem felhőtlen öröm: Olaf Scholz a választás estéjén az SPD berlini központjában. EPA/MAJA HITIJ

A CDU 72 éves történelmének legrosszabb eredményét érte el 24,1 százalékkal, 8,8 százalékkal zuhanva 2017-hez képest.

Mind a szélsőbal (Linke), mind a populista, euroszkeptikus jobboldal (AfD) komoly veszteségeket volt kénytelenek elkönyvelni.   

Gyenge felhatalmazás

A szociáldemokratáknál jelenleg uralkodó győzelmi hangulat természetesen nem feledtetheti, hogy a második világháború utáni NSZK-ban ilyen gyenge többséggel még soha nem kormányzott párt. 25 százalékos szinttel Németországban ugyanis még senki sem próbálkozott egy koalíció összekalapálásával – egyben egy olyan kancellár kormányoz, akire a szavazók háromnegyede nem szavazott!

Ebből egyenesen következik, hogy az elkövetkező négy évben az EU első számú hatalmánál nem garantált már a kormányzati stabilitás.

A választási részvétel a 2017-es szint körül alakult, mintegy 47 millió polgár adta le a szavazatát.  A szavazatok negyedének elhozatala azt jelenti, hogy a 83 millió lakosú Németországban 11-12 millió ember szavazatával akarnak most tehát kormánykoalíciót alakítani, ami nyilvánvalóan legitimitási problémákat vet fel.

Ehhez járul, hogy 2017-tel ellentétben viszonylag befolyásos potenciális koalíciós partnerek emelkedtek föl: a Zöldek például az akkori eredményük kétszeresét hozták most és a szabaddemokraták is újra kétszámjegyű támogatottsággal rendelkeznek.  Az erőviszonyok tehát már nem annyira egyértelműek, mint korábban, ráadásul a politikai spektrum is jóval töredezettebbé vált.

Ami viszont már most világos: Scholznak - avagy jóval kisebb valószínűséggel Laschetnek - egy történelmi léptékben gyenge startpozícióból kell koalíciót kovácsolnia, ahol a résztvevő pártok világképe és célrendszere sokszor mérföldekre van egymástól - és ezzel a szedett-vedett alakulattal kell aztán egy megbolydult világban otthon komoly reformlépéseket véghez vinni. 

A várható új koalíció

Scholz a Zöldek mellett szabaddemokrata FDP-t venné be a kabinetbe. 

Christian Lindner, a liberálisok elnöke korábban egyértelműsítette: ő a CDU/CSU-val akar kormányozni, azóta azonban valamelyest finomítva álláspontján már nem zárkózik el az SPD által irányított kormányban való részvételtől. 

Mindenesetre leszögezte: adóemeléseket nem hagy jóvá. Az egyre világosabb, hogy Lindner csak úgy megy be egy koalícióba, ha megkapja a pénzügyminiszteri pozíciót.  

Scholz külpolitikája

A szociáldemokraták kancellárjelöltje korábban közölte, hogy megválasztása esetén kerek-perec megmondaná a véleményét a magyar és a lengyel kormánynak, ha azok megsértik a jogállamot vagy hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak az LMBT-közösség, illetve más kisebbségek ellen. A Zöldek koalíciós partnersége még erősebb legitimációt adna ennek az álláspontnak. 

Scholz augusztusban leszögezte, hogy új stratégiát akar kidolgozni Oroszország és más kelet-európai országgal egy közös európai biztonsági rendszer működtetésére. Ezt az elmúlt napokban már Moszkva is követeli angolszász AUKUS biztonságpolitikai szerződésre válaszul.  

Fejek hullhatnak az uniópártoknál

Merkel romhalmazt hagy hátra a CDU-ban. A történelmi szintű vereség (2017-hez képest is 8,4 százalékot vesztett a párt) után borítékolható, hogy vezető fejek fognak hullani, és Armin Laschet helyzete is tarthatatlanná válik a CDU élén. 

Biztosra vehető, hogy CSU-t irányító Markus Söder bajor miniszterelnök Wolfgang Schäublét, a Bundestag-elnökét sem kíméli majd, hiszen ő nagyban hozzájárult ahhoz, hogy még a jóval népszerűtlenebb Laschet, és nem Söder lett az uniópártok kancellárjelöltje.

Fejek hullhatnak az Európai Néppártnál

A befolyásos osztrák „Die Presse” napilap szerint keservesnek ígérkezik az Európai Néppárt (EPP) jövője az uniópárti bukás után.  Hiszen, ha az utolsó nagy európai országban is kikerül a hatalom a konzervatívok kezéből, akkor nagyon is elképzelhető, hogy a pártcsalád a populista vonalra nyergel át. Vagyis a tét messze nem csupán az, hogy ki lesz Berlinben a kancellár.

A lap kiemeli, hogy a mérsékelt jobboldal már jelentős pozíciókat vesztett az olaszoknál, a franciáknál, a lengyeleknél és a spanyoloknál, és a CDU-CSU megbicsaklása miatt politikai cunami indulhat a szövetségen belül.

Márpedig az EPP két évtizede meghatározó tényező az EU-ban. Jelenleg az Európa-barát tábor a hangadó, miután elérte, hogy a Fidesznek mennie kellett. De az eltávolítással nem értett egyet a nagyobbik osztrák kormánypárt és több kelet-európai tagpárt sem, és ők most felülkerekedhetnek. Kurz és szövetségesei diktálhatnák a tempót, a jobboldali populizmus polgári változata jegyében. Ami magában foglalja az unió bírálatát.

Ezzel párhuzamosan fokozódhat a külső nyomás, hiszen Magyarország és Lengyelország erősen Brüsszel-ellenes, illetve tekintélyuralmi irányban halad és Olaszország is követheti őket. Gondok vannak a hollandoknál, cseheknél és dánoknál is.

Több megfigyelő attól tart, hogy a Néppárttal ugyanaz történik, mint a torykkal és az amerikai republikánusokkal: radikalizálódik az ellenzékben. Pont efelé tartanak a német uniópártok is – zárja elemzését az osztrák vezető lap.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kritikus lehet a dízelellátás a nyári időszakban
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:49
A világon egyre több jelentés azt mutatja, hogy szinte minden piacon alacsony szintre estek a finomított termékkészletek, különösen az úgynevezett közép-disztillátum (dízel, repülő üzemanyag, háztartási tüzelőolaj) termékcsalád esetében van jelentős hiány globálisan. Pletser Tamás, az Erste EMEA olaj- gázipar elemzője írásában ezt a témát járta körbe.  
Makro / Külgazdaság Az olajembargóról is tárgyalt Orbán Viktor, ütésváltás Varsó és Moszkva között – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Örülhet Putyin: bivalyerős lett a rubel
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:59
Hétéves csúcsra emelkedett a rubel árfolyama az euróval szemben. A dollár ellenében pedig már több mint 30 százalékkal erősödött.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
hírlevél
Ingatlantájoló