5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Évente milliós nagyságrendben nő a lakossága, amelynek egyharmada szegény. Kemény rendőrállam, a kínzás, kivégzés, politikai letartóztatás szinte mindennapos, ennek ellenére néhány éve már volt ott egy felkelés. Európa félrenéz, vagy még több fegyvert szállít neki. Kitalálod, melyik ország ez?
A mecset Bir al-Abdban 2017. november 24-én, miután fegyveres férfiak pokolgépet robbantottak (Forrás: MTI/EPA)

Megkezdődött a három napos választás Egyiptomban, melynek eredményét várhatóan csak hétfőn teszik közzé. Apátia, félelem vet árnyékot a szavazófülkékre, amire számos ok van – tudósított a Bloomberg.

A hatóságok minden erejükkel azon vannak, hogy a részvétel elég magas legyen, de ez nehéz, mert az elnök, Abdel-Fattah El-Sisi ellen induló egyetlen jelölt a saját híve, aki nem is igazán próbált meg kampányolni. A valódi versenytársakat a választás előtt vagy lecsukták, vagy lehetetlenné tették számukra az indulást.

Sok millió szegény egyiptomi számára nehéz eladni az elnöknek a jövőbeli gazdasági fellendülésre vonatkozó vízióit, amelyeket a jelenlegi nehézségekért cserébe kilátásba helyez. Azt azonban általában elismerik, hogy az egyiptomi gazdaságnak, amely korábban a szakadék szélén billegett, vannak eredményei is.

Megmentő vagy elnyomó?

A növekedés a legnagyobb a 2011-es felkelés óta, és nemrég kaptak 12 milliárd dollárnyi IMF-hitelt. Az ártámogatások és a devizakorlátozások megszüntetése (és az azt követő óriási devizaleértékelődés) után a külföldi devizatartalékok szintje is magasra emelkedett.

El-Sisi elnök olyan elnök szerepében tetszeleg, aki megmentette az országot az iszlamistáktól, és visszaállította régi regionális hatalmát. De lehet, hogy úgy fognak rá emlékezni, mint aki megtörte az egyiptomi népet – írja a Bloomberg.

Drasztikus leértékelés volt

Az egyiptomi font árfolyamának 2016 végi elengedése után ugyanis elszabadult az infláció is, a dollárban mért jövedelmek lezuhantak, az energiaárak elszálltak. Ugyanakkor az utóbbi időben már valamelyest csendesedett a pénzromlás, a nemzeti bank csökkenteni tudott kissé a kamatokon, a munkanélküliség is mérséklődött valamennyit.

Nemzetközi szervezetek, mint az IMF vagy a Fitch hitelminősítő azonban kritizálják a nagyfokú politikai, katonai beavatkozást a gazdaságba. Attól tartanak, hogy ha a gazdaság nem áll talpra, akkor a politikai és gazdasági problémák együtt robbanással fenyegetnek, ahogy 2011-ben is.

Óriási népességnövekedés

A német Spiegel Online kommentárja szerint az, hogy El-Sisi győzni fog, kétségtelen, lehet, hogy még az orosz Vlagyimir Putyin győzelmét is elhomályosítja majd az eredmény. Még úgy is, hogy a 60 milliónál is több választásra jogosult nagy része várhatóan távol marad az urnáktól. De ez semmit nem mond a rezsimjének stabilitásáról.

Hét évvel Mubarak elnök megdöntése után tény, hogy egy másik diktátor vezeti az országot, amit a világ vállvonogatva néz. Egyiptom lakossága a 2017 áprilisi népszámlálás szerint 94,8 millió fő volt. Évente eszerint egymillióval nő – más becslés ezt inkább kétmillióra teszi –, évente több százezer diák kerül ki az egyetemekről. Félő, hogy ezzel a teherrel az ország nem tud megbirkózni.

Fegyverek és hallgatás

A jelenlegi elnök propagandája szívesen állítja, hogy egyedül ő tudja megmenteni Egyiptomot Líbia és Szíria sorsától, a polgárháborútól, káosztól. Ezt mintha a nagyhatalmak is elfogadnák, például csak Németország csak tavaly rekordértékű, 700 millió euró feletti katonai célú exportot engedélyezett Egyiptomba. A világ pedig félrenéz, ha ellenzékiek, szakszervezeti vezetők, újságírók tűnnek el nyom nélkül, vagy homoszexuálisokat, ateistákat üldöznek.

Gyorsan fel tud lángolni a felkelés

A kommentár emlékeztet rá, hogy 2010-ben, az arab tavasz kezdetekor Ben Ali tunéziai elnök, vagy 2011-ben Mubarak egyiptomi vezető helyzete is teljesen szilárnak látszott. Mégis, egy-egy szikra nyomán lángra kapott az elégedetlenség, és ezek a vezetők gyorsan, hetek, hónapok alatt megbuktak. Ugyanaz az elégedetlenség, ami hét évvel ezelőtt, pedig most is jelen van Egyiptomban.

Egyiptom csalóka stabilitásáról ír az Rp-online.de (Rheinische Post) is, eszerint az elnök szilárdan ül a nyeregben, a gazdaság növekszik, a turisták visszatérőben. De ennek ára egy brutális rendőrállam kiépítése volt. Legutóbb 97 százalékkal nyert az elnök, most is inkább arra fogadnak titokban, hogy 95 százalék felett, vagy az alatt lesz az eredmény.

Az IMF a hunyó?

Az elnök népszerűsége magas, de ez annak is köszönhető, hogy nincs igazán alternatíva. Amit sokan elismernek, hogy sok munkahelyet teremtett nagyberuházásokkal, így autópályákat épít, új várost – igazgatási központot – hoz létre Kairótól délre.

A gazdaság javulása azonban nagyrészt azoknak a reformoknak köszönhető, amelyeket 2016-ban az IMF írt elő azért, hogy az országot kihúzza a bajból – írja az Rp-online.de. A szegénység viszont tovább nőtt, nem hivatalos becslések szerint eléri a 33 százalékot.

Több tízezren politikai foglyok

Az Amnesty International szerint el-Sisi 2013-as hatalomra kerülése óta 60 ezer embert börtönöztek be politikai okokból, a kínzás széles körben elterjedt, és csak tavaly 100 embert végeztek ki a rezsim ellenségei közül. A sajtót és az internetet szigorúan ellenőrzik.

Az országban tízmillió keresztény él, jórészt koptok. Ők támogatják az elnök terrorellenes erőfeszítéseit, védelmet remélve tőle.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG