Leértékelés
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor legújabb barátja egyik első intézkedésével rekordszámú embert lökött a szegénységbe  
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 07:48
Az ország lakosságának több mint fele él szegénységben, a pénz leértékelése sokak helyzetét nehezítette meg.
Részvény / Deviza / Áru Mennyit is gyengült a forint tulajdonképpen? Többet, mint gondolná! 
Eidenpenz József | 2022. szeptember 6. 05:17
Az euróhoz képest is sokat gyengült a forint az utóbbi időben – de az euró maga is gyengébb lett. Így valójában gyengébb a forintunk, mint amilyennek látszik, sok devizához képest. Az euró szerepe ugyan magas a külkereskedelmünkben, de más devizáké sem elhanyagolható.
Makro / Külgazdaság Az ukrán jegybank 25 százalékkal leértékelte a hrivnyát a dollárral szemben 
Privátbankár.hu | 2022. július 21. 13:51
Csütörtökön az ukrán jegybank azonnali hatállyal 25 százalékkal leértkelte a hrivnyát a dollárral szemben, a hivatalos dollárárfolyam 29,2549 hrivnyáról 36,5686 hrivnyára változott.
Állampapír / Kötvény Újra előjött a nagy dilemma: euróban, vagy forintban takarítsunk meg? 
Eidenpenz József | 2021. december 13. 18:38
Új eurós lakossági inflációkövető papírokat bocsát ki az állam, az eddigieknél hosszabb futamidővel, de alacsonyabb kamatprémiummal. Az időzítés jó, mert egy darabig biztosan vonzó lesz az induló kamat, átmenetileg még a forintkötvényekét is meghaladhatja. Hosszabb távon azonban mégis lehet, hogy a forint lesz a nyerő.
Makro / Külgazdaság Európa alfele alatt füstöl egy hatalmas puskaporos hordó 
Privátbankár.hu | 2018. március 27. 06:06
Évente milliós nagyságrendben nő a lakossága, amelynek egyharmada szegény. Kemény rendőrállam, a kínzás, kivégzés, politikai letartóztatás szinte mindennapos, ennek ellenére néhány éve már volt ott egy felkelés. Európa félrenéz, vagy még több fegyvert szállít neki. Kitalálod, melyik ország ez?
Részvény / Deviza / Áru Erősebb a forint, mint gondolnád – Magyarország alaposan lemaradt a devizaháborúban? 
Eidenpenz József | 2017. augusztus 31. 16:52
A forint felértékelődött az utóbbi pár évben az euróhoz képest, de még jobban, ha más devizákat is figyelembe veszünk. Gondoljunk csak az angol font, az amerikai dollár, a rubel, a mexikói pénz vagy a török líra mélyrepüléseire. Hosszabb távon, öt évre visszatekintve azonban jobb a helyzet, nagy átlagban inkább leértékelődött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Te is olyan vagy, mint ő, Te döntötted be a forintot, tudsz róla? 
Eidenpenz József | 2017. május 8. 17:28
Mármint, ha azok közé tartozol, akik leértékelődésre várva német márkát, vagy eurót szoktak venni. Ugyanazt csináltad, mint Soros György, csak nem pár száz millió dolláros, hanem pár száz ezer forintos, vagy pár milliós tőkével. Ráadásul ugyanúgy nyertél rajta. Közben esetleg megmentettél 1-2 munkahelyet.
Makro / Külgazdaság Merkel most intézi a következő kulcsfontosságú menekültügyi megállapodást? 
Eidenpenz József | 2017. március 2. 16:36
A német kancellár ma Egyiptomban, holnap Tunéziában tárgyal a menekültválságról és a terrorizmusról. Egy új, török mintára készülő egyiptomi menekültügyi megállapodásról beszélnek, de ennek van egy komoly akadálya. Egyiptom egyébként is egy problémahalmaz, ahonnét a saját lakossága is egyre nagyobb számban szeretne elmenekülni.
Részvény / Deviza / Áru Ilyet még nem láttunk – durván leértékelték az egyik ország pénzét 
Privátbankár.hu | 2016. november 3. 11:01
Felét éri az egyiptomi font, most lehet érdemes váltani, ha utazol.
Makro / Külgazdaság Kereskedelmi háború - az USA nem engedi leértékelni a nemzeti valutákat? 
Privátbankár.hu | 2016. május 2. 15:28
Az USA figyelőlistára tette öt kereskedelmi partnerét, mert azok közel állnak ahhoz, hogy tisztességtelen módszereket alkalmazzanak a kereskedelemben. Olyan ez, mint egy figyelmeztetés, hogy „ne értékeljétek le a valutátokat”. A TTIP körül megint áll a bál, erős a nyomás a politikusok részéről, hogy megkössék a megállapodást, de nagyon erősek a tiltakozók is.
Makro / Külgazdaság Felívelőben a 100 éve még fejlett, de évtizedekre válságba hanyatlott ország 
Fellegi Tamás | 2016. április 6. 20:02
Latin-Amerikában a válság szó igen gyakori, sok ország gazdasági és politikai helyzete bicsaklik meg időről időre. Van köztük egy, amely 100 éve még a világ egyik legfejlettebb országa volt, de már sok évtizede válság válságot követ. Argentínáról van szó, ahol 4 hónapja új elnök van, és máris heves javulás mutatkozik a gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Bajban a finnek, le kell mondaniuk a jólétről 
Fellegi Tamás | 2016. április 5. 12:31
A jólétet, a magas gazdasági fejlettséget nem csak elérni kell, hanem meg is kell tudni tartani, főleg ha egy ország gazdasága nem elég diverzifikált. A finneket a Nokia és az oroszok vásárlásai tartották el, de ez már a múlt, és szembe kell nézni a megszorításokkal. Saját valuta híján inflálni és leértékelni sem lehet, marad a bércsökkentés.
Makro / Külgazdaság Egy éves az európai pénzszórás 
Fellegi Tamás | 2016. március 10. 16:01
Immár egy éve, hogy az EKB, lényegében utolsóként a nagyobb jegybankok közül, mondhatni kissé megkésve, rendkívüli monetáris könnyítést vezetett be, ami közérthetően leginkább pénznyomtatásnak vagy pénzszórásnak nevezhető. Lássuk, mi lett a hatása, volt-e értelme, és érdemes most növelni?
Részvény / Deviza / Áru Zuhanórepülésben az afrikai valuták - mi történik? 
Fellegi Tamás | 2016. január 25. 14:36
Afrika legnagyobb gazdaságai éveken át kedvező helyzetben voltak, miután jó áron exportáltak nyersanyagokat, a befektetők pedig özönlöttek Afrikába. Most minden megfordult, a valuták leértékelődnének, a jegybankok döntéskényszerben.
Részvény / Deviza / Áru Óriási pánik Kínában - így mentenék, amit lehet? 
Káncz Csaba | 2016. január 6. 08:17
Az erősödő dollár, a kifulladó belső gazdaság és a tőzsdei zavarok arra késztethetik a pekingi vezetést, hogy még határozottabban ösztönözzék az exportot. Túl nagy a félelem a kormányzatban a gazdasági lassulás által borítékolható társadalmi elégedetlenségi hullámtól. Egy komolyabb kínai leértékelés újabb eszkalációját hozná el a már évek óta tartó globális valutaháborúnak.
Makro / Külgazdaság Ez állhatott a jüan leértékelésének hátterében? 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 16. 15:21
A piacnak akart kedvezni a kínai jegybank a jüan leértékelésével - vélik a szakértők.
Makro / Külgazdaság Te érted mit csinál Kína a jüannal? Elmagyarázzuk 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 12. 16:40
Megoszlanak a szakértői vélemények a kínai jüan leértékelésének gazdasági következményeiről: míg a jegybank azt mondja, hogy egyszeri beavatkozásról van szó, addig az elemzők egy jelentős része szerint folytatódhat az elmúlt két napban látott leértékelés. Arról, hogy mi lehet a kormány szándéka, Fellegi Tamást kérdeztük a Napi Kommentárban.
Makro / Külgazdaság Kína fejest ugrott a valutaháborúba, idegesek a pekingi elvtársak 
Káncz Csaba | 2015. augusztus 12. 08:45
Peking fejest ugrott a valutaháborúba, miközben titkos tanácskozáson tervezik a reform következő lépéseit. A kommunista uralkodó osztály fejesei rettegnek a gazdasági lassulástól és a vele járó társadalmi elégedetlenségtől. A szovjet vezetés politikai hibái máig kísértenek Pekingben.
Részvény / Deviza / Áru Mit művelnek Kínában? Másodszor is leértékelték a pénzt! 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 12. 07:36
Váratlan húzás a váratlan húzás után: két napon belül másodszor is leértékelték a kínai fizetőeszközt.
Deviza / Áru Pioneer: a forintgyengítő gazdaságpolitika káros Magyarországnak 
Eidenpenz József | 2014. február 20. 10:45
Két éve 320 forint felett húzta be a gazdaságpolitika a féket, most vajon hol történik meg ez? – tette fel a kérdést a Pioneer elemzője. Az idén a feltörekvő piacok devizáit teljesen másképp értékelik, mint tavaly, nem veszik egy kalap alá az országokat, megnőtt az egyéni sztorik szerepe.
Deviza / Áru Tényleg olcsóbb nyáron az euró? Pont hiteltörlesztéskor drágább a frank? 
Eidenpenz József | 2013. június 21. 06:05
Ilyenkor sokan törik a fejüket, hogy mikor, milyen áron vegyenek devizát a nyaraláshoz vagy spekulációs célzattal, mivel nyáron a turistaszezon miatt időnként olcsóbb, mint máskor. Az a meggyőződés is makacsul tartja magát sok hitelesnél, hogy a devizaárak mindig éppen akkor mennek fel, amikor törleszteniük kell. Tényleg?
Makro / Külgazdaság Megússzuk a devizaháborút 
Privátbankár.hu | 2013. február 16. 15:24
A világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő országok vállalták, hogy gazdaságélénkítési politikájukban nem gyengítik egymás alá devizáikat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG