4p
Angus Deaton, a Princeton egyetem professzora úgy látja: a világ minden látszat ellenére jobb hely ma, mint régen volt - a különbségek azonban hatalmasak, ahol több a pénz, ott a halál is ritkábban jár és később érkezik.

Angus Deaton a The Great Escape: health, wealth, and the origins of inequality című könyvéhez írt ajánlót a voxeu.org számára. Ebben kitér arra: a demográfus Samuel Preston közel 40 éve írta meg híres munkáit a várható élettartam és az egy főre jutó jövedelem növekedése közötti összefüggésekről. Megállapításai javarészt ma is helytállóak, ezért is érdemes áttekinteni, hogyan változott a világ egészségügyi helyzete az elmúlt 4 évtizedben.

A 60-as évek óta szinte a világon szinte mindenhol növekedett a várható élettartam. Ez részben a technikai fejlődés, részben pedig a jobb jövedelmi helyzet eredménye. Némi képzavarral élve azt mondhatjuk, hogy a halál „öregszik”, a főként gyermekeket tizedelő nagy járványok helyett ma krónikus időskori betegségek jelentik a fő halálozási okot.

Érdekes megjegyezni, hogy India jelenlegi egy főre jutó jövedelme megegyezik a háború utáni Skóciáéval, a várható élettartam azonban jóval magasabb. Az első világháború utáni Angliában magasabb volt a csecsemőhalandóság, mint manapság a Szaharától délre fekvő legszegényebb államokban.

Katasztrófák a fejlődés útjában

A fejlődést sajnos időről időre súlyos katasztrófák vetették vissza. A 60-as évek óta Kína óriási javulást ért el a várható élettartam területén, de ez nem egy folyamatos, szerves fejlődés eredményeként ment végbe, hanem egyszerűen a Mao elhibázott politikája által kiváltott éhezés megszűnésének volt köszönhető. A „Nagy Ugrás” során erőltetett iparosítás és a mezőgazdaság elhanyagolása által okozott élelmiszerhiány szerény számítások szerint is legalább 30 millió ember életét követelte.

Természetesen nem csak a rossz vezetők és hibás döntések okoztak demográfiai katasztrófákat, Fekete Afrikában a HIV/AIDS járvány egy évtized alatt az '50-es évek szintjére vetette vissza a várható élettartam mutatószámát.

Aki gazdagabb, tovább él

Mind az egy főre jutó éves jövedelem, mint a várható élettartam hatalmas egyenlőtlenségeket mutat a Föld országai közt, és a két mutatószám között erős pozitív korreláció van. Ahol az egy főre jutó jövedelem 300 dollár környékén mozog, ott jellemzően 30 év körüli a várható élettartam, míg 40 000 dolláros jövedelemszintnél 80 évnél hosszabb életben reménykedhet az átlagember.

A függőleges tengelyen a várható élettartam, a vízszintes tengelyen az egy főre eső GDP 2005-ös árakon, dollárban Angus Deaton grafikonján.

A professzor írása szerint az egyenlőtlenségek történelmi okokra, egészen pontosan az 1750-es évekre vezethetők vissza, amikor Angliában és Észak illetve Nyugat-Európában tartós gazdasági növekedés, és ennek folyományaként demográfiai robbanás indult meg, amelynek köszönhetően a régió tartósan elhúzott a világ többi részétől.

Ami a jövőre vonatkozó kilátásokat illeti, nem igazolódott be az a félelem, hogy a növekedés lassulása kedvezőtlen hatással lesz a várható élettartam alakulására.  A dohányzás visszaszorulása, valamint a szív és érrendszeri betegségek megelőzését szolgáló egyre hatékonyabb terápiák az elmúlt fél évszázadban a halandóság rohamos csökkenéséhez vezettek. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek rendkívül olcsók, ezért várhatóan egyre jobban el fognak terjedni a közepes jövedelmű országokban is, ahol a nagy járványok már viszonylag kevés áldozatot szednek. Jó esély mutatkozik rá, hogy az elkövetkező 50 évben az emberiség hasonló sikereket fog elérni a rák gyógyításában, mint a szív és érrendszeri betegségek tekintetében az elmúlt fél évszázadban.

Sajnos a rákellenes kezelések meglehetősen drágák, tehát a jövőben az egészségért és a hosszabb életért minden valószínűség szerint a jólét nagyobb szeletéről kell majd lemondani - írja a professzor.

Gyerekek halnak meg 100 éve gyógyítható betegségekben

Az erkölcsileg leginkább aggasztó egyenlőtlenségek jelenleg a gazdag és szegény országok közt állnak fenn. Afrikai országokban kisgyermekek halnak meg olyan betegségekben, melyek már közel egy évszázada gyógyíthatók. 750 millió ember él napi egy dollárnál alacsonyabb jövedelemből, annyian, mint az USA és az Európai Unió lakossága együttvéve.

A fejlett országok társadalmai meglehetősen kis erőfeszítéssel jelentősen javíthatnának nélkülöző embertársaik helyzetén. Az azonban egy külön cikk témája lehetne, hogy milyen káros hatások érik azokat a polgárokat, akiknek kormányát tartósan a külföld segélyezi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG